30 sept. 2011

Cum se înţeleg ţăranii.


Straja satului vine la casa unui țăran și-i bate în geam. Se încinge o conversație:
— Hei, mă din casă!
— Cine?
— Tu!
— Eu?
— Păi cine!
— Ce-i?
— Cum ce-i?
— Păi ce-i?
— Ai o scrisoare!
— Cine, mă?
— Tu.
— Eu?
— Păi cine.
— Ad-o-ncoa!
— Ce, mă?
— Scrisoarea.
— Ce scrisoare?
— Știu eu ce scrisoare?
— Trebuie să plătești!
— Ce, mă?
— Cum ce?
— Ce să plătesc?
— Porto.
— Cine?
— Tu.
— Eu?
— Păi tu.
— Ce porto, mă?
— Iaca, porto.
— Cum așa?
— Păi, știu!
— Nu-i plătită?
— Ce?
— Scrisoarea.
— Ehei!
— Cum ehei?
— Ai să dai, măi!
— Ce?
— Bani.
— Ce bani?
— Porto.
— Cât, mă?
— Ce cât?
— Câți bani, mă?
— 15.
— Cum 15?
— Păi!
— Dar de ce, mă?
— Nu știu.
— Iaca 15.
— Așa.
— Ei, dă-mi-o!
— Ce, mă?
— Scrisoarea.
— Ce scrisoare?
— Care ai adus-o.
— Eu, mă?
— Păi cine?
— N-am adus-o.
— Păi cum?
— Nu-i la mine.
— Asta-i!
— Cum asta-i?
— Unde-i, mă?
— Cine?
— Scrisoarea.
— La primărie.
— Ba la dracul!
— Ba, așa.
— Păi, cum?
— Să te duci să ți-o iei.

text:"Cum se înţeleg ţăranii" de Ion Luca Caragiale
fotografie realizată de: Dinu Lazăr

29 sept. 2011

Invitaţie.

Pentru cei ce nu au reuşit să intre la premiera spectacolului "EU CÂINELE" în regia lui Adrian Berinde, distribuţia: Victor Vurtejanu şi Cristina Pleşa - anunţăm o nouă reprezentaţie pentru vineri 30 septembrie 2011, orele 20.00 la Cafeneaua CARADA.


Rezervări la telefon: 0766.358.654
Cafeneaua Carada: Strada Eugen Carada, nr. 5-7 (în centrul istoric, langa BNR )

28 sept. 2011

27 sept. 2011

Runcu în 10.

Acum nu că mă aşteptam să dau peste Malmo Festival şi nici mari speranţe nu trăgeam de la "Festivalul Tradiţional Răvăşitul Oilor - Runcu - judeţul Dâmboviţa" dar nici nu mă gândeam la atâta asemănare cu bâlciurile de prin anii '80...

Atâta bănet aruncat în van...rar mi-a fost dat să văd dar omul cât trăieşte învaţă şi pare că în România organizatorii de evenimente agreaţi de oficiali sunt nişte foarte meseriaşi, mai presus de orice şcoala sau un necesar minim de bun simţ....

Probabil că dacă aş fi editat cadrele alb negru asemănarea cu bâlciul impozitat de nea' Nicu ar fi fost evidentă...În rest inutil să mai spun că nici o oaie nu era prezentă, darămite să fie răvăşită sărmana... nici un crescător sau...în fine..."un ceva"...tradiţional nu a călcat prin..."festival"...dar ce m-a rupt în două a fost minunea din ultimul cadru!!! Să autorizezi tu  autoritate şi comisie locală de cultură...pe banii tăi, bubuială manelistică la 5 metri de Centrul de Psihiatrie secţia Nevroze...bate orice închipuire...oricât de imaginativ ai fi... Treaba e bună, spor la bani, răvăşitul rullez !!!










26 sept. 2011

De la capăt.

E luni dimineaţă, foarte dimineaţă. M-am trezit cu gura uscată. De două zile mă doare spatele şi iau ceva hapuri. Probabil ele mă usucă sau poate că este doar aerul murdar pe care îl respir. Plin de gaze, de eşapamente grăbite şi de praf. M-am culcat devreme încercând să nu mă încarc de ură. Acelaşi scenariu, altă filmare...tot noaptea, tot parcare, tot central. Acum mi-au spart stopul la maşină...şi iar  va trebui să o iau de capăt...Declaraţii, poliţe de asigurare, service, magazine...Abia terminasem cu spoiler, aripă, parbriz...

Copilul doarme cele încă câteva ore până se luminează. Apoi o pornim către şcoală. Am făcut bastonaşe şi am mâncat pizza. După şcoală plec către cursuri, apoi trebuie să fac o nouă radiografie la plămâni şi să mă pregătesc de reabilitarea blocului. E ceva ciudat...M-am mutat dintr-un bloc reabilitat sperând să scap de termopane, schele şi moloz. M-au ajuns şi aici...

