15 sept. 2009

Ramas bun Nicu Constantin.


O alta zi trista se stinge luand cu ea si zambetul meu...

Astazi dimineata surprind pe canalul ProTV pe Maia Morgenstern care cade din picioare intr-o coma reala, profunda, cauzata de epuizare si imediat este lovita peste fata de un tip negru care razand tumultos spune: "Ei! ii e rau...terminati!!! Se preface! Doar e actrita, e cea mai buna actrita..." In acest timp doi operatori video filmeaza.Unul mai dibaci transfocand incet aduce cu grija in gros-plan, chipul palid al unui actor ce se stinge incet...

Apoi cumplita ora patru il rapeste pe Actorul Nicu Constantin. Dupa 5 luni de chin, intubat si asistat de aparate in reanimarea Spitalului Militar din Bucuresti, Actorul urca alaturi de Stefan Mihailescu-Braila, Dem Radulescu, Toma Caragiu, Cornel Vulpe si Amza Pellea in galeria irepetabililor. Unii le spun monstrii sacrii altii ne multumim sa ii numim simplu Actori...

"Cine a fost", "ce a facut" sau cum a facut" Nicu Constantin va fi foarte greu sa explicam. Mai ales pentru cei tineri. Pentru ca acest Actor a existat, ca si cei de acum, intr-un context. Context care a disparut.
A disparut odata cu "Gradina Carabus" sau cu Teatrul de Comedie. Odata cu dorinta si obligatia statului de a avea in prioritatea luptei nu ocrotirea si dezvoltarea bazarului tiganesco-chinezo-turcesc, ci cultura si arta autentica. Macar a divertismentului, a Comediei, parte din marea arta dramatica a Artei Actorului.

Din nefericire pentru multi, moartea Actorului Nicu Constantin ramane o alta stire ce umple spatile media alaturi de incendile saptamanale in care guvernantii isi distrug ba sedile, ba arhivele ce ii urmaresc, ba proprile caractere ce au reusit sa tina pe loc evolutia in marea perfomanta a acestei lumi, a spiritului romanesc.


Pentru ca stam pe loc. Nu ne mai misca nimic. Nici moarte, nici viata, nici zambet, nici lacrima...


La 70 de ani dupa o suferinta cumplita incheiata intr-un spital din orasul gri, vegheat doar de Dragostea celei care i-a ramas aproape 25 de ani, departe de Marea unde s-a nascut si de publicul ce l-a adoptat inca din anii '70, pleaca astazi un alt vesel - trist. Ii multumesc lui Dumnezeu ca am putut sa fiu acolo, in public, cand acest Actor a oferit cu har si maiestrie, artă curata unui popor ce nu isi poate asuma nicicand darurile cu care a fost binecuvantat!

Ramas bun Nicu Constantin si fie ca Dumnezeu sa va primeasca sufletul in Ceata Dreptilor!


IN MEMORIAM

NICU CONSTANTIN

1939 - 2009


Fotografie realizata de Silviu Matei - Mediafax Foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.