13 ian. 2010

Cântecele actorilor part.6

Despre Tudor Gheorghe toată lumea vorbeşte numai la superlativ. Oricât m-aş strădui să îl prezint ar fi inutil, pentru ca artistul Tudor Gheorghe nu poate fi cuprins. Câteva date despre cariera acestui artist, însă cred că pot aminti.

Născut la 1 august 1945 în judeţul Dolj, este angajat în 1966 la Teatrul Naţional din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din ţară. În 1969 a ieşit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curţile dorului"”, cu poezia poeţilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. După alţi doi ani de studii aprofundate făcute la Institul de folclor din Bucureşti, a urmat al doilea recital - „Şapte balade”.

Din 1969 şi până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puţin de 22 spectacole de muzică şi poezie. I s-a interzis apariţia în public pentru aproape zece ani. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră.


Cântăreţul, compozitorul, poetul şi actorul român Tudor Gheorghe, prezent în episodul cu numărul 6 al serialului "Cântecele actorilor" cu piesa:

"Dorul Călător" - muzică şi versuri Tudor Gheorghe. Aranjamentul orchestral şi dirijor Marius Leonard Hristescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.