Casa la curte întârzie să devină ceva real, aşa că o iau de la capăt. O iau de la capăt. Aş mai scrie odată asta... E târziu şi ar trebui să dorm...căci o iau de la capăt...

24 sept. 2011

Mulţumesc!


A fost emoţionant. Mulţumesc tuturor celor care ne-au însoţit ieri în demersul nostru artistic. O sală plină şi caldă aşa cum îşi doreşte orice actor. Nu este adevărat că publicul doreşte maculatură. O dovedesc fie şi numai chemările la rampă ce mi-au umplut sufletul de emoţie. Păcat că între noi şi public există atât de mulţi paraziţi...

De acum căutăm şi aşteptăm pe toţi cei care doresc să distribuie acest nou spectacol, ce de ieri noapte şi-a regăsit primii săi prieteni!

23 sept. 2011

Pe diseară.

"Mai e o zi pana la Premiera si ca in totdeauna este cea mai lunga...Au muncit mult, au transpirat, s-au batut cu propiile convingeri, au plans, au ras, s-au consumat cu toata fiinta(cum altfel?) si acum sunt pregatiti sa va transmita toate aceste emotii care se cer impartasite si care nu mai pot fi oprite. Veniti sa-i vedeti cand si cum puteti, macar pentru o autoevaluare personala a spatiului si timpului pe care il locuiti in acest moment...Bucuria, este unicul loc in care se regasesc toate constiintele vasale ei."

Adrian Berinde


Fotografii realizate de Cătălin Stelian

22 sept. 2011

Comunicat de presă.

EU, CÂINELE
Dupa “Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec
Regia: Adrian Berinde
Cu: Victor Vurtejanu şi Cristina Pleşa

Un caine captiv intr-o fantana secata ... Acesta este pretextul pe care Visniec a brodat un dialog ametitor, un cerc vicios verbal din care cei doi salvatori de ocazie rateaza mereu iesirea. In viziunea lui Adrian Berinde, conversatia nu se mai poarta intre doi domni oarecare, ci intre Om si propria sa Constiinta, intre Fiinta si Ego, intre idealist si carcotas, intre ingerul si demonul de pe umerii fiecaruia dintre noi. Cel mai simplu si aparent banal schimb de cuvinte devine astfel un conflict dramatic, in care Omul, bland si usor naiv, este permanent intors din drum de Constiinta. Glasul ei sacaitor este intrupat intr-o faptura ireala, nascuta parca din propriile ganduri - hidoase, ridicole, diabolice si inocente deopotriva.

Spectacolul scoate la iveala un tipar, sablonul dupa care pare a fi croita chiar fiinta umana, disociata dureros intre aspiratie si lasitate, intre elan si comoditatea amanarii, intre entuziasm si justificarea propriei slabiciuni. Intelegem ca dupa acelasi calapod sunt cladite si sistemele sociale, in care cei care sunt “deasupra” si care ar trebui sa faca ceva, nu fac decat sa se invarta in gol, acoperindu-si neputinta cu vorbarie despre adevaratii vinovati, cu alegerea minutioasa a pietrei cu care sa arunce si cu discutii aprinse despre… nimic.

Vartejul creat de cei doi actori, Victor Vurtejanu si Cristina Plesa pe scena, ne pune in fata o oglinda – o oglinda in care ne vedem pe noi insine, cu penele umflate ale binefacatorului care se crede bun si marinimos, salvatorul celui aflat in nevoie, cand de fapt singurul gest de care suntem capabili este doar acela de a-i arunca celuilalt cateva firimituri… O oglinda in care ne descoperim, desi ne credeam mai presus, asemeni bietului caine al lui Visniec, prizonieri in abisul propriei noastre fantani, in plina noapte, la mana altuia, a Celui de Sus, care ne arunca, in final si el cateva firimituri … de paine.

“Eu, Cainele” este un spectacol manifest, un tur de forta prin constiinta omului modern, o privire lucida, surprinzatoare, agresiva si tandra totodata, in fata careia orice spectator onest va rade cu lacrimi si va lacrima, zambind.


Fotografie realizată de Cătălin Stelian

21 sept. 2011

Eu,Câinele - backstage.

Azi noapte s-a tipărit afişul şi grafica spectacolului nostru "Eu, Câinele". Ceva retuşuri, câteva probe de culoare, un proof şi în câteva ore vom avea afişul gata. Urmeză uscarea, tăierea, ambalare şi suntem gata de drum.

O producţie serioasă şi de anvergură în care ne-am implicat cu toate forţele şi cu toată dragostea, pentru că avem un spectacol ce merită toate eforturile. Doar două zile până la premieră !!!




