22 nov. 2009

Raport de activitate.

Putin timp a mai ramas pana la momentul lansarii noului spectacol. De la sustinatori, tehnicieni, echipa V.S.U. si pana la artistii ce vor compune noua distributie a trupei CEATA lu' VURTEJANU nu gasim alta solutie decat cea clasica. Adica munca. Si muncim. Smulg greu timpului clipe in care sa pot citi putin, sa pot invata cate ceva din noua tehnologia a instrumentelor VST sau sa ma bucur de cate un gand pe care il primesc de la voi in acest spatiu.


Lipsit si de "tigroaica sovietica" care a preferat sa se rupa decat sa mai ma vada si anul acesta:)).

In lipsa unui Asistent de productie capabil, gata sa se implice suta la suta, toata coliva revine leader-ului. Pe principiul romanesc bine implantat si in constiinta celor care au optat pentru o cariera in zona artistica, vrei sa faci ? Fă ! "Noi inca nu stim, nu am ajuns inca acolo, inca nu intelegem, nu avem timp, noi avem seara la club cu prietenii, noi...nuuuu!"

Si atunci trebuie sa faci!

Sa scoti zilnic "ştime", pentru partida de viori, pentru clarinet, sa repari caloriferul din sala, sa aduci oamenilor, apa si un covrig. Sa torni beton la poarta, ca sa lasat stalpul si cade gardul. Sa descoperi ca un coleg desi are un timbru vocal frumos, inca mormaie doar pentru el linia melodica. Apoi sa incepi sa lucrezi cu el, pe langa instrument si impostatie vocala si constructie de suport emotional. Apare o idee noua sa cantam si cu keyboard, ca ce bine ar fi sa avem un "pad" si ce bine ar da un "intro" la toate ideile noastre despre cum trebuie sa arate noul "Se Întâmplă de Crăciun", spectacol itinerant pe care il sustin alaturi de "CEATA" si echipa V.S.U. de mai bine de 8 ani si care sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu sa fie gata undeva intre 8-9 decembrie.

Ce inseamna "a vrea" ? Pai sa o luam pe rand:

A MARE DE TIPAR ! CU CINE? Recrutarea unor oameni seriosi gata de munca si de efort in regim profesionist. Asta este una dintre cele mai grele ingrediente ale Artei Spectacolului acum, in Romania. Pe langa "catastrofele cu diploma" aruncate pe banda rulanta de facultatile private, acreditate (din pacate) sa se ocupe de educatia si constructia unui Artist ( ies 600 de actori pe an - pana in 1989 erau doar 5-6...) pe langa mercenarul ce porneste intai ceasul de taxare, inaintea constiintei sale artistice. Precum taximetristii si femeile usoare.

Pe langa talentatul care vrea...insa "nu poate" ca e cu curu' in zece luntre cum bine zice proverbul romanesc. Si apoi deh...vezi viata e viata si bate filmul. Si poc! un ulcer, poc! o gastrita, poc! o virusala aviaro-porceasca, sau si mai rau moderna boala dobandita si ea de peste mari si tari, depresia, instalata si ea incet dar sigur. Din care nu il scoti nici tras cu 7 boi...si zece popi.

Pe langa toata munca de a decripta si a intelege ce se intampla? De ce dispar proiecte superbe? Oameni frumosi, spectacole bine sustinute financiar si mediatic... Atata si atata energie ce se scurge direct in canal, devenind si ea o masa de manevra ce se agita disperata in cautarea unor sensuri, unor zone de activitate, unor solutii, dar care se incapataneaza sa bata pasul pe loc decat sa traga. Un imens pustiu. Pe langa toate, tu pentru ca vrei, Crezi si Nadajduiesti trebuie sa il gasesti pe el ! Cu Dragoste.

Artistul care stie sa ajunga la repetitii constincios, cu zece minute inainte de ora de incepere. Care e pregatit, simte si intelege fara multe explicatii si este gata de lupta. Caci este lupta. Este o lupta cu noi in primul rand. Mult inainte de a ne urca pe scena, in fata dumneavoastra, trecem prin chinurile facerii, precum Mama ce isi aduce copilul pe lume. Si firesc doreste tot ce este mai bun pentru el, dar intai lupta.

