11 mar. 2010

Film cu Părintele Iustin Pârvu.

La sfârşitul iernii trecute m-a ajutat Dumnezeu să ajung la Părintele Iustin Pârvu. Echipa -Vurtejanu Stage Unit- a fost însoţită şi de câţiva ce dădeau cu "renaşterea naţională" şi câte şi mai cîte, în stânga şi-n dreapta. Ulterior pierzându-se pe drumul către "a face", s-au întors la biznisurile lor glorioase.

Am urcat în munţii Neamţului şi am filmat un material unic despre Părintele Iustin aflat în pragul vârstei de 90 de ani. Devenind prin întreaga sa activitate una dintre figurile cele mai puternice ale ortodoxiei noastre, duhovnicul românilor de peste tot, Părintele Pârvu şi-a gasit timp şi pentru noi. Cu ochii săi albaştri ca cerul acelei zile, primul cuvânt ce l-a rostit în faţa camerelor noastre de luat vederi a fost: "Dragii mei, simt o mare bucurie..."

Având iniţiativa de-a concretiza darurile lui Dumnezeu şi dragostea revărsată asupra sa, Părintele a ridicat în munţi un dispensar, un asezământ medico-social pentru bătrâni, un orfelinat, o Mănăstire, dar mai ales un univers de conştiinţă vie, de dragoste şi de trăire ortodoxă demnă şi activă. Nimic diluat, nimic confuz sau interpretabil. Esenţă pură, autentică şi mai ales vie.

Excepţionalul nostru ghid, domnul Ionel Rusei, ce veghează şi astăzi acolo, interviul cu Monahul Paulin Clapon închis 22 de ani în iadul de la Piteşti şi Aiud, acum adevărată gardă călugărească a Părintelui, vizita în cimitirul unde odihneşte Părintele Calciu-Dumitreasa, materialul unic filmat cu Părintele Iustin Pârvu în pacea muntelui, invitaţia de a servi masa împreună cu Părintele, binecuvântarea, îndemnurile şi sfaturile primite, tot ceea ce am trăit acolo, momente unice şi irepetabile, am încercat să le transpun în filmul pe care l-am intitulat "Portret Părintele Iustin Pârvu".


Sunt sigur că multe lucruri nu vor fi înţelese, aşa cum aminteşte şi în film, unul dintre protagonişti, scriitorul Dan Lucinescu, fost deţinut politic alături de Părintele Pârvu.


Nu înţeleg şi nu ştiu ce se va întâmpla cu acest film. De ce nu ajunge la cei pentru care a fost făcut. La generaţia tânără, la cei ce doresc să afle şi să înţeleagă ce a fost şi ce este în România. Dar nu eu sunt cel ce judecă şi se ocupă de aceste lucruri.

Cu sprijinul excepţional al unor profesionişti serioşi şi dăruiţi, eu am fost doar cel care a contribuit la realizarea unui material adevărat, viu şi emoţionat pentru memorialistica ortodoxă din România şi poate pentru cei mai tineri.




Portret Părintele Iustin Pârvu

Producător general: Cristi Filip
Producător executiv: Victor Vurtejanu
Imaginea: Iulian Dumitru
Fotografii: Dinu Lazăr, Iulian Dumitru
Editor imagine & Grafică: Sebastian Plămădeală
Muzica: Ovidiu Ţăndărică, Ilie Stepan, Victor Vurtejanu
Asistent producţie: Alexandru Ionescu
Realizator: Victor Vurtejanu

cu participarea excepţională a monahului Paulin Clapon, a părinţilor şi vieţuitorilor din Mănăstirea Petru Vodă, a domnilor Dan Lucinescu, Ionel Rusei, Dinu Lazăr, Ştefan Filip, Alexandru Munteanu, Sebastian Plămădeală, cărora realizatorul le adresează calde şi vii mulţumiri.

Închei acest articol cu gândul la Dumnezeu cel ce mă ajută, către echipa V.S.U. care mi-a stat aproape necondiţionat, dând dovadă de spirit de sacrificiu şi de o adâncă dăruire. Muţumesc domnilor Sebastian Plămădeală, Alexandru Ionescu, lui Vlasti şi întregii echipe ROVA FILM, lui Alexandru Munteanu şi lui Dan Teodorescu. Mulţumesc şi un gând bun maestrului Dinu Lazăr.

La plecarea din Mănăstirea Petru Vodă am primit acest dar pe care vreau să îl împărtăşesc cu voi:

Vă doresc sănătate. Să faceţi în aşa fel încît să mergeţi pe drumul de onoare, indiferent ce s-ar întîmpla! Chiar dacă ar fi să pierdeţi ceva material. Dar să nu vă arate nimeni cu degetul.

3 comentarii:

  1. Ce bucurie nepretuita! Multumesc, fiti binecuvantati si Dumnezeu sa va rasplateasca rugaciunile ! De n-am cadea, de n-am cadea !Iubire, credinta si speranta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Danca Danela va multumesc foarte mult si de vom cadea, ne vom ridica prin Dragostea lui Dumnezeu din nou.

    Credinta, Nadejde si Dragoste si dumneavoastra si o primavara plina de impliniri duhovnicesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ajuta!

    Cum poate fi vizionat filmul?

    RăspundețiȘtergere

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.