12 oct. 2010

Dinu Cocea şi Adrian Pintea.


Regizorul Dinu Cocea şi actorul Adrian Pintea într-un interviu interesant realizat de domnul Miron Manega, pe care îl puteţi citi aici

Dinu Cocea este regizorul cu cea mai mare medie de spectatori pe film rulat (3.985.000), urmat de Sergiu Nicolaescu şi Mircea Drăgan. Cu doar 13 filme, a cumulat 51.809.422 spectatori de sală, adică de două ori şi jumătate populaţia României. A regizat toate filmele cu haiduci. Şi cel cu Ion Besoiu în rolul principal (“Haiducii”), şi cele cu Emanoil Petruţ (“Răpirea fecioarelor” şi “Răzbunarea haiducilor”) şi cele cu Florin Piersic (“Haiducii lui Şaptecai”, “Săptămâna nebunilor” şi “Zestrea Domniţei Ralu”).

A mai regizat “Paraşutiştii”, “Instanţa amână pronunţarea” şi “Ecaterina Teodoroiu”. Ultimele filme au fost, în 1980, “Iancu Jianu zapciul” şi “Iancu Jianu haiducul”, cu Adrian Pintea în rolul principal.

3 comentarii:

  1. Hai ca asta chiar n-o stiam....eram sigur ca Dl.(sen.) ing. Sergiu Nicolaescu este No. 1 in topul audientei la regizorii romani de film (+/- dec. '89).
    Multumim de link...frumoase au fost filmele din seria Haiducii...
    De ce or face in prezent producatorii romaneshti doar filme tziganesti sau cu tzigani in rolul principal ? Shatra lui Emil Loteanu cu Svetlana Toma nu intra in discutie...este ante-decembrist si nu este produs in dreapta Prutului... ci in stanga!

    RăspundețiȘtergere
  2. Filme nu se mai fac...in fine cele 2, 3 ce se mai produc privat intr-un an, nu sunt suficente pentru a mai conta pe piata producatoriilor...Ce vedem sunt productii TV. realizate ca "soap" cu echipe de TV, cu CAR, imagine TV, samd.Nu exista concept regizoral, repetitii, roluri, este o incropeala rapida, a catorva bashtani care cred ca astfel pacalesc...Subiectul tiganesc este noua moda caci neavand putirinta de creatie, copiaza strada. Iau de la o spalatorie un tiganus, il baga 3 seri live si daca prinde (rating,atat) in vara este cooptat in "echipa" devenind noua vedeta a "noului sezon". Ivestitie 0, creatie 0, bani din publicitate, coboara nivelul si astfel poti manipula piata.

    Emil Lotreanu este un artist! De la ilustratia muzicala, imagine, poezie..compunerea cadrelor...natura...spiritul...e cu totul altceva:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articol. Datorita gandirii si creatiilor unor astfel de oameni am luat hotararea ferma inca din copilaria mea visatoare cu filme sambata seara "sa ma fac haiduc":)
    Daca as mai fi avut acum varsta de atunci sigur din cauza acestor noi productii romanesti fie ca sunt premiate peste tot, fie ca sunt doar seriale de televiziune, as fi fost un copil cu sufletul trist.
    Dar deocamdata inca mai pot sa ma apar si nu sunt:)
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.