Este o schizma cumplita. O rupere schizoida intre artistul care se jertfeste si investeste, riscand. De cele mai multe ori abia putand acoperi cheltuielile necesare productiei - mergand pe sarma perfect intinsa a propriului destin - cum spunea regretatul Adrian Pintea si micuta canalie, ce fuge neputinciosa cu coada intre picioare la primul foc...tras in poligon.

Si iar munca! In ordine urmeaza:

1.Conceptia si aranjamentul orchestral pentru negativul de voci.

2.Inregistrare negativ.

3.Mixaj si mastering.

4.Inregistrarea pozitivului. Tragem voci, tragem solo-urile instrumentistilor, spot-urile, intro-ul spectacolului si 2 variante de pozitiv.

5.Mixaj si mastering.

6.Constructia scenariului pentru clip.

7.Recrutarea unei echipe de productie. Un minim compus din Cameraman, Regizor, Editor video, Scenograf, Fotograf, Actori, Asistent productie, Make-Up, Tehnician, Sofer.

8.Filmari. In Sighisoara, Cetatea de scaun a Targovistei, Brasov si Bucuresti.

9.Sesiune de fotografii. In door si out door in diverse locatii.

10.Constructii si adaptari de costume. Acesorii, elemente de costum, curatatorie, impachetare transport.

11.Scenografie si scenotehnica. Elemente de decor, butaforie, realizarea unei plantatii si a decorului final.

12. Selectionarea si etalonarea unui echipament de scena. Instalatii de sunet, instalatii de lumini, decor, echipamente electrice, cutii transport, etc.

13.Solutii de transport greu. Echipa si echipamente tehnice.

14.Solutii de suport financiar. Investitori, parteneri, sponsor. Niciodata statul roman.

15.Cazare, hrana, protocol.

16.Solutii de comunicare - GSM, internet, Intercomunicatii scena.

17.Solutii medicale - Asigurarea de back-up medical de urgenta. Mai ales pentru ca noi sustinem reprezentatii in decembrie si outdoor.

18.Pachet PR - media - Constructii si arhitectura Website, Afise, Flayer. Parteneriate media si unitati private.

19.Intretinere Sala de Repetitii si Studio V.S.U. Paza, curatenie, mici reparatii, intretinere echipamente.

20.Asistenta trupa. Caiet de repertoriu, aranjare partiturilor, copieri, scanari, hrana, protocol, programari repetitii, relatii cu echipa de backstage (website, tipografie, ecusoane, tricouri logo), cazare, secretariat, etc.

21.Repetitii artistice si tehnice.

22. Arhitectura sonora si light design.

23.Repetitii Generale. Snur, vizionari, avanpremiere.

Candva si eu ma dadeam de ceasul mortii "ca numai mie"..."ca toate pe capul meu." Aiureala imberba ! Toti cei ce vor si Cred, platesc un tribut mult prea scump. Mai ales de acum incolo. Noi nu putem altfel. Pentru noi nu exista o alta cale, sau refugii. Ne-am asumat si ne-am pregatit pentru asta. Suntem daruiti si pasionati extrem, de munca noastra. Credem in Dumnezeu si in lumina talentului sadit in noi. Si da...si noua ne este frica, insa am invatat sa traiam cu fricile noastre. Acum maturi si curand batrani, vom dispare si noi odata cu toate ale noastre si ai nostrii. Din spate numai vine nimic.

Sa vedem ce va fi ...?

Nu va fi nimic. Pentru ca nu s-a construit nimc. Doar s-a darmat si s-a dezertat. Ca sa fie..."ceva", trebuie pus ceva, nu luat mereu ceva. Cei care sadesc, sunt extrem de putini si aceea sunt pradati si batjocoriti.

Va fi prin vointa si Dragostea lui Dumnezeu, altceva. Totul se repeta, cum extrem de bine o spune si maestrul Dinu Lazar si aici: http://fotomaniacu.blogspot.com/2009/11/totul-se-repeta.html

P.S. "Tigroaica sovietica", batrana prietena lipita cu scotch negru pe la gaurile din aripi, ce m-a lasat pieton, o mai puteti vedea doar in:

Fotografia realizata de Ana Sarbescu, prin 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.