17 apr. 2020

Vinerea Patimilor




Aceasta este ultima vineri a Postului Mare. 
Vinerea Mare, Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor. Zi de mare doliu a intregii crestinatati. In aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul lumii.

In mijlocul bisericii se scoate Sfantul Epitaf - panza ce il închipuie mort pe Mantuitorul, inconjurat de Apostoli si Maica Domnului, pe sub care credinciosii trec pana in dupa-amiaza zilei de sambata. In zorii zilei de Inviere, Sfantul Epitaf este dus din nou in Sfantul altar si este asezat pe sfanta masa, unde ramane pana in miercurea dinaintea Inaltarii Domnului.

In Sfanta si Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor si infricosatoarelor patimi ale Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos: scuiparile, lovirile peste fata, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, suliţa si inainte de toate, crucea si moartea pe care le-a primit de bunavoie. 

Se mai face pomenire de marturisirea mantuitoare facuta pe cruce de talharul, care a fost rastignit impreuna cu El. 

In Sfanta si Marea Vineri, in toate bisericile ortodoxe, se savarseste Denia Prohodului Domnului, superba cantare pe versurile scrise de Sfantul Ioan Damaschin.

©Victor Vurtejanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.