27 mar. 2010

E treabă de curent, nu ?


Un excelent workshop, condus cu măiestrie şi carismă de domnul Raffael Pollak light designer pentru firma Dedolight, mi-a reconfirmat ce distanţă este între omul pasionat, dedicat în cele mai mici amănunte carierei sale şi...mercenarul ce alergă numai după "încă un contract în plus".

Într-o organizare excelentă, cu o locaţie aleasă foarte bine de organizatorii - S.C. 4K BROADCAST SOLUTIONS SRL, în sediul UNTC, locul unde se presupune că se formează viitorimea artistică de mâine...din păcate marea absentă a acelei întâlniri, acest seminar a reuşit să mă pună în legătură cu oameni dedicaţi artei, ce continuă să muncească indiferent de modă, curente şi opinii...

Având în linia întâi un artist precum maestrul Dinu Lazăr, pe care l-am surprins activ participant, punând întrebări, făcând fotografii, implicat sută la sută în această acţiune, am întâlnit numeroşi oameni din branşa artelor vizuale. Echipamente clasice sau de ultimă generaţie aduse, prezentate în detaliu şi oferite spre studiu participanţilor, o echipă tehnică foarte bine pregătită ce m-a făcut atent din nou atent de importanţa backstage-ului în această branşă şi cât de mult lipseşte ea mentalităţii româneşti, o atmosferă profesionistă şi elegantă, într-un cuvânt un eveniment reuşit care m-a entuziasmat.

Am sperat să găsesc câteva echipamente şi soluţii pentru breasla mea, a celor de pe scena teatrului. Dar cum am constatat că sunt singurul "reprezentant" al acestei bresle acolo, nici student, nici regizor, nici profesor, nici actor... am realizat imediat că nu existăm.

Nu existăm, nu pentru că ne subminează cineva. Nu, nicidecum. Ci doar pentru că nu ne interesează cu adevărat ce înseamnă Arta Actorului în această perioadă de evoluţie a soluţilor anului 2010. Noi, cei din breasla teatrului am rămas încă la soluţia "scafelor" şi a "halogenelor" cumpărate din Obor, manevrate isteric de electricianul teatrului ce într-o zi a răspuns isteţ: "Păi, la lumini ? Mă duc eu dom' director că e treabă de curent, nu ?"

4 comentarii:

  1. Da, actorul ar trebui sa revina la arta actorului de la 1400, sa fie un mic Leonardo, sa faca de toate.
    Cind colo, cel putin la noi, el e complet rupt de ce se intimpla si daca vine salar sau pensie de la stat bine, daca nu isi bate joc si coboara preturile la ciubuce, ca au ajuns si alea la un leu replica pentru productii unde cine trebuie cistiga sute de mii de euroi.
    trist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Perfect de acord!!! Iata de ce sustin sa gasim o cale sa dezvoltam in intalniri si mici ateliere practice sustinute periodic, aceast mod de gandire!

    Multumesc inca odata pentru aceasta justa observatie!

    RăspundețiȘtergere
  3. In linia intii, adica in primul rind din sala, sau in ce sens ? Daca a participat activ la sustinerea si prezentarea workshopului alaturi de fotograful strain, atunci ma inclin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnul Dinu Lazar este un marturisitor din punctul meu de vedere. Un artist implicat si dedicat atat in educatie, in social cat si in emotie. In emotia generatoare de frumos, de arta, de cultura.

    La semninarul la care am participat, sustinut de domnul Raffael Pollak, light designer-Dedolight, nu fotograf strain ci un neamt pregatit sa iti construiasca orice din lumini si mai ales din umbre, pasionat si carismatic, am ajuns citind un articol postat de domnul Lazar pe blogul domniei sale, pe care il citesc, il studiez si popularizez, acolo gasind printre altele o sursa de informatii super utile pentru activitatea mea, o zona de cultura autentica, un ghid si o marturisire a profesionistului, artistul Dinu Lazar.

    Linia intai, locul in care tinerii lipsesc din pacate...si in zona culturala si in zona de pregatire schimb cultural sau informatic a fost si este sutinuta cu entuziasm de maestrul Lazar. Poate ca ar fi bine sa faceti cumva sa ajungeti si dumneavoastra la un workshop sau o intalnire cu acesti oameni. Cred ca v-ati edifica cum stau lucrurile cu adevarat. Prin propria traire, fara intermediari ce relateaza mai obiectiv, mai subiectiv...

    Ma straduiesc, caut o solutie de de ma implica si eu in aceasta "linie intai" a culturii, cel putin in domeniul meu de activitate. Sunt multe de facut si de dezvoltat in zona artelor, mai ales in zolna vizual-imagine iar munca pasionanta a domnului Dinu Lazar, sustinuta si implicata pe mine ma cucerit si m-a mobilizat.

    Nu de acum. Ci inca din anii '90 cand traiam departe de Romania si Dumnezeu m-a ajutat sa gasesc un drum nou. Si asa am regasit drumul catre casa. Artistul Dinu Lazar inseamna pentru mine, acasa!

    RăspundețiȘtergere

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.