30 iun. 2011

Jurnal de Tabără 6.

Ultima şi poate cea mai spectaculoasă zi din tabără ne-a adus şi salutul mării printr-o furtună cu vânturi şi valuri ce au pus la pământ cortul nostru de pe plajă. Ne-am adunat rapid, am scăpat de fiarele torsionate şi pânza sfâşiată, recăpătându-ne buna dispoziţie, căci aveam invitaţi. 

Ca şi în celelalte ediţii am invitat un actor profesionist. De data aceasta domnişoara Gabriela Ioniţă, actriţă la Teatrul din Giurgiu, profesoară la Şcoala de Teatru Corifeu, o statornică şi talentată coloboratore a noastră, a primit cu entuziasm invitaţia de a susţine un workshop de actorie ce i-a încântat pe cei mici. Gabriela pe lângă exerciţii de improvizaţie, jocuri colective menite să sporească puterea de concentrare şi de reacţie, a reuşit să aducă multă bucurie printre cei mici şi modelând diverse figurine din baloane sau sesiuni de face painting.

În amurg ne-am adăpostit de vânturile ce măturau micuţa plajă şi ne-am încălzit la un foc de tabără în apropierea lacului Mangalia. Am cântat şi am făcut şi frigărui, promiţindu-ne unii altora o revedere cât mai grabnică!







29 iun. 2011

Jurnal de Tabără 5.







Unul dintre atelierele noastre, cel de creativitate, unde am primit sprijinul avizat din partea domnişoarelor Catinca Maria Dumitrescu şi Linda Lobo, ambele talentate eleve ale Liceului de Arte Plastice "N.Toniza" din Bucureşti, ne-a ajutat să realizăm din materiale naturale aflate la îndemâna oricui, câteva montaje "handmade" care să ne aducă aminte de mare, de plajă, de ce se poate face atunci când îţi foloseşti creativitatea şi îndemânarea.

Pornind apoi să explorăm Rezervaţia Hagieni, unde pe lângă minunata pădure de conifere şi peştera din Limanu, am reuşit să admirăm în habitatul ei şi pe bătrâna ţestoasă ce continuă să supravieţuiască departe de vuietul şi larma oraşului.

28 iun. 2011

Jurnal de Tabără 4.

Astăzi despre o poveste cu corăbii, imani, minaret, imperii destrămate şi zorile creştinismului aduse cu credinţă de Sfântul Apostol Andrei. O etapă destul de obositoare dar parcursă cu bucurie şi interes. 










26 iun. 2011

Jurnal de Tabără 3.







Bravul nostru laptop a căzut la datorie...şi ca să mai uităm de supărare, am pornit către plajă. Cum nu ne place să stăm degeaba, după ce ne-am ridicat tabăra şi am pupat marea, am învăţat diferenţa dintre joc şi joacă ! 

23 iun. 2011

Jurnal de Tabără 2.







Şi am pornit la drum căci avem multe de împlinit...

Mulţumiri Iuliana, Andreea şi Sebastian  pentru suport !

Fotografii de Iuliana Dumitru şi Vurtejanu

22 iun. 2011

Jurnal de Tabără 1.





Departe de oraşul gri ne-am reîntîlnit la fel de bucuroşi şi entuziaşti. De data aceasta am reuşit să construim şi câteva cadouri pentru micii artişti, mai ales că cei mai mulţi dintre participanţii la cea de-a 3-a ediţie ce o desfăşurăm în staţiunea 2 Mai, sunt deja veterani în programul "Micul Artist". Despre acestea şi altele sper să povestim curând, căci deocamdată soarele şi marea ne ţin departe de sculele hachiţoase ale net-ului...

Până atunci câteva cadre şi gânduri bune!

20 iun. 2011

Micul Artist la start !


Tabăra de creaţie "Micul Artist" ediţia a 3-a - 2 Mai judeţul Constanţa, gata de start ! La fel ca şi în celelalte ediţii voi încerca să ţin un scurt jurnal, voi trimite şi câteva fotografii şi de ce nu...un strop din gândurile celor ce ne însoţesc şi în această nouă aventură.

Tuturor un gând bun !

