17 oct. 2008

Steinbeck

”Si imi amintesc ca m-am gandit ce pramatie poate fi uneori omul” .

Aceste cuvinte ii apartin lui Ethan Allen Hawley, personajul principal din romanul lui John Steinbeck, « Iarna vrajbei noastre ».

Ethan, sot si tata, lucreaza intr-o bacanie care, pe vremuri, apartinuse parintelui sau, inainte ca acesta sa isi piarda intreaga avere. Desi situatia financiara a familiei sale este destul de subreda, desi este un simplu ‘baiat’ de pravalie in orasul care apartinuse pe vremuri stramosilor sai, Ethan – o persoana cinstita, onesta si cu puternice principii morale, este multumit, deoarece considera ca familia sa are un trai linistit si fericit. In momentul in care realizeaza, insa, ca traieste intr-o iluzie, ca atat sotia cat si cei doi copii sunt nemultumiti de faptul ca sunt saraci, dar mai mult, ca sunt chiar rusinati de numele pe care il poarta, Ethan incepe sa se schimbe.

Diferenta dintre un ‘om bun’ si un ‘om rau’ este data de modurile diferite in care acestia actioneaza in situatii similare, iar distanta dintre bine si rau este uneori atat de mica, incat orice persoana din lumea aceasta poate sa ajunga sa se gandeasca la acelasi lucru ca si Ethan: ”pentru a ajunge Stapanul Muntelui este nevoie sa calci peste capetele oamenilor; odata ajuns Stapanul Muntelui, poti redeveni bun. ”

Cartea laureatului la Premiul Nobel pentru anul 1962 este una dintre cele mai bune lucrari ale sale si reuseste sa isi tina cititorul alert.

In definitiv oricare dintre noi poate fi un Ethan Allen Hawley...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.