4 sept. 2010

Ana din Irina.


A fost şi este o femeie frumoasă, iubită de mulţi actori, parteneri de scenă, de public, de Dumnezeu. A fost remarcată într-o zi de regizorul Savel Stiopul care a venit la masa ei în restaurantul Continental şi i-a cerut să dea o probă pentru un film al său. Filmul nu s-a mai făcut, dar proba i-a fost arătată lui Liviu Ciulei, care căuta o interpretă pentru rolul Ana, o tânără de 18 ani pentru filmul "Valurile Dunarii". Avea doar 17 ani! Majoratul, adică momentul în care a împlinit 18 ani, l-a sărbătorit chiar pe Dunăre, la filmare. Mai exact, după ziua de filmare, au fost traşi la mal de un remorcher.

La intrarea în portul Galaţi s-au pornit explozii de artificii, explodau şi mici bombiţe pe apă. Toate astea fiind puse la cale de artificierul, Daraban, un om extraordinar ! Odată ajunşi la mal, Francisc Munteanu a luat o sticlă de şampanie, a deschis-o şi după ce a turnat în cupe improvizate, a ciocnit cu ea: "La mulţi ani, Irina ! Tu de astăzi eşti majoră !".

Irina Petrescu:

Mi-e groază de ce viaţă grea îi aşteaptă acum pe actorii tineri. Scena este teribil de crudă şi de nemiloasă şi arată toate defectele de caracter ale actorului. Trebuie să ai grijă să fii cât mai curat, cât mai sincer, cât mai adevarat, pentru că scena e cruda şi te trădează." "Meseria noastra este a făcăturii, a minciunii, dar trebuie să existe un adevăr, o credinţă, o sinceritate pe care publicul o caută şi o cercetează fără greş"

5 comentarii:

  1. ...nopti nedormite ,trairile scenei si nu in ultimul rind un om de exceptie....

    ..frumos ai scris Maestre..!

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi, cei care am trait "inainte" stim ca nimeni dintre cei de azi nu pot intelege ce a fost teatrul si filmul romanesc "inainte" si ca ce e acu` e jale si prapad pe linga ce a fost. Dar, invingatorul face regulile... sa manince reguli tinerii de azi...
    Savel, ce om deosebit, ce personalitate... ce repede ii uitam pe cei MARI...

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos spus...asa este si pe scena vietii..
    imi amintesc de filmul "Valurile Dunarii"...remarcabil jucat de Ciulei si Irina Petrescu...o actrita deosebita...Ciulei chiar era indragostit de ea..
    o generatie de aur..ce se pierde...si-n locul lor?...nu vad nimic...praful scenei si atat..."Much Ado About Nothing"...

    RăspundețiȘtergere
  4. O mare actrita,pe care o admir foarte tare.A jucat(trait)rolurile cu mare intensitate...
    Mihaela Petre

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc domnule Francisc Vaida! si va urez sedere placuta pe "Scaun"

    Maestre Dinu Lazar, despre maestrul Savel trebuie scrisa o carte. Poate ne povestiti cate ceva, cred ca este un spirit extraordinar!

    Bine ati venit doamna Sorina David, va multmesc pentru comentariu si va ma mai astept pe "Scaun"

    RăspundețiȘtergere

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.