31 mai 2011

Respiraţie.


Nimic nu se schimbă de la sine. Ca să scoţi gunoiul afară, să poţi să ai muşcate şi lalele în loc de bălării, trebuie să pui umărul, să transpiri. Nimic nu se urneşte fără să te implici. Dacă rămâi deoparte admirând străzile austriece şi sorbind limonada cu miere la ora 12.00 pe terasele crescute pe gunoaile "centrului vechi" nu ai să faci decât să alimentezi maşinăria deznădejdei ce zilnic îţi cânta aria.

Am văzut oameni de 80 de ani ce îşi ară zilnic şi conştiincios ogorul. Am descoperit copii excepţionali ce au toate datele de a străbate haosul de nu ar fi striviţi de nepăsare şi uitare. Nimic nu se va urni de la sine. Vei avea doar trotuare betoane pe plajele unde cândva alergai fericit şi telegondole ce te vor purta peste munţii de gunoaie. Nimeni nu va veni şi telefonul nu mai sună demult...Ridică-te şi mergi, încă respiri. Lasă deoparte ce nu poţi face, luptă pentru ce este încâ viu în tine şi vei deveni liber.

30 mai 2011

Al 3 Workshop de Actorie - cum a fost.


Mulţumesc pentru sprijin şi suport:
Profesor Petrică Sima, Actorului Marius Rizea - T.N.B 
Laurenţiu Pietraru, Marcel Petrescu, Marian Popa,
 Pensiunea Taco, Normandia Service

29 mai 2011

Hai la mare!


Vara bate la uşă. Deja am făcut o prospecţie...şi-o baie la mare...aşa că ne-am gândit serios să facem nu una ci două tabere la mare. Deocamdată însă am fost la întâlnirea cu cei mici de la şcoala 179, unde am depănat amintiri din tabăra de la Horezu, am privit împreună la fotografii şi am împărţit ceramica sosită de la Atelierul Pietraru, apoi am cântat puţin cu cei mici. A fost ultima acţiune de acest gen pe care am susţinut-o deoarece nu am găsit nici un fel de suport şi participare nici măcar de la părinţii celor mici...ca să nu mai vorbim de cadre didactice, inspectorat, samd...De acum vom produce tabere de creaţie numai în regim privat, chiar dacă asta va însemna să pornim la drum cu mai puţini participanţi, reuniţi din mai multe şcoli.

Prima este o tabără de creaţie în satul 2 Mai din judeţul Mangalia în care vom porni pe 20 iunie, apoi funcţie de cerere, vom organiza o tabără de corturi pe plajă în jurul datei de 1 iulie. Mergem mai departe ca deobicei prin forţe proprii, cu ajutorul lui Dumnezeu şi a celor care încă nu sunt blazaţi şi plictisiţi de educaţie, de cultură, de frumos.

26 mai 2011

Micul Artist la mare.


Tabăra de Creaţie
“Micul Artist la Mare 2011”

PERIOADA: 20 iunie - 26 iunie

LOCAŢIE: Pensiune localitatea 2 MAI - Jud. Mangalia

LOCURI: maxim: 25 copii

PROGRAM:
- Workshop Actorie

- Workshop Muzical (chitară)

- Workshop Creativ (desen, decoraţiuni din materiale naturale)

- Jocuri şi concursuri tematice cu animatori

- Excursii: Cetatea Histria şi Delfinariul / Planetariul Constanţa

- Carnaval şi Foc de Tabără pe plajă

- Fotografii (participanţii vor primi gratuit un CD cu fotografii din tabără)
PREŢ: 800 lei
Costul taberei se poate achita şi în rate până la data de 13 iunie 2011. Rezervarea locului se face numai cu avans până la data de 1 iunie 2011.
CONTACT: Elena Vurtejanu 0755.037.935

Fotografie realizată de Alexandru Maftei

25 mai 2011

Actorul şi sălbaticii.


