30 iun. 2009

V.S.U. caută.

VURTEJANU STAGE UNIT SRL
caută:

Graphic / Flash Designer

Web Designer

Asistent PR / Vanzari

Operator Video

Editor Montaj

Tehnician / Masinist Scena

Sofer (auto propriu)

VURTEJANU STAGE UNIT SRL
str. Pavlov nr. 2-4, sectorul 1, Bucuresti
e-mail: victorvurtejanu@gmail.com
tel: 0722. 414. 972

27 iun. 2009

Corporatistele Piti

In aminterea zaludelor cu care atat eu personal cat si V.S.U. a fost nevoit sa se intersecteze. Dar cu gandul si la cele ce se nasc curand...

Un nou personaj isi face aparitia tot mai des in peisajul Bucurestean. Le vezi peste tot, pe strada, la metrou, la stop, imbracate aproape la fel, vorbind agitat la telefon sau ascultand Buddha Bar la Mp-3 Playerul din dotare si toate avand un singur gand: afirmare cu orice pret.

Ele sunt Corporatistele Piti. Daca de corporatistul el stiam de ceva vreme Corporatista Pitzi a aparut relativ recent, o data cu capitalizarea silita a Romaniei si liberalizarea posibilitatilor de angajare. Are intre 20-si 30 de ani, dar s-au raportat si cazuri in care specimenele depasesc acest prag (corporatistele tomnatice) si trebuie sa fie musai studenta sau absolventa de ASE. Se accepta si Romano-Americana, Finante banci, dar cu multa indulgenta deoarece aceasta categorie este intai pitzi si dupa aceea corporatista.

Daca poarta ochelari atunci cu siguranta trebuie sa-si puna lentile, ca sa dea bine, daca nu are probleme oculare atunci musai trebuie sa poarte ochelari cu lentile "antireflexie" ca sa para serioasa. Sta intr-un apartament inchiriat, mai rar cu parinti deoarece vrea sa fie "independenta". De fapt cele mai multe pitzi sunt in cautarea unui corporatist get beget care sa le intretina. Tot un musai fact este si locul de munca, nu incape indoiala ca o multinationala. Sau o banca. Cel mai sigur o banca multinationala. Corporatistele pitzi amarate lucreaza in asigurari. Toate corporatistele pitzi declara ca au cunostinte nemaintalnite inca de pe bancile scolii drept pentru care cer din prima 1000 de euroi. Dupa inevitabilul training sau internship devin frigide sau incep sa planga si pleaca.

Cele care pleaca se intorc in Slobozia si devin vanzatoare, sau se apuca sa lucreze in domeniul asigurarilor. Cele care raman lucreaza la Marketing, PR, HR, SD si uneori in lipsa de altceva la Contabilitate. Desi nu recunosc cele mai multe fac si BJ. La servici asculta David Bisbal cu boxele date la maxim iar pe mess sunt fie Busy, fie Out of office. Musai au wallpaper cu Catzelus, Pisciutza, flori sau mesaje feministe extreme : "Primavara asta esti minunata, fi mai buna". In pauze citesc Unica, Felicia, Ciao, Cancan, Bolero, Joy, Casa mea. Acasa ajung dupa 8 din cauza ca nu sunt in stare sa-si organizeze eficient timpul si cel mai des 6 din 10 ore le petrec "la o tzigare", evident familia este la curent cu tratamentul "inuman" pe care il practica angajatorul.

Spre deosebire de generatiile anterioare de mame eroine, corporatistele pitzi nu se lasa cu una cu doua, sunt gata sa sacrifice orice pentru a avansa in cariera si pentru a face pe plac sefului, drept urmare mananca 3 iaurturi pe saptamana. Cu saratele. De post. Uniforma obligatorie include taioare, geanta imitatie LV si bluze albe. Trebuie sa existe decolteu pentru ca altfel totul este pierdut. Corporatistele casual isi afiseaza balerinii si egarii fiind dependente de hainele maro si de gloss.


Telefonul trebuie sa fie musai de fite si musai trebuie sa aibe sute de mii de numere de corporatisti agatati dar parasiti la iesirile cu fetele din fiecare saptamana. Primavara si toamna se intrevede Cuba sau Bamboo, in timp ce o vara fara grecia sau vulgaria este o vara ratata. Visele includ Palma de Majorca. Pentru ca sunt sufletul oricarei corporatii corporatistele de meserie au in sange gena petrecerilor office insa ofteaza pe ascuns uitandu-se cu jind la betiile pe care le trag baietii de la IT.

