17 dec. 2009

Eu nu ma tocmesc.

Giono, in timpul ocupatiei Frantei de catre Germania. Sa ne supunem. Mai bine un magar viu decat un leu mort.

Asa e. Asa e. Eroismul e ridicol si fals, vorbele mari sunt goale, batranii ii trimit pe tineri la razboi, bogatii ii indeamna pe saraci sa rabde, satulul ii da flamandului sfaturi... Da, da, da. De trei ori da. Corneille e rasuflat, iar cu sentimente frumoase nu se face literatura buna. Viata n-are pret.

Stiu. Dar nu e mai putin adevarat ca eroismul si demnitatea au si ele "partile lor". Si au gesturile demne si purtarile eroice un farmec al lor, un haz propriu, o forta emotionala care nu-s chiar de trecut cu vederea.

Exemplu: Sfantul Petru cand zice: Du-te de la mine Doamne, ca sunt om pacatos" (Luca 5,8) Ori cand cere sa fie rastignit cu capul in jos.
Ofiterul german care ordona plutonului sau a da onorul lui Bergson in curtea comisariatului unde batranul, venise sa fie trecut pe listele de evrei.

Sau legenda printesei Godiva care s-a invoit sa calareasca goala pe strazile orasului Coventry pentru a obtine de la sotul ei ridicarea unor impilari - si nici unul din locuitorii orasului n-a iesit din casa, afara de unul singur pe care concetatenii sai nu l-au pedepsit decat nemaivorbindu-i niciodata.

Sir Lawrence Mont isi trimite cuscrul, pe Soames Forsyte, in casa marchizului de Shropshire. Pentru a i-i inlesni marchizului participarea la o actiune de binefacere, Soames se ofera sa-i cumpere un tablou atarnat in sufrageria casei. Proprietarul vrea sa dea jos tabloul, pentru ca cumparatorul sa poata vedea semnatura pictorului. De vreme ce-i aici, zice Soames, dovada-i ca si facuta, nu-i nevoie sa va deranjati. Mont ar fi fost incantat de purtarea cavalereasca a burghezului sau cuscru, dar numaidecat dupa aceea ar fi simtit o strangere de inima cand Soames ii raspunde marchizului ca nu poate plati cinci sute de lire pe tablu. (Va sa zica tot neam de negustor a ramas, tocmeala i-a intrat in sange!) E prea putin, adauga Soames, si indica un pret mai mare. Marchizul se impotriveste. Daca vreti, incheie Soames - si l-ar fi dat gata pe Mont - eu nu ma tocmesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.