Erau anii când petreceam zile întregi pentru o fotografie...ziceam noi reuşită...Ne căram pe coclauri cu daciile, stative, genţi pline de pelicula expirată dar "occidentală" şi câte şi mai câte chestii fantastice pentru noi şi inutile celor de astăzi...Ne mânca palma să facem şi niscaiva cadre sub apa mării în micuţul sat de pescari unde ne strângeam. Ei...amintiri...

Acolo l-am întâlnit, ambiţios, pasionat şi activ. Azi ne-am regăsit pe alee, aşteptându-ne copii să iasă de la gradiniţă. Câteva vorbe, un zâmbet şi acelaşi Bogdan Iorga. Îl mai găsiţi şi aici povestind interesant

Fotografie realizată de Bogdan Iorga

24 mai 2011

Voi alegeţi!


Cea mai mare bucurie a unuia care face, este să împărtăşească cu ceilalţi. Numai oamenii meschini şi tâmpiţii îşi admiră opera închizând uşa. Un maestru depăşeşte cu mult stadiul profesorului ce te toacă la cap repetativ. Unul dintre Maeştrii mei m-a înţelepţiit încă de tânăr că în domeniul ăsta ingrat al scenei, nu este obligatoriu să ai succes sau să fi popular. Şi aşa am putut învăţa meserie. Târziu am început să împart cu cel de lângă mine. Există un timp pentru toate...

Vom fi alături de copiii cu care am pornit proiectul "Micul Artist" până la finalul perioadei lor de şcolarizare. Este un pact între ei şi noi. Vom fi acolo unde este nevoie de noi şi vom încerca să suplinim ce lipseşte. Apoi ne vom retrage pentru a împărtăşi cu voi şi cu ei din această experienţă unică. Drumul este încă lung, am scos o ofertă şi pentru perioada verii, de muncă este, slavă Domnului, iar nevoie de cunoştere şi dragoste...inutil să mai povestesc.

Încerc să suţin cu materiale şi imagini acest concept pe care îl producem  în totalitate independent, fără nici un sprijin din partea statului, asociaţiilor guvernamentale sau diverselor fundaţiile ce se agită pentru maidanezi mai degrabă, decât pentru o generaţie de copii ce se îndrăgosteşte de o ţară ce i-a abandonat în favoarea consumismului şi a iluziei. E loc pentru toţi, nu ne vom lamenta, continuăm încrezători şi prezentăm public tot ceea ce facem, voi alegeţi! 

23 mai 2011

Micul Artist la şcoala 179.


Cu mic, cu mare, vă invităm Marţi 24 Mai, orele 17,30 în Sala de Festivităţi a Şcolii 179 sectorul 1, Bucureşti, la evenimentul "Micul Artist - Horezu 2011". Vom povesti prin imagini cum a fost, vom admira împreună pe micii artişti ce vor prezenta lucrurile învăţate în "Tabăra de Creaţie Micul Artist -  Horezu 2011" desfăşurată în perioada 16 - 22 aprilie, vom prezenta oferta următoarei tabere de creaţie de la mare şi încă multe lucruri interesante.

Îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi de astfel de activităţi să ne cunoască. Intrarea liberă!

21 mai 2011

Marusia


"Marusia" primul volum de teatru scris de actorul, profesorul şi regizorul Liviu Lucaci. Lansarea, 30 Mai, orele 18.00 la sala Ion Cojar din cadrul UNATC - Bucureşti.

20 mai 2011

Reglaje.


Am început repetiţiile cu trupa, ne-am mutat în casa nouă, căutăm locaţie pentru o nouă Tabără de Creaţie pe care intenţionăm să o organizăm la mare, construim şi noua companie ce va cuprinde şi servicii de printing şi tipografie, dar înainte de toate plecăm puţin să ne reglăm şi să ne regrupăm.

Timpul se comprimă, vara se apropie cu paşi repezi, sănătate să fie că de muncă nu a murit nimeni până acum.

Fotografie realizată de Dinu Lazăr.

17 mai 2011

Fosta capitală culturală.

Câte ceva despre Festivalul de Teatru de la Sibiu, unul dintre ultimele manifestări de gen din România. Din păcate, deşi se raportează conştiincios săli arhipline şi bilete vândute...teatrul românesc pare că nu mai poate trece rampă.

