21 dec. 2009

Veşnică pomenire.

21 decembrie – Decret prezidenţial de instituire a stării de necesitate în judeţul Timiş. Mitingul din Capitală, convocat de Nicolae Ceauşescu este întrerupt de grupurile de protestatari, care se regrupează în faţa Hotelului Intercontinental, a ambasadei SUA şi în Piaţa Romană. În cursul nopţii se trage în demonstranţi şi se degajează terenul cu ajutorul blindatelor. Declaraţia şi Programul în 11 puncte al Frontului Democrat Român de la Timişoara, a fost citit din balconul Operei începând cu dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989.

21-22 decembrie – Au loc confruntări armate şi demonstraţii populare împotriva regimului comunist la
Arad, Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca. Soldate cu numeroase victime.

22 decembrie
– În jurul orei 12:08, Nicolae şi Elena Ceauşescu fug din sediul CC al PCR cu ajutorul unui elicopter. După o scurtă escală la Snagov cei doi sunt lăsaţi în zona Titu şi preluaţi de miliţie. În jurul orei 18:00 cuplul Ceauşescu este luat şi depus într-o unitate militară din Târgovişte. Se desfăşoară prima şedinţă a Comitetului Frontului Salvării Naţionale, compus din vechi comunişti şi disidenţi, prezidată de Ion Iliescu. Au loc lupte de stradă în principalele oraşe din România.

24 decembrie
în România este proclamată Victoria revoluţiei.


Noi eram soldati. Si eu si Alexandru eram in permisie in Bucuresti. Venisem acasa de Craciun sa fim impreuna cu familia si iubitele noastre. Ne-au arestat la vreo 2 ore de cand ne-am intalnit. Eram toti patru, Andreea, Gabriela, Alexandru si Victor. Toti patru am fost colegi de clasa in liceul Neculce. Apoi am ramas impreuna. Ne-am logodit cu fetele si am plecat in armata. Dupa ce ne-au arestat, ne-au dus la Radio, unde ne-au tinut sub amenintarea armelor.

Dupa eliberare, am pornit sa adunam ranitii si sa contactam unitatile militare de care apartineam. Efort zadarnic. Pe Gabriela si pe mine ne-au impuscat la intersectia strazilor Lemnea cu Calea Victoriei, unde ne organizasem impreuna cu altii, pentru a da prim ajutor ranitilor ce curgeau in valuri dinspre Sala Palatului, unde au dat ordin sa se traga cu tot armamentul din dotare. Si acolo erau blindate si tancuri.

Si au tras. In noaptea aceasta, acum 20 de ani, au murit sau au fost schiloditi, cei mai multi dintre cei care au indraznit.
Dumnezeu sa ii ierte pe cei care au murit, iar pe noi ca nu am stiut sa facem mai mult.

Fotografie realizata de Mihai Bucurascu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.