duminică, 4 aprilie 2010

Adevărat a Înviat!


De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulţumind să prăznuiască.

De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel de pe urmă ca şi pe cel dintâi, odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas ca şi pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; şi pe cel de pe urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte; şi gândul îl ţine în seamă, şi lucrul îl preţuieşte, şi voinţa o laudă. Pentru aceasta, intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi, şi cei de al doilea, luaţi plata.

Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă. Cei ce v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăţia cea de obşte. Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că din mormânt iertare a răsărit.

Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost ţinut de ea. Prădat-a iadul cel ce s-a pogorât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul lui. Şi aceasta mai înainte înţelegând-o Isaia, a strigat: Iadul, zice, s-a amărât, întîmpinându-te pe tine jos: amărâtu-s-a că s-a stricat. S-a amărât, că a fost batjocorit; s-a amărât, că a fost omorât; s-a amărât, că s-a surpat; s-a amărât, că a fost legat. A primit un trup şi de Dumnezeu a fost lovit. A primit pământ şi s-a întâlnit cu cerul. A primit ceea ce vedea şi a căzut prin ceea ce nu vedea.

Unde-ţi este, moarte, boldul ? Unde-ţi este, iadule, biruinţa? Înviat-a Hristos şi tu ai fost nimicit. Sculatu-s-a Hristos şi au căzut diavolii. Înviat-a Hristos şi se bucură îngerii. Înviat-a Hristos şi viaţa stăpâneşte. Înviat-a Hristos şi nici un mort nu este în groapă; că Hristos, sculându-se din morţi, începătură celor adormiţi s-a făcut. Lui se cuvine slava şi stăpânirea în vecii vecilor.

Amin.


Cuvântul de învăţătură al Sfântului Ioan Gură de Aur

în sfânta şi luminata zi a slăvitei şi mântuitoarei Învieri a lui Hristos

2 comentarii:

 1. Hristos a inviat!

  Draga Victor,

  Am aflat de la Afrodita ca ai avut o pneumonie destul de urata, care te-a pus la grea incercare. Ma bucur ca ai trecut cu bine, cu ajutorul lui Dumnezeu peste ea. Sper ca aceste sarbatori de PAsti sa iti fi adus pace si alinare sufleteasca si trupeasca.
  Cativa dintre noi am fost la slujba de Inviere la caminul de batrani, la bisericuta din lemn pe care parintele Emanuel cu mult ravna si cu ajutorul lui Dumnezeu si al oamenilor a reusit sa o construiasca. A fost frumos, ne-am bucurat sa fim impreuna.
  Am dori ca in cursul acestei luni sa mai facem o mica petrecere pentru batrani. Ei s-ar bucura mult daca i-ai onora cu prezenta ta tonica. Crezi ca ai putea veni, bineinteles, daca starea de sanatate iti permite? Nu am fixat inca data, totul s-ar petrece intr-o duminica.Daca raspunsul tau este afirmativ, te rog sa imi spui cand ar fi convenabil si pentru tine, exceptand duminica viitoare. Imi poti scrie pe adresa amihailescu@yahoo.com

  Multa sanatate si Doamne ajuta!

  Alice Mihailescu

  RăspundețiȘtergere
 2. Adevarat a Inviat! Multumesc de urari.

  Speram sa ne intalnim si sa reusim sa facem ceva mai organizat, mai rotund pentru acei oameni. Insa poate ca inca nu e timpul...

  Cat despre intalniri viitoare, stabilim o intalnire, desigur pe mail.

  Sanatate si spor!

  RăspundețiȘtergere

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.