27 apr. 2011

La groapa Actorilor.


Mâhnit de mulţimea imbecilităţilor vândute pe post de artă, publicului prea dornic să înghită tot fără să discernă, poate prea departe de scenă, aşa cum arăta ea cu mulţi ani în urmă, mi-am amintit de perioada când se rupeau uşile şi Studioul Casandra, astăzi şi el o altă ruină, devenea neîncăpător pentru mulţimea spectatorilor dornici să vadă la lucru tinerii actorii din "Generaţia aşteptată", aşa cum am fost botezaţi fără voia noastră...

Elevii de ieri ai maeştriilor Olga Tudorache, Sanda Manu, Ion Cojar, Dem Rădulescu, Florin Zamfirescu şi alţii, suntem astăzi departe de a mai fi o generaţie. Când şi când mai lucrăm doar vreo 4-5 şi atunci în te miri ce minimaliste şi ciudate montări, chinuiţi de minţi tembele, incapabilie şi incoerente, premiate şi lăudate de cei ce din neputinţă detesă Actorul şi arta sa.

Producem în şcolile de şomeri călăuzite cu profesori masteranzi şi doctori, dar care nu au stat nici un minut pe scenă, în fiecare an, peste 750 de nătângi gata să îşi dea jos pantalonii pe covoarele roşii ce au îngropat Arta Actorului din România, fără cruce şi onoare.

5 comentarii:

  1. Întristător de adevărat... Doar că "groapa" asta ne-am mai săpat-o și singuri. Și degeaba dăm vina pe sistem ori pe istorie - adevărul e că nu am luat din exemplul profesorilor noștri decât forma - succesul - nu și fondul - munca și respectul față de scenă și spectatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Întristător de adevărat... Doar că "groapa" asta ne-am mai săpat-o și singuri. Și degeaba dăm vina pe sistem ori pe istorie - adevărul e că nu am luat din exemplul profesorilor noștri decât forma - succesul - nu și fondul - munca și respectul față de scenă și spectatori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu si eu dl. Cretu, daca noi suntem vinovati de invazia de impostura, multimea de "profesori" plini de titluri dar fara nici o chemare catre scena, de sutele de absolventi ce ies de peste 10 ani de prin te miri ce "universitati" de arta si care sunt incapabili sa-si construiasca un minim repertoriu...si apoi premiile de pe la Cannes la subculturi de filme, televizunile, miscarea culturala din tara...stiu si eu...Personal eu am exemple puctuale, nicidecum nu acuz sisteme, samd...Cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu daca este numai vina sau culpa voastra. Eu cred ca este culpa intregii societati, mai bine zis a elitei care ghideaza intreaga societate. Pentru ca Romania de suprafata este o Romanie in putrefactie, spre deosebire de Romania profunda pe care tu, Victor, ai redescoperit-o inca o data la Horezu.
    Este trist ca suntem condusi in toate domeniile de niste neica-nimeni, de niste non-sensuri, care au generat doar haos.
    Sper ca, intr-un final, ne vom reveni. Sper sa ne ajute si parintii rugatori din sfintele manastiri romanesti, printre care se numara si cei de la Sinaia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ceva se intampla si nu numai la nivelul Romaniei...pare mult mai ampla lucrare...

    Iar cine poate face un bine in aceste vremuri si nu il face...e la fel de murdar ca si astia de ne zapacesc. Multam nenea George si sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.