20 sept. 2011

Un gest frumos şi de folos !

Ne-a vizitat la una dintre repetiţiile generale, actorul Cătălin Stelian care ne-a făcut primele fotografii în costume şi lumini de scenă. Mulţumim frumos şi pentru fotografia de afiş...sau cum se spune pe la casele boiereşti, poster ! Un gest frumos şi de mare, mare folos Cătălin ! 





19 sept. 2011

Publicul violat de mizeriile lumii.

"Ştiind ce se întâmplă în lume în timp real avem impresia că datoria noastră de cetăţean, dat fiind că am acordat din timpul nostru îngurgitării informaţiei, a fost împărtăşită. A fost realizată. Ne-am făcut datoria. Şi atunci, nu mai reacţionăm. Oamenii vin acasă, se uită la jurnalul de la ora opt, care este o listă de orori, şi, după ce timp de jumătate de oră îngurgitează toate aceste lucruri macabre de pe planetă, se aşează la masă cu familia, sau se uită la un film sau joacă o canastă, sau ies în oraş şi se duc la un bar. Viaţa continuă..."

Un interviu interesant cu Matei Vişniec, tot o avanpremieră la spectacolul "Eu Câinele" în regia lui Adrian Berinde, cu Victor Vurtejanu şi Cristina Pleşa ce va avea premiera: vineri 23 septembrie în Club Prometheus din Bucureşti.

17 sept. 2011

Reportaj.

Hai sa vedem un reportaj realizat împreună cu Sebastian Plămădeală, el pe post de editor şi cameran, eu reporter ad-hoc şi editor audio... Deşi neplătit nici până astăzi de client, îmi face plăcere că am învăţat să producem şi astfel de materiale.




16 sept. 2011

Forced.

Alergăm între şcoală, repetiţii, grafică şi viaţa personală câtă mai e, cât se mai poate...Aşa că pentru azi spor la treabă, e singurul meu gând.

15 sept. 2011

Eu, câinele.

Prin urmare intrăm în linie dreaptă cu o nouă premieră pe care o vom lansa în Clubul Prometheus în data de 23 septembrie. Un spectacol de teatru realizat după excepţionalul text "Buzunarul cu pâine" al lui Matei Vişniec, în regia unui om tare drag sufletului meu, un artist de excepţie ce a ştiut să ne unească şi să ne conducă cu har şi inteligenţă în pofida tuturor greutăţilor ce apar inevitabil într-o producţie independentă. Adrian Berinde semnează regia de scenă, iar alături de subsemnatul, spectacolul lansează şi o tânăra actriţă, pe Cristina Pleşa absolventă a primei clase de actorie a profesoarei Maia Morgenstern.


Ca să citez din caietul program al spectacolului: “Eu, câinele” este un spectacol manifest, un tur de forţă prin conştiinţa omului modern, o privire lucidă, surprinzătoare, agresivă şi tandră totodată, în faţa căreia orice spectator onest va râde cu lacrimi şi va lacrima, zâmbind.

Mulţumesc pentru fotografii lui Cătălin Stelian, aveţi mai jos în avanpremieră un cadru de la repetiţiile generale şi sper să ne revedem cu ajutorul lui Dumnezeu, vineri 23 septembrie în Clubul Prometheus din Bucureşti.


Fotografie realizată de Cătălin Stelian

13 sept. 2011

Repetenţii.


Dezamagire este cuvântul ce domină societatea românească. El începe să fie cunoscut şi de cei mici încă din prima zi de şcoală...Haosul şi nepăsarea cu care sunt întimpinaţi bobocii la intrarea în ciclul şcolar, lipsa unei minime organizări...nesimţirea de a nu fi prezent la ora anunţată...şi câte şi mai câte....

Nu vreau să îmi bat gura de pomană căci nu voi putea schimba nimic. Totul este corupt în mecanismul educaţiei. Poate este cel mai roşu şi mai violent punct pe harta şpăgilor şi a incompetenţei...Ce este intolerabil...se întâmplă cu o firească şi binecunoscută nesimţire ! Să nu fi capabil să ai o staţie şi un microfon pe care să te faci auzit celor peste 400 de copii şi părinţi, să nu fi capabil să impui intonarea  MĂCAR  a unei strofe din imnul naţional...care este OBLIGATORIU până şi pe stadioane... să nu te prezinţi tu învăţător la preluarea clasei I, absentând pe motiv că eşti la cursuri...Să nu ai un sistem de afişaj pe care să anunţi clasa, etajul, unde să îţi poţi trimite copilul...??? De ce domnilor ? Este atât de greu ? Şi asta necesită asistenţa europeană ???

