miercuri, mai 16

Cursa de soareci - TNB



Un spectacol ce merita vazut! 

Fara a se dori deloc o cronica profesionista, textul de mai jos
va invita sa vizonati spectacolul "Cursa de soareci" la Teatrul Naţional I.L.Caragiale Bucureşti - Sala Studio. Veti admira "la lucru" pe distinsa actrita Simona Bondoc, aristocratica, cu o constructie extrem de precisa a partiturii si nu in ultimul rand perfomanta, adevarata coloana vertebrala a spectacolului regizat de domnul Erwin Şimşensohn.

O scenografie cum rar am vazut in ultimii ani, realizata exceptional pana la ultimul amanunt de doamna Liliana Cenean. Sunt ani buni de cand,  din diverse motive actorii si spectatorii deopotriva, au fost vaduviti de o astfel de compozitie, bogata, clasica, cu elemente puternice, ingenios plantate, aducand acel parfum al marilor montari din teatrul romanesc.

Povestea si alte cateva pareri despre subiectul spectacolului le gasiti cu siguranta daca veti cauta in istoricul montarilor realizate anterior. Eu am sa ma rezum pe scurt la ceea ce mi-a placut dar la si ce, din pacate, distoneaza pe alocuri cu intregul spectacolului.

Asadar pe langa atmosfera deosebita, misterioasa, indusa odata cu ingeniosul anunt de sala, ecleráj-ul luminii atent construit, ce releva frumusetea decorurilor si munca actorilor, descoperim rand pe rand personajele costumate bogat, gandit, ce se integreaza subtil in arhitectura intregii creatii.

Fiecare personaj, bine conturat, lucrat atent, se dezvaluie sub bagheta actorilor tineri sau a celor mai experimentati, rand pe rand, aducand fiecare propria poveste. Partitura condusa incantator de doamna Simona Bondoc, care pe langa tehnica de scena impecabila, umor si distinctie, realizeaza momente fascinate aplaudate la scena deschisa. Remarc cu bucurie farmecul si plutirea vie ce invaluie totul intr-o aura pozitiva, a personajului creat de
Ileana Olteanu pe care imi era dor sa o vad evoluand intr-o astfel de montare. Misterul si precizia de mecanism a domnului Tomi Cristin dar si culoarea si consistenta adusa de colegul Silviu Biris, nedespartit de micuta sa valiza, care ridica totul, cu exactitate si umor subtil, bine punctat. 

Rolul domnisoarei Casewell, construit modern de actrita Ada Galeş contribuie substantial la misterul intregului, tema principala a spectacolului. Energia cu care puncteaza creativ, constant  si consistent domnul Răzvan Oprea, care isi conduce personajul cu minutiozitate, umor si farmec aparte, daruieste spectacolului capacitatea de film politist. De la intrarea sa in scena, spectacolul devine un "altceva"! Cu ritm, substanta si nerv, ingredientele cerute de partitura personajului  sau ,"Comisarul Trotter".

Nu in ultimul rand amintesc de cei doi tineri colegi actori, domnul Florin Călbăjos, sensibil şi cu o bine construita candoare in interpretare insa usor precipitat pe alocuri si domnul Petre Ancuţa, extrem de expresiv, dotat cu umor si energie dar care din pacate in anumite momente, prins in "febra" si ritmul evenimentelor, vaduveste cumva personajul sau de bogatia textului, cu o dictie usor nefireasca pe alocuri.  

Minunata Sala Studio a Teatrului National Bucuresti, in care soapta timbrata a unei actrite venerabile te unge pe inima in armonice de violoncel, penalizeaza flagrant tehnica vocala usor precara, impostatia si dictia deficitara, in care pe alocuri textul se pierde iar actiunea si relatiile sunt estompate... Acest aspect ar fi, dupa mine, singurul minus al spectacolului.

Arhitectura sonora conceputa de Vlaicu Golcea completeaza si ea subtil  tensiunile de la conacul Monkswell, intr-o regie curata, realizata cu nerv,  si umor, in dulcele stil clasic de care cred ca Teatrul National Bucuresti, avea nevoie.
Fara a se dori deloc o cronica a spectacolului, asa cum am mai spus, acest text este doar o recomandare personala catre un spectacol deosebit de interesant, care mi-a placut.


 de Agatha Christie
Traducere: Irina Margareta Nistor
(Teatrul National Bucuresti - distributia din 13 Mai 2018)
Mollie Ralson: Ileana Olteanu
Gilles Ralson: Florin Călbăjos  
Doamna Boyle: Simona Bondoc
Christopher Wren: Petre Ancuţa
Maiorul Metcalf: Tomi Cristin 
Domnişoara Casewell: Ada Galeş
Domnul Paravicini: Silviu Biriş 
Comisarul Trotter: Răzvan Oprea 































Regie: Erwin Șimșensohn
Scenografie: Liliana Cenan
Muzica: Vlaicu Golcea
Light Design: Daniel Klinger
Regia tehnica: Adrian Ionescu si Luţu Scobeniuc


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.