25 aug. 2013

Contract de onorat

Poc cu usa, cheia in contact si sunt gata sa mai adauga inca 1000 de kilometri sufletului meu. Pe plaja soarele abia acum incepe sa se inmoaie. Probabil toata gasca este in apa si rade zgomotos impreuna cu copilul meu. 

Trebuie sa imi onorez contractul asa ca pornesc catre orasul gri unde ma asteapta scenografa cu costumele, producatorul si inca multe treburi pe care trebuie sa le rezolv. Am privit in urma doar o clipa. Poate ca incep intr-adevar sa imbatranesc sau poate ca abia acum am pentru ce sa ma intorc...

Este cumplit de cald, pornesc A.C. desi stiu ca am sa depasesc norma de motorina alocata de productie, dar nu am ce face... am dormit prost si sunt obosit. Toata noaptea am vanat impreuna cu iubita mea tantarii ce tropoteau sangvin in carnea copilului. 

"Colegii...atentie ! La 158 MCV pe ambele sensuri impreuna cu CTR !" se aude gajait in statia pe care o am la bord. Asta inseamna ca e plin de politie si de controlori pe modesta autostrada ce ma va arunca din micutul meu paradis in mlastina Colentinei...! OK ! Am sa fiu atent. Apas butonul de emisie si multumesc necunoscutului ce m-a avertizat. Gonesc nebun ca sa prind teren. 

Sunt obosit, neaclimatizat complet cu mizeria si rautatea si am un contract de onorat. Este greu uneori. Chiar si pentru actori, uneori este greu...

17 aug. 2013

Nava-mama


Dependenta nu se mai ascunde ipocrit. Conectat la "Nava-mama" fiecare isi aduce obolul sau fie ca este zi sau noapte, constiincios si fara sa isi paraseasca postul ! Marketingul a depasit demult tacticile conventionale. Orice rezistenta este infranta si curand vor trebui culese roadele.

Singuratici insa solidar cu sfoara, precum marioneta dirijata nevazut din bezna vremurilor, ocrotiti de "Nava-mama"

12 aug. 2013

De pe drumuri prin santuri...


Rasare soarele prin parbrizul plin de mustele strivite dar punctuale la intalnire. Aruncat din groapa in groapa, zmucit si obosit reusesc totusi sa salut rasaritul, debarcat de pe autostrazi cu 4 piste, marcaje inteligente, servicii de autostrada si alte chestii total nefolositoare traficului din Romania...

3 aug. 2013

Mariakyrkan






Mariakyrkan sau biserica Sfinta Maria situata in Dackevägen - Lyungby din landul Kronoberg, un loc aparte cu o comunitate unita, formata din oameni calzi si deschisi ce m-au primit cu multa prietenie inca din primii mei ani din Suedia. Asezata intr-o zona linistita a orasului inconjurata de multa padure, biserica construita din lemn si caramida este proiectata de arhitectul Agneta Holmquist.

Aici ma reintorc mereu poate si pentru ca este singura biserica evanghelica-luterana din Suedia cunoscuta de mine in care am gasit asezat la loc de cinste 5 icoane ortodoxe pictate pe lemn (click foto). In fiecare Duminica in acordurile profunde ale sunetului de orga se oficiaza Mesa cu Sfanta Liturghie.

La finalul slujbei comunitatea nu se imprastie grabita ci ramane impreuna pentru a schimba noutati, a planifica diverse activitati sociale, programe comune sau excursii, socializand cu bucurie la o cafeluta, prajituri si suc pentru cei mai mici. 

Acest loc confirma intru totul principiul dupa care se conduce, afirmat inca din anii '70: "Kyrkan ska vara där folket är". Vi vill att kyrkan ska vara mitt ibland människorna, både geografiskt och andligt. Därför står kyrkan öppen och välkomnar alla och envar"  

Tradus oarecum in: "Biserica ar trebui sa fie acolo unde oamenii sunt. Vrem ca biserica sa fie in mijlocul poporului atat geografic cat si spiritual. Acesta este motivul pentru care biserica este deschisa si saluta toata lumea."