Chiar organizatorii festivalului, anunţat ca fiind unul dintre "cele mai"...şi "cele mai"...se dovedesc incapabili să îşi promoveze produsul, mărginindu-se doar la câteva anunţuri pe platforma Facebook. Pagina de site a festivalului este lipsită de informaţii, programe, fotografii...în fine...cam tot ce ar chema către Sibiu...este dezlânat şi incoerent.

Poate ajungeţi, poate povestiţi ce şi cum...Festivalul în perioada anilor '90-2000, era asaltat de tinerii actori, trupe independente, spectacole superbe şi patronaje de preşedinţi care mai de care mai culturali...amintiri frumoase pentru cei ce am trecut pe acolo...şi atât.

15 mai 2011

Intelectualii şi bombele.

După ce s-a jucat de-a boicotul pe la staţia de benzină, aruncând cu monezi înspre bieţii vânzători de petroale, după ce s-a jucat de-a salvaţi câinii maidanezi că şi ei "sunt suflete chinuite", intelectualul român are de câteva zile o nouă jucărie care să îi controleze minţile răvăşite de ploile de primăvară.

Se dublează filmele!!!! Îţi dai seama ce tragedie ? Cum să împlineşti tu planul cincinal cu asemenea chestie pe cap...??? Şi dă-i campanii şi dă-i petiţii şi uite hoţu' de cultură şi dă-i...dă-i...Şi ???

Dacă ar fi să privim în urmă la cele două mega fâsuri de "atitudine socială, cetăţenească" treaba va dura maxim până la sfârşitul lunii când sătui de plictiseală, intelectualii vor rupe iar A2 către mare, subiect de mare angajament pentru teveurile dotate cu elicoptere... Ce mă face să povestesc nedumerit, este sentimentul ăsta ciudat ce însoţeşte fiecare test de ăsta...macro...E un fel de isterie în masă născută peste noapte şi susţinută mereu, mereu de aceleaşi capete...

Şi cum fiecare pasăre pe limba ei piere, trecem sub preş adevăratele bombe şi băgăm intelectualul să latre sireacu', cât îl ţine democraţia lui...Că e democraţie, nu ?

De-o umbră.


" De-o Umbră" un album construit pe vremuri cu prietenul Lulu în Cetatea Târgoviştei şi inspirat de muzica lui Adi Berinde. Restul îl poţi găsi pe pagina de FB de eşti interesat de prietenie, poveşti şi încă câteva treburi interesante.  

13 mai 2011

Rămas bun prieten drag!

Un gând bun pentru un prieten drag ce ne-a părăsit, lăsându-ne mai singuri...Domnul inginer Alexandru Glogojeanu, un suflet rar, un profesionist de numele căruia se leagă ARCOM şi multe, enorm de multe din locuinţele în care cei mai mulţi ne trăim poveştile, un prieten adevărat şi irepetabil!

Dumnezeu să vă dăruiască pace şi să vă aşeze sufletul în cetele drepţilor domnule Glogojeanu. 

Rămas bun prieten drag!

10 mai 2011

La mormântul culturii româneşti.

În primele zile din mai 2006, la Mănăstirea Văratec din Neamţ a plecat la cele veşnice Maica Benedicta, în varsta de 86 de ani. Viata monahală pe care a ales-o intelectuala de formaţie umanista care era Zoe Dumitrescu-Busulenga, numele de mirean al maicii, a fost o pregătire pentru cele de dincolo, aşa cum ea însăşi marturisea, o recapitulare a trecutului şi o meditaţie asupra viitorului.


"Per total nu m-am gandit niciodata la mine. Nu m-am socotit o persoana atat de importanta incat sa ma privesc ca pe un obiect demn de contemplat. M-am vazut pe bucati. Iar opiniile pe bucati erau foarte diverse, raportat la functia pe care o indeplinea fragmentul acela din mine.

