3 aug. 2013

Mariakyrkan






Mariakyrkan sau biserica Sfinta Maria situata in Dackevägen - Lyungby din landul Kronoberg, un loc aparte cu o comunitate unita, formata din oameni calzi si deschisi ce m-au primit cu multa prietenie inca din primii mei ani din Suedia. Asezata intr-o zona linistita a orasului inconjurata de multa padure, biserica construita din lemn si caramida este proiectata de arhitectul Agneta Holmquist.

Aici ma reintorc mereu poate si pentru ca este singura biserica evanghelica-luterana din Suedia cunoscuta de mine in care am gasit asezat la loc de cinste 5 icoane ortodoxe pictate pe lemn (click foto). In fiecare Duminica in acordurile profunde ale sunetului de orga se oficiaza Mesa cu Sfanta Liturghie.

La finalul slujbei comunitatea nu se imprastie grabita ci ramane impreuna pentru a schimba noutati, a planifica diverse activitati sociale, programe comune sau excursii, socializand cu bucurie la o cafeluta, prajituri si suc pentru cei mai mici. 

Acest loc confirma intru totul principiul dupa care se conduce, afirmat inca din anii '70: "Kyrkan ska vara där folket är". Vi vill att kyrkan ska vara mitt ibland människorna, både geografiskt och andligt. Därför står kyrkan öppen och välkomnar alla och envar"  

Tradus oarecum in: "Biserica ar trebui sa fie acolo unde oamenii sunt. Vrem ca biserica sa fie in mijlocul poporului atat geografic cat si spiritual. Acesta este motivul pentru care biserica este deschisa si saluta toata lumea."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.