Corporatistele foarte tinere au si inclinatii delcarate emo dar de fapt o rup pe electro-dance. Nu stramba din nas nici cand trece cate un taxi cu manele. Insa aparentele sunt totul. Orice corporatista piti trebuie sa mearga cel putin o data pe saptamana la sala sau la solar. Sau la amandoua. Nu de alta dar altfel flacaul de la vanzari, fissu shefului, ala cu passat nici nu o sa se uite la ele si o sa ramana tot cu aia 3 pe cap. Ala de la IT, Masterandul si Barmanul din Gossip. In ciuda tuturor aparentelor Corporatistele Piti nu sunt slabe de inger devenind chiar feroce cu alte corporatiste piti care le calca pe coada.

Ciclul de viata al unei corporatiste piti se opreste in jurul varstei de 30 de ani, fie prin gasirea de sponsor batran, fie prin avansarea pana in cea mai inalta treapta a ierarhiei dar de cele mai multe ori din nefericire, prin clacaj.

26 iun. 2009

Nemuritorii

Poate cel mai simplu si mai frumos generic din cinematografia romaneasca.

Coloana sonora - Trupa Phoenix cu piesa "Strunga"

25 iun. 2009

Pe vremea cand umblam pe jos...


Pe vremea cand umblam pe jos,
Carand la plase de-ata tare,
Stateam la cozi, pentru mancare:
Dar traiam si bine si frumos,
Pe vremea cand umblam pe jos.

Si serile tarziu, uitandu-ma la stele,
Visam la alte lumi stinghere...
Cantam mai mult, cantam duios,
Munceam din plin, munceam voios
Si-aveam si timp de toate cele...
Pe vremea cand umblam pe jos !

Pe vremea cand taiam butuci
Sa ne-ncalzim, sa facem cina,
Si caram apa cu galeata,
Nu cumparam nimic de gata.
Pe vremea aia, nu de mult,
Stiam sa manuiesc si sapa

Si il citeam si pe Shakespeare...
Cum de-aveam timp ? Acu ma mir,
Dar pe vremea cand umblam pe jos
Totul mi se parea frumos...
Si n-aveam timp de tanguit...
Cum fac acu` de cand m-am pricopsit

Pe vremea cand purtam sosoni,
Si reparam la pantofi talpa,
Lumea stia stanga de dreapta...
Carpeam ciorapii la calcaie,
Si n-aveam crize de mandrie...
Nu se-ntampla sa auzim
Ca vre-unul n-are "self esteem"

Batranii nu mureau stingheri,
Si pentru caini erau hingheri !
Pe vremea cand purtam galosi,
Aveam respect pentru stramoşi !
Si ce-amintiri mi-au mai ramas,
Din vremea cand stateam la “bus"

Toamna aveam cartofi de scos,
Si ne ducea pe toti cu scoala,
Si nu-l lua pe unu` boala!
Si cand ziceai ca mergi afara,
Nu era vorba de-un banchet,
Cu frigarui, turte, şerbet...
Era-n ograda, un loc "maret",
Intre cotete, un alt cotet...
Nu parfumat si deodorat,
Sau primenit si asortat...

Aveam caracterul mai frumos
Pe vremea cand mergeam pe jos...

Ca nu suntem bine-mbracati...
Cu anii, chiar mai mult de doi...
Ziceam ca hainele sunt noi.
Copiii ne salutau frumos,
Pe vremea cand umblam pe jos,
Si nu parea de loc pe dos,
Ca baieţii sa dea sapca jos;
Sau sa se scoale in picioare,
Si sa dea locul! Era o onoare!

Acum, insa, ne-am pricopsit,
Si nici nu mai umblam pe jos
Azi mi-a ramas un gand frumos...
Pe vremea cand umblam pe jos...
versuri de Rodica Botan

22 iun. 2009

Vrei Teatru in orasul tau?


Si astfel incerc sa mai pun un pas pe cararea catre un alt vis pentru care muncesc de mai bine de 8 ani. Un spectacol de teatru itinerant, viu si plin de emotie, in care totul sa se petreaca "la vedere" - de la culise pana la schimbarile de decor, scenotehnica, zona auxiliara samd. Totul ca la inceputurile teatrului. Caci cred cu tarie ca este nevoie de un nou inceput si aici.