...Cand eram copil, eram foarte timida. Dupa parerea mea eram si foarte cuminte. Ma socoteam putin nedreptatita. In jurul meu erau copii foarte frumosi (verisoarele mele) care-mi dadeau complexe inca de atunci. Cu vremea mi-au mai trecut complexele. De toate nu am scapat insa nici pana azi. De cel mai grav, de timiditate, mai ales de timiditatea in public, nu m-am vindecat. In intreaga mea cariera universitara faceam puls peste 90 la fiecare curs si la fiecare seminar, ori de cate ori le vorbeam studentilor. Si aveam pana la sase ore pe zi. Eram inclestata, crispata, de fiecare data. Pe masura ce vorbeam, sub inraurirea ideilor care se succedau in mintea mea, aceasta stare se risipea. Tot din pricina conceptiilor mele despre ce ar trebui sa fie nobletea unui fizic nu m-am dus la mare decat dupa 50 de ani, cand am zis ca nu mai sunt femeie, sunt un obiect, deci ma pot expune. Am avut insa sansa (consolarea mai degraba) ca studentii mei se atasau foarte mult de mine. Asta era un medicament pentru complexele mele. Inaintea sfarsitului trebuie sa recitesc marile carti ale literaturii universale.

...Reusesc sa stabilesc foarte usor punti de comunicare cu oamenii. Vin inca la mine oameni foarte tineri. Unii au legatura cu filologia, cei mai multi nu. Am legaturi foarte stranse cu Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi. In ultimii 4-5 ani aproape ca m-am stabilit la Manastirea Varatec. Stau acolo cel putin opt luni pe an. Respir in acel loc sacralitate. Vin tineri, si de la Teologie, si calugari, si ma viziteaza. Preocuparile mele au incetat sa mai fie exclusiv literare, au devenit si legaturi spirituale. Il caut pe Dumnezeu. ....Cei care ma viziteaza acum il cauta si ei. Unii, dintre calugarii mai varstnici, dintre preoti, L-au si gasit. Sunt pe calea unei nadejdi. Asa si reusesc sa ies din contingent. Altfel n-as putea sa traiesc cu usurinta in atmosfera actuala. Pentru ca formatia mea este de umanist, de carte, de cultura, asa cum o intelegeam pe vremuri noi, intelectualii. Aveam niste modele, pe care am incercat sa le urmam, scara de valori era cumva fixata. Traiam intr-o lume sigura, in masura in care cultul valorilor stabile iti poate da tie sensul unei stabilitati.

...Azi, pentru mine personal, pentru cei putini ramasi din generatia mea, spectacolul lumii contemporane este dezarmant. Ma simt intr-o mare nesiguranta, pentru ca toata tabla de valori in care am crezut s-a zguduit. N-as vrea sa spun ca s-a si prabusit. Suntem insa nelinistiti, putin nedumeriti, suntem si tristi; ceea ce se petrece pe planeta nu-ti da senzatia unei linistiri iminente. Ce se intampla acum seamana cu perioada prabusirii Imperiului Roman, dar acele zguduiri erau provocate de venirea lui Iisus: era inlocuita o pseudo-spiritualitate cu spiritualitatea adevarata. Dar cine vine la noi astazi? Ai zice ca mai degraba vine Antihristul, nu Mantuitorul. Nadajduiesc ca omenirea sa-si revina din aceasta clipa de orbire, care cam dureaza. Opere care nu se mai citesc, lucrari muzicale care nu se mai canta...

