sâmbătă, 27 martie 2010

E treabă de curent, nu ?


Un excelent workshop, condus cu măiestrie şi carismă de domnul Raffael Pollak light designer pentru firma Dedolight, mi-a reconfirmat ce distanţă este între omul pasionat, dedicat în cele mai mici amănunte carierei sale şi...mercenarul ce alergă numai după "încă un contract în plus".

Într-o organizare excelentă, cu o locaţie aleasă foarte bine de organizatorii - S.C. 4K BROADCAST SOLUTIONS SRL, în sediul UNTC, locul unde se presupune că se formează viitorimea artistică de mâine...din păcate marea absentă a acelei întâlniri, acest seminar a reuşit să mă pună în legătură cu oameni dedicaţi artei, ce continuă să muncească indiferent de modă, curente şi opinii...

Având în linia întâi un artist precum maestrul Dinu Lazăr, pe care l-am surprins activ participant, punând întrebări, făcând fotografii, implicat sută la sută în această acţiune, am întâlnit numeroşi oameni din branşa artelor vizuale. Echipamente clasice sau de ultimă generaţie aduse, prezentate în detaliu şi oferite spre studiu participanţilor, o echipă tehnică foarte bine pregătită ce m-a făcut atent din nou atent de importanţa backstage-ului în această branşă şi cât de mult lipseşte ea mentalităţii româneşti, o atmosferă profesionistă şi elegantă, într-un cuvânt un eveniment reuşit care m-a entuziasmat.

Am sperat să găsesc câteva echipamente şi soluţii pentru breasla mea, a celor de pe scena teatrului. Dar cum am constatat că sunt singurul "reprezentant" al acestei bresle acolo, nici student, nici regizor, nici profesor, nici actor... am realizat imediat că nu existăm.

Nu existăm, nu pentru că ne subminează cineva. Nu, nicidecum. Ci doar pentru că nu ne interesează cu adevărat ce înseamnă Arta Actorului în această perioadă de evoluţie a soluţilor anului 2010. Noi, cei din breasla teatrului am rămas încă la soluţia "scafelor" şi a "halogenelor" cumpărate din Obor, manevrate isteric de electricianul teatrului ce într-o zi a răspuns isteţ: "Păi, la lumini ? Mă duc eu dom' director că e treabă de curent, nu ?"