luni, 20 septembrie 2010

Rămas bun nenea Horică.


A murit la vârsta de 86 de ani, într-un spital din oraşul gri, unul dintre dintre actorii consacraţi ai Teatrului de Revistă.

Horia Şerbănescu, un actor cu un umor subţire, care nu de puţine ori a încântat publicul atât pe scena Teatrului Constantin Tănase, pe scena Naţionalului, cât şi în numeroase filme şi producţii ale Radiodifuziunii Române. Cine nu l-a văzut jucând în filmele lui Jean Georgescu, cu siguranţă a fost cucerit de măiestria sa, în populara emisunie a radioului: "Ora Veselă". Un artist înţelept care ne-a învăţat că pentru a trăi mult, trebuie să murim de râs în fiecare zi.


Eu mi-am făcut din meserie un crez, un fel de a gândi şi de a supravieţui prin a face oamenii să râdă. Consider că, la ora actuală, a face lumea să râdă este cea mai frumoasă meserie din lume. Totuşi, nu este suficient să înveseleşti lumea şi să fii vesel numai tu, ci să dai din veselia ta şi altora. Socotesc că pentru noi, pentru ţara noastră, cea mai frumoasă şi cea mai importantă artă este veselia. La vârsta mea, mi-au dispărut aproape toţi colegii, în frunte cu partenerul meu de scenă, Radu Zaharescu. Practic, sunt singur. Nu am pe nimeni, absolut. Am tras pe dreapta...


IN MEMORIAM
HORIA ŞERBĂNESCU

16 martie 1924 - 19 septembrie 2010