Dupa ce am reusit achizitionarea unei instalatii de sunet si a unei instalatii de lumini performante, a unor elemente de scenotehnica (schele, traverse, fundaluri, standere, case-uri, samd) acum am reusit gratie ajutorului si priceperii artistului si prietenului Marius "Rocco" Iacob sa construiesc si o macheta 3D a viitoarei scene.

Ea imprumuta elemente din vechea scena parasita si distrusa, ce zace sub Teatrul National Bucuresti, intr-o magazie uda si insalubra. Pe aceea scena ramasa a nimanui acum, ca majoritatea lucrurilor din zona culturala patronata de statul roman, am jucat in proiectul de teatru intitulat "Trupa pe Butoaie" - absolut nici o legatura cu kitch-ul ciordit de Dan Chisu si al clujenilor ce fac playback pe scena si mimeaza scratch-uri "eurovizionistice"...Asta a aparut mult dupa acel proiect de teatru Independent (pentru exactitate am postat si o fotografie din spectacolul "Nebunia Marii" in care apar pe scena alaturi de actorul Cristi Iacob intr-o reprezentatie din turneul de vara pe litoral, undeva prin anul 1995.


Deci sunt gata sa imi iau "desaga 3 D" si sa te intreb:

Vrei sa ai un spectacol de teatru in orasul tau?
Hai sa il facem!

Eu muncesc de peste 8 ani la asta singur. Sunt ajutat de bunul Dumnezeu si din cand in cand de cei cativa prieteni ramasi langa mine ce isi fac timp cu gentilete si dragoste pentru a pune in practica cateva din ideile mele legate de emotie si de arta cat se poate de sincera si de vie.

Impreuna am putea face mult mai multe si mult mai repede. Insa... tu esti ocupat si plictisit, nu? Sau poate ca chiar te-ai saturat si vrei sa fi viu si sa lupti? In acest caz aici gasesti macheta noului proiect V.S.U.:

18 iun. 2009

Noua generatie de Actori - part. 3










La invitatia prietenului Catalin Stelian, a domnisoarei Diana Uta dar si manati de dorinta de a vedea saltul realizat in aproape cinci luni de traire si de munca artistica am participat luni 15 Iunie la Teatrul Evreiesc de Stat, la examenul-spectacol sustinut de clasa de Arta Actorului, anul II, grupa B al Universitatii Hyperion.

Condusi cu pasiune de profesoara universitara Maia Morgenstern si de asistenta universitara Amalia Ciolan, tinerii studenti se prezinta la a doua intalnire cu publicul cu un material maraton din care fac parte piese ca "Biloxi Blues" de Neil Simon, "Oferta de serviciu", "Sta sa ploua" ambele de Lia Bugnar dar si clasicii "Stele in Lumina Diminetii" de Alexandr Galin sau "Azilul de Noapte" de Maxim Gorki.

Cu aceasta ocazie sprijinit de inimosii mei colegi in ale V.S.U.-ului domnii Razvan Mihalachi si Sebastian Plamadeala, am reusit sa realizam un material foto si video, cu care sper sa ii putem bucura pe viitorii actori ce iata in scurt timp vor parasi bancile scolii, cautand o cale, in lungul drum catre sine, catre arte, dar mai ales catre maria sa Publicul!

Apeland si eu la apelativul folosit de profesoara lor, le transmit si pe aceasta cale:

Stimati colegi va doresc curaj si multa "bafta"!

15 iun. 2009

Scrisoare de la Liana.


Gata, a trecut!

Cu privire la canalii ai toata dreptate din lume, dar ei nu sunt infranti cu 4 diazepame (-muri) pe zi, ci cu totul altfel. Cineva, un mare intelept al lumii, nu stiu daca Petrarca sau Aristotel sau unu' de-astia zicea: daca esti un vierme, te vor tratat cu totii ca pe un vierme. Just! Logic si legic!

Astia nici nu lesina, nici nu dau ochii peste cap, nici nu intra in depresie, nici nu-i parasesc iubitele (fiindca: 1. n-au iubite, au doar violate, 2. le lasa ei repede, de frica sa nu-i lase ele pe ei, asa violate cum sunt) nici nu-si pierd slujbele (chestiile alea de trebuie sa le prestezi din porunca Domnului, daca-ti amintesti cumva).