18 iun. 2011

Naivitate.

A venit copilul la mine cu o schiţă şi o hartie colorată.
"- Mă ajuţi te rog să facem ceva ?"
- Cum să nu ?"
..................
"- Uite aici...trebuie să urmărim schema !"
...................

După ceva vreme, încercând cu greu să urmăresc schiţa, modul de împăturie şi toate explicaţile sofisticate...am înţeles că treaba e simplă...de fapt...Era vorba de o broască din hârtie, asemănătoare celor pe care le construia Tata când eram copil. Îmi făcea avioane, coifuri, broaşte şi tot felul de minunăţii din hârtia împăturită.

Ce m-a indus acum în eroare era numele de "origami" şi "kit-ul de montaj"...

17 iun. 2011

În amurg.


La sfat de taină cu cei ce sprijină proiectul "Micul Artist - 2 Mai", departe de televizor şi zgură, cu calcan, rapane şi ceva hamsii, aproape de marea cea mare şi de obiectivele pe care ni le-am propus. Cîteva zile şi pornim într-o nouă expediţie.

Vom lucra pe ateliere, ne vom juca pe plajă şi în cocheta locaţie ce este pregătită să ne primească, vom teologhisi cu inimosul părinte Laurenţiu din micul sat de pescari şi vom porni în excursii către Dervent, Peştera Sfîntului Andrei, Adamclisi şi alte locuri minunate ce ne aşteaptă. În amurg vom aprinde un foc de tabără pe plajă, cântând şi la chitară împreună cu cei ce ne vor urma în a 3-a ediţie a Taberei de creaţie "Micul Artist"

Fotografie de Iuliana Dumitru

16 iun. 2011

România - Închis pentru inventar.

Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată;
Pururi tânar, înfaşurat în manta-mi,
Ochii mei nălţam visatori la steaua
Singurătăţii.

Când deodata tu răsărişi în cale-mi,
Suferinţă tu, dureros de dulce...
Pân-în fund băui voluptatea morţi
Ne'nduratoare.

Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus.
Ori ca Hercul înveninat de haina-i;
Focul meu a-l stinge nu pot cu toate
Apele mării.

De-al meu propriu vis, mistuit mă vaiet,
Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flăcări...
Pot să mai reânviu luminos din el ca
Pasărea Phoenix?

Piară-mi ochii turburatori din cale,
Vino iar în sân, nepăsare tristă;
Ca să pot muri liniştit, pe mine
Mie redă-mă!

Versuri: Odă (în Metru Antic) de Mihai Eminescu
Fotografie realizată de Dinu Lazăr

15 iun. 2011

Nu putem atinge o floare fără să deranjăm o stea.


Suntem ceea ce facem. La un nivel mai profund, cum spune Chopra Deepak, americanul de origine indiană, o picatură de apă se transformă în vapori care sunt invizibili. Totuşi vaporii se materializează în nori...ploaie şi fluvii ce se varsă în mare. Oricare picatură din corpurile noastre s-ar fi putut afla cu o zi înainte într-un ocean, un nor, un fluviu sau un izvor.

Fotografie realizată de Ionel Onofras

14 iun. 2011

Micul Artist ediţia a-III-a.


Trei workshop-uri culturale, o locaţie primitoare, două excursii interesante, un invitat special, câteva surprize, o echipă pregătită şi peste toate marea şi plaja din micuţul sat 2 Mai din judeţul Constanţa, te aşteaptă în a treia tabară de creaţie Micul Artist pe care o organizăm în perioada 20-26 Iunie 2011 !

10 iun. 2011

Metafora "Echipei de Gâşte".


1.Gâştele zboară în stoluri în forma de V.

2.Fiecare gâscă, dând din aripi, creează un curent ascendent ce susţine gâsca din spatele ei. Astfel stolul înaintează cu 71% mai repede decât dacă fiecare gâscă ar zbura singură.

3.Când o gâscă iese accidental din formaţie, ea simte imediat rezistenţa curentului de aer şi de aceea revine imediat în stol.

4.Când gâsca din fruntea stolului oboseşte, ea nebeneficiind deloc de curentul ascendent, se retrage în mijlocul formaţiei pentru a se odihni şi o altă gâscă îi ia locul din faţă.

