6 feb. 2010

Cusătura din ceaţă.

Această tristeţea prea timpuriu coborâtă, mai ales în rândurile tinerilor, o simt, o văd cum creşte, când realizează ca sunt păcăliţi, că mesajul societăţii este clar şi punctual: Dacă joci corect te radem. Te punem în genunchi şi de acolo dacă nu te potoleşti, dispari imediat. Tot mai mulţi sunt cei care realizează ce înseamnă ceea ce guvernanţii numesc "politică socială", "protecţie" sau "ajutor." O văd la mulţi dintre tinerii cu care lucrez, însă:


Semnele erau clare încă din anii '90, când am ieşit din nou în stradă. Şi credeţi-mă atunci era "crem de la crem" acolo ! Studenţi de la Universitate, Politehnică şi Arte sau simplu: "Aia cu bărbă". Denumiţi de "zâmbăreţ", golani!.

Ca semne măcar unul, două, demonstrate public şi tot sunt dator să le spun. Unu: Când zâmbăreţul a spus clar: "FSN nu va candida, ci doar va organiza alegeri libere" iar apoi a rostit cuvânt cu cuvânt fraza pentru care câţiva dintre cei care o ştim, niciodată nu îl vom mai ţine în rândul oamenilor pe micuţul agitator: "Nu am spus niciodată că FSN nu va candida....păi pentru asta este pregătit! Să câştige !" Ovidiu Bose Paştină l-a filmat, e public, îl găsiţi pe "tub"


Sau momentul în care "minerii" tocau la noi, "academicianul", preşedinte pe atunci şi al Televiziunii Naţionale, interpelat de agenţiile străine de presă, a scos una genială: "Nu sunt imagini ale luptelor de stradă, că e ceaţă şi nu s-a putut filma..."

S-a filmat, s-a pus bine şi uneori un şoricel harnic le mai scoate pe piaţa media, saturată de foştii bufetieri de la palat, transformaţi în "homo - politicus". Ce am vrut eu să spun, este că dacă înveţi cum se mişcă fiara, dacă stai în poligon şi începi să tratezi frica - de exemplu cu Hristos, sau cu Sfinţii Mucenici - începi să stăpâneşti, să controlezi şi să domini sau să trăieşti cu fricile tale. Şi atunci începi să vezi "cusătura". Nu ?

Eu văd o "cusătură" în "ceaţa" lor...


Fotografie relizată de Andrei Fărcăşanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.