Nu vă gândiţi că este o şcoală din fundul Moldovei oameni buni !!! Nicidecum !!! Este Şcoala Nr. 3 din Sectorul 1 al capitalei, situată în incinta Inspectoratului Şcolar !!! Că aşa şcoală..aşa Inspectorat...dar ce răspuns precis:

"Nu vă convine, mutaţi-o la altă şcoală !" Asta după celebra: "Dar ce lucrează Mama şi Tata ?"

Oooof...ce ruşine...!!!

11 sept. 2011

Prima zi de şcoală.

Ne-am adunat de pe drumuri, între două repetiţii, obosiţi şi plini de praful oraşului gri...dar mâine deschidem primul an de şcoală. Avem uniformă, ghiozdan, creioane şi carioci...Ce să-i faci...şi aici suntem tradiţionali...nu tu tabelă grafică, Ipod...Ifon...laptop la copil...tot creion şi hârtie ca acum 2000 de ani...

Vibrăm din toată fiinţa, ne comportăm ca două cloşti şi ne îngrijorăm de cît de calm e copilul...Ceva s-a schimbat totuşi, nu?

9 sept. 2011

N-ai pe cineva...?

Tot caut de ceva vreme pe cineva priceput să facă site-uri. Am rulat câteva zeci de oferte de la diverşi...însă până acum nici unul nu a reuşit să finalizeze ceva coerent. Între timp m-am jucat pe o platformă gratuită ce îţi oferă posibilitatea de a ansambla singur, însă caut ceva mai serios.

Dacă ştii pe cineva nu ezita să îmi recomanzi, te rog!

8 sept. 2011

Epiphone Les Paul.

Musik Borsen, magazinul unde m-am întâlnit cu bătrânul meu Fender Stratocaster nu mai este în Malmo şi odată cu el nici inimosul Erasmus sau zilele minunate cînd petreceam ore în şir scotocind după scule...Acum copiile chinezeşti au invadat şi bătrânul Nord, alungând muzicienii către comerţ şi plasticărie de unică folosinţă...

Şi totuşi Les Paul-ul din imagine suna fain. Poate zecile de amp-uri ce mă înconjurau în camera izolată fonic, pe care l-am probat, poate liniştea vânzătorului ce nu mă presa...Am mai stat ceva vreme în vechiul magazin de instrumente colosale, azi plin doar de gadget-uri digitale şi m-am simţit bine cîntând puţin.

7 sept. 2011

La Tulcea cu Maestrul.


"Maestrul de Ceremonii" a fost la Tulcea în 3 - 4 septembrie 2011. Cronica evenimentului şi fotografii puteţi găsi aici. Următorul eveniment va avea loc pe 1 noiembrie 2011 în Bucureşti.

6 sept. 2011

Milionari de wekeend.


Ieri pe unul dintre canalele TV s-a difuzat filmul "Milionari de wekeend" regia: Cătălin Saizescu. Făcut cu greu prin anii 2002-2003, este unul dintre puţinele producţii româneşti în care am acceptat să apar şi nu pentru că aş fi vreun fiţos sau că zilnic la uşă producătorii cu contracte babane m-ar asalta...dimpotrivă...!!! Directiva e clară aici şi nu se discută. Sunt un actor trecut de 40 de ani...deci nu exist pentru regizorul român, mai ales că nu sunt genul de "socializat" care să ofere mese prin cârciumi sau concedii cu poze numa' bune pentru facebook...

Există doar ceva ce nu îmi place în mentalitatea celor tineri care se ocupă de acest domeniu la noi şi asta mă face să fiu rezervat...Poate că sunt educat altfel...poate nu mă pot adapta la...dar nu despre asta este vorba acum...

Comentariul fetiţei mele care făcând ochii mari a rezumat unul dintre logaritmurile muncii în film, mi-a sunat fain:

"Aici erai ăla răul nu ? Şi cum stai şi te uiţi la tu...la tine acum ? Aaaa ? Intră la loc şi fă-te bun !!!"

3 sept. 2011

Maestrul de Ceremonii.


Odată cu primele zile ale toamnei echipa V.S.U. porneşte la drum cu Maestrul de Ceremonii oferta noastră de organizări evenimente. Vom fi la Tulcea în 3 - 4 septembrie, apoi în Bucureşti până înspre venirea iernii. Mai multe detalii şi fotografii aici.

Contact: 0722.414.972

2 sept. 2011

Pământenii.

Regele Lear l-a întrebat pe Glucester:
"Cum vezi tu lumea?"
Iar Gloucester, care era orb, i-a răspuns...
"O văd simţind-o"

Restul mai jos sau aici

1 sept. 2011

Caut Asistentă.

Dacă ştiţi pe cineva interesat sau gata de treabă: CAUT ASISTENT (Ă) ! Detalii şi amănunte găsiţi pe link sau pe pagina de anunţuri din dreapta.