5.Gâştele din stol gâgâie pentru a o încuraja pe cea din faţă să menţină viteza.

6.Când o gâscă se îmbolnăveşte sau este rănit…două gâşte din stol ies din formaţie şi zboară în jos după ea pentru a o ajuta şi proteja. Ele rămân cu gâsca bolnavă până când aceasta îşi revine sau moare şi îşi continuă apoi drumul cu un alt stol.

MORALA:
Dacă omul ar avea minte măcar cât o gâscă, ar învăţa câte ceva din obiceiurile lor.

9 iun. 2011

Cultura, mall-ul şi grătarul.


Amorţeala din oraşul gri încă persistă. Mici enclave unde poţi să respiri şi în rest linişte. Am străbătut oraşul în lung şi-n lat încercând să înţeleg de ce? cum...? Oamenii par obosiţi şi blazaţi, pare că nimic nu îi mai bucură. Spectacole, concerte în aer liber...terase, cluburi...zero pe toată linia. Aceleaşi programe peste tot...aceleaşi plasme acordate pe meciuri de fotbal...aceleaşi bit-uri răzbat din orice ungher ce ar putea deveni un spaţiu cultural. Pare că bucureşteanul a rămas cu mintea blocată undeva departe şi înghite tot ceea ce i se pune în faţă pe nerăsuflate...

Se anunţă un concert cu Răcila şi Kusak, o paradă de statui a Teatrului Masca şi cam atât...Pentru un oraş ca acesta, cu teatru instituţionalizat, filarmonici, operă şi operetă, institute şi fundaţii culturale, biblioteci, oferta culturală este jalnică. Dar toţi sunt încântaţi şi raportează "măreţe depăşiri de plan". Am conceput un proiect cultural itinerant pe care l-am înaintat autorităţilor în speranţa că vom reuşi să focalizăm zona de public ce îşi caută buimac un sens, o direcţie. Nişa aceea nedorită de nici un director de teatru în sala sa. Inutil să povestesc nedumerirea din ochii consilierului ce într-un final prin zeci de intervenţii a acceptat să ne primească...

Păcat de bătrânul grătar de mititei şi carfa de pelin ce îndulceau odată mahalaua lui Mitică, abandonate acum în favoarea mall-ului plin de gunoaie la preţ de saftea. Cuminte, în cutia lui de chibrituri, orăşanul cel mai european dintre europeni continuă să bântuie tragic prin viaţa sa...

7 iun. 2011

O nouă tabără de creaţie "Micul Artist"

Perioada 20-26 Iunie 2011
Locaţia: Pensiune staţiunea 2 Mai - Jud. Constanţa
Număr de locuri: 20 (ocupate 10 locuri, rezervate 3)
Participanţi: Adulţi şi copii (între 6 - 18 ani)
Program: Workshop de Actorie, Workshop de Chitară, Workshop Creativ, Excursii, Jocuri pe plajă, Fotografii şi Foc de tabără pe malul mării. 

Locaţia este o pensiune frumoasă situată chiar pe faleza staţiunii 2 Mai. Din curte se deschide o perspectivă excepţională, unde ne vom relaxa privind marea. Pensiunea ne oferă servicii complete (cazare, masă, televizor, grup sanitar în fiecare cameră) şi spaţii de lucru (sală de curs, curte cu gazon, foişor în curte).

Ca în fiecare tabără vom porni în excursii pentru ca să cunoştem locurile unde am poposit şi lucrat. Ne-am propus să vizităm printre altele Mănăstirea Dervent, Peştera Sfântului Andrei şi Rezervaţia Limanu-Hagieni. 

Având în vedere interesul adulţilor pentru activităţile noastre, pentru prima dată vom deschide atelierul nostru şi celor mari. Am rezervat astfel câteva locuri şi suntem convinşi că alături de cei mici se vor integra perfect în programele noastre. 

Vă aşteptăm pe toţi alături de cei ce deja sunt la a 4-a ediţie a taberelor de creaţie organizate de compania noastră, ca împreună să păşim în fascinanta lume a Micului Artist.