30 nov. 2009

Sfantul Apostol Andrei - ocrotitorul Romaniei


Sfantul Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si frate cu Simon Petru. Primul dintre ucenicii Domnului Hristos, inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul.

Dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia.

A umblat in aceste locuri nu in graba, ci in fiecare zabovind si rabdand multe Impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie.


Strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a adus la Hristos. Mai stim ca Sfantul Andrei a avut un sfarsit de mucenic fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei".


Traditiile de Sfantul Andrei sunt variate si multiple. Poate nicio alta sarbatoare nu este asa plina de simboluri ca aceasta. Pentru noi romanii, sarbatoarea are o semnificatie deosebita deoarece Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tarii noastre.

La fel cu graul care este pus la incoltit de ziua Sfantului Andrei, prin dragostea lui Dumnezeu si noi vom renaste an de an cu Credinta, Nadejde si Dragoste.

Acatistul Sfantului Apostol Andrei il puteti gasi si la aceasta adresa:
http://www.sfantulandrei.info/acatist.php

2 comentarii:

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.