...Exista si o criza a culturii. Ma uit la programele Universitatilor. Nu mai gasesc nici urma de greaca, de latina. Respectul pentru clasici nu mai exista. Nu ne intereseaza trecutul, numai prezentul. Iar asta ne taie radacinile. O lume fara radacini este o lume fara morala. Se vorbeste putin si despre intelectualii dintre cele doua razboaie mondiale. Sunt nume care nu se mai pronunta, opere care nu se mai citesc, lucrari muzicale care nu se mai canta. Exista un fel de indiferenta fata de trecut. Lumea a inceput sa uite sa vorbeasca, pentru ca nu mai citeste. ...Din fericire, mai sunt cativa scriitori din cei vechi. Nu stiu in ce masura mai sunt ei productivi. Primesc foarte multe carti, mai cu seama poezie. Sunt autori noi foarte tineri. Ma intreb insa de ce nu mai scriu cei vechi - D. R. Popescu, Breban, Balaita. Acum apar nume noi. Se fac tot felul de ciudatenii in numele postmodernismului. Am incercat sa aflu ce este postmodernismul. I-am intrebat pe ei. N-au fost in stare sa-mi raspunda. E o arta din cioburi - totul este faramitat - mi s-a spus. Dar Spiritul are o facultate: aceea de integrare, de a face din fragmente o totalitate. Asta au facut clasicii. Azi am senzatia ca traim procesul invers - ne diseminam, ne risipim.

...Eu nu inteleg un lucru: cand e atata frumusete intreaga pe lume, cum pot sa ma duc sa ma uit la firimituri, cand eu am bucuria integrala a frumusetii? Si, daca faramitam frumusetea, cum vom mai putea face drumul invers? Credeti ca de la manele ne vom mai putea intoarce la Johann Sebastian Bach? ...De la Freud incoace s-a produs o mutatie: s-a pus sexul in locul capului. Asta e tristetea cea mai mare. Vedeti, la noi, la romani, exista o cuviinta. Anumite cuvinte nu se pronuntau - nu erau niste tabu-uri, dar exista o pudoare. Acum "cuviinta", cuvantul acesta, a disparut din dictionar.

...Nu am prejudecati de nici un soi, dar felul in care ne purtam ucide frumusetea. "Trupul este cortul lui Dumnezeu", a spus Pavel. Ce facem noi cu el? il expunem, ca pe o bucata oarecare de carne. E cumplit. Cumplit e si ceea ce s-a intamplat cu relatiile dintre femei si barbati. Dupa parerea mea, aici s-a savarsit o crima. Fiorul primei intalniri, dragostea, asteptarea casatoriei, toate astea au disparut.Ce se intampla cu noi? Eram un popor de tarani cu frica lui Dumnezeu. La sat inca s-au mai pastrat bunele obiceiuri. Oamenii nu sunt bantuiti de patima carnii care se expune. Nu se vorbeste urat, si asta e bine. Mantuitorul este in noi, e lumina necreata, si noi il pironim cu fiecare cuvant al nostru, rau sau murdar.

...Pentru mine, marea poezie a fost intotdeauna baia de frumusete in care m-am cufundat cand am avut nevoie de intrarea in alta dimensiune. Poezia tine, dupa parerea mea, de partea cea mai ascunsa, cea mai intima a fiintei noastre. Poezia echivaleaza aproape cu o rugaciune. In poezie te cufunzi pentru a te intoarce cu frumusete. In rugaciune intri pentru a te integra absolutului.

...Pentru ca intram in zona computerului, am pierdut placerea de a citi. Eu sunt un cetatean al Galaxiei Gutenberg. Umanismul culturii se sprijina pe lectura, nu pe imagini fugitive. Lectura iti lasa popasurile necesare pentru reflectie, pentru meditatie. Pierderea obisnuintei lecturii este pericolul cel mai mare care ameninta planeta, pentru ca slabeste intelectul, puterea de gandire, si te face sa uiti limba. Chiar si eu, dupa ce am stat cinci ani in Italia, la intoarcere a trebuit sa pun mana pe Eminescu si pe Sadoveanu, ca sa-mi refac limba. ...Moartea pentru mine inseamna eliberarea de acest trup. Trecerea in lumea celor vii. Lepadarea acestui trup vremelnic si trecerea in lumea celor vii. Nadajduiesc. Daca merit. Asta numai Mantuitorul stie."

9 mai 2011

Mulţumim!

Oameni dragi aproape, o slujbă emoţionantă şi plină de har, ploaia ce se spune că aduce belşug, cerul nopţii luminat de fulgere, lacul ce primea ploaia într-un dans firesc, prietenii de la "Trei Parale" , "Phoenix Cernica Club" şi inimoasa echipa V.S.U. , cărora le mulţumesc şi pe această cale, iar peste toate, multă dragoste! Vă mulţumim tuturor prieteni, gânduri bune şi nădejdea de a ne revedea sănătoşi.  

7 mai 2011

Planuri.


Fii atent ! Te-am adus să vezi ce şi cum...Eu am deja buchetul, rochia, tu aduci pişcoturile...vreau ceva simplu, fără sofisticării. Fii atent, nu căsca gura! Deci, recapitulez ! Pişcoturi, suc...

Fotografie de Iuliana Dumitru 

6 mai 2011

Bine-i mirelui că nu-i nimeni-n lume ca mireasa lui !


Piuaa...nu vă supăraţi dar mă duc să mă însor. Dacă vă face plăcere, m-aş bucura să vă avem aproape! Până atunci: Doamne ajută tuturor !

Foto: Bogdan Munteanu

4 mai 2011

N-ai pe cineva?

CEATA este o poveste frumoasă, pe care am pornit-o alături de Cristian Ciubotariu şi încă câţiva, acum vreo zece ani. S-au întâmplat enorm de multe şi slavă Domnului suficient de interesante, nu ne plângem. Nu vreau să depăn acum nici amintiri şi nici să povestesc cât în lună şi în stele...Cine ne-a dorit a ştiut să ne găsească. Mă întreb acum doar pe unde se găseşte vreun priceput în ale html-ului, să urcăm poveste pe site.

Unii se vor necăji poate, alţii se vor bucura, căci înainte de toate CEATA, poveste şi cale, continuă să existe. "Poate ştii tu pe cineva"...vorba lui Caragiu.

3 mai 2011

Tout Moliere.

SGANARELLE - Voilà par sa mort un chacun satisfait, Ciel offensé, lois violées, filles séduites, familles déshonorées, parents outragés, femmes mises à mal, maris poussés à bout, tout le monde est content ; il n’y a que moi seul de malheureux, qui après tant d’années de service, n’ai point d’autre récompense que de voir à mes yeux l’impiété de mon maître, punie par le plus épouvantable châtiment du monde...


Restul, slavă Domnului, încă se poate găsi pe aici

2 mai 2011

Moşuleţii şi arabii.

Căutăm demult spaţiu pentru cursuri şi afterschool. În oraşul gri cu 300 de Euro pe lună chirie abia găseşti un apartament de bloc. Şi ăla cu greu. În nebunia ce a curpins piaţa imobiliară, un metru de spaţiu zis comercial doar pentru că are vitrină, sare de 25 de Euro/metru. Ca şi cum restul - întreţinere, amenajare, salarii, publicitate, creearea unei clientele - ar fi o bagatelă, arabul îţi spune zâmbitor...ultimul preţ...deşi spaţiile pe care le deţine stau goale de mai bine de 4 ani...

Mă refer aici la zona unde încercăm să existăm, Titulescu-Banu Manta-Griviţei. Cum a ajuns fostul Aprozar din colţ, unde nu găseai decât creveţi vietnamezi şi ghiveci călugăresc ascuns printre câteva fire de ţelină pline cu pământ, să valoreze 25 de Euro/metru, cum s-a învârtit arabul zâmbitor ce vine doar odată pe săptămână cu avionul de vineri, să îmi râdă în nas...n-am să aflu prea curând...

De aici până la moşuleţul isteric ce m-ar găzdui cu nevastă şi copil doar contra a 300 Euro/lună, fiindcă: "Domnuuuu' actor, ştim noi cum merge piaţa, că doar mai avem case şi la Piaţa Unirii şi la...şi nu stau eu în 300 ai matale...", drumul nu e foarte lung.

Să vrei şi nu poţi decât...să zâmbeşti. Eu asta fac de 2 săptămâni.

1 mai 2011

Raoul.


Actorii, teatrul, nu vor pieri niciodată. Cei ce aseară au primit povestea regelui singuratic orchestrată magnific pe scena Teatrului Naţional Bucureşti de James Thiérrée , au simţit aceasta !