Resemneaza-te, lor nu li se poate intampla nimic rau. Doar tie-mie-si celui mai apropiat noua dintre oameni li se poat intampla nenorociri.
Lor le-a fost, le este si le va fi bine in veci! Te rog sa privesti chestia asta in ochi si sa intelegi ca asta e!

Singurul lucru care ne ramane de facut este sa-i obligam sa ne vada, fiind buni! Doar excelenta ii ingenuncheaza! Doar valoarea il obliga pe Becali sa umble la cheschereaua lui ciobaneasca si sa-i plateasca Nicolei 10.000 de euro ca s-o auda cantand la doi pasi de el, life, in seara de Craciun!

Doar atunci toti Becalii lumii amutesc, se topesc, se dizolva, dispar, pur si simplu, nelasandu-si in urma nici macar duhoarea. Fii bun, daca poti, si universul insusi iti va face o reverenta! Pana atunci, ciocu' mic, ca sa zic asa, si mie, si tie, si, iarasi, tuturor prietenilor nostri mai mult sau mai putin ratati.

Exista, in schimb, altceva care poate suplini performanta. Iubirea!

Iar aici, lista e, desigur, nesfarsita. Cel mai simplu e sa spui "iubesc tot", dar cand te gandesti ce contine acest tot, te ia ameteala, fiindca ii contine si pe toti Becalii lumii. Si iar i-ai avut!

Te-ai prins? Iubindu-i, ii stapanesti! Ii iei in primire si ii bagi in buzunar! Numai ca aici e o problema: e obligatoriu sa-i iubesti de-adevaratelea, nu e loc de nici o geana de minciuna! Si in clipa aia, sunt robii tai, pe care-i venerezi ca pe niste imparati. Sau sunt imparatii tai, pe care ii iubesti ca pe niste robi. Asa dispar diferentele, asa ne ducem toti la conditia noastra de biete slugi ale Luminii!

Ridica-te, Victor, si iubeste sau fii excelent! Alta cale nu exista!

Gata, a trecut!

14 iun. 2009

Lacrimi si Confetti - part.3














Toate fotografile din seria "Lacrimi si confetii" sunt realizate de catre Sebastian Plamadeala - Staff V.S.U. caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru sprijinul si daruirea sa.

13 iun. 2009

Lacrimi si Confetti - part.2





Copiii au pus o singura intrebare:
De ce ne-au darmat scoala?

Lacrimi si Confetti - part.1


Astazi doua sute de copii au fost tristi iar eu nu am stiut sa ii fac sa zambeasca...

Echipa V.S.U. a oferit suport tehnic si s-a alaturat, primului protest public lansat de catre cei peste doua sute de copii, parinti, cadre didactice si personalul administrativ al scolii 173 din sectorul 1, Bucuresti.

Prin amabilitatea doamnei directoare Veronica Nicolae ce a inteles si a sprijinit eforturile mele de a constui un atelier cultural autentic adresat copiilor si tinerilor ce doresc sa isi indrepte pasii spre scena, spre actul artistic si de ce nu spre dificila lupta a cunoasterii de sine, am reusit ajutat de cativa colaboratori sa deschid un studio audio-video multifunctional si o sala de repetitii si studiu in incinta acestei scoli, abandonate si ea acum unui program de "reconstructie cu fonduri europene" de catre Minsterul Invatamantului, Primaria Capitalei si Primaria Sectorului 1.

De peste trei ani aceasta scoala este efectiv o ruina. Lansata pomopos de diversi politicieni si asociata cu numele lui Eugen Barbu, scoala in care si noi (Vurtejanu Stage Unit) ne petrecem cea mai mare parte din activitate, numai este astazi decat o marturie a imposturii si a rusinii pe care o suportam atat noi ca popor, cat si eu si tu, sau viitorul nostru copil.

Pana a protesta public au fost facute toate petitile, reclamatile, avizarile, invitatile, rugamintile si tot ceea ce a fost uman posibil catre cei care sunt platiti sa administreze invatamantul, educatia si cultura in Romania! Diverse echipe de televiziune au realizate ample reportaje, au cules materiale si cei din presa scrisa, au fost emisiuni in direct si inregistrate, unii au dat si acatiste...in zadar.

Nimeni nu a facut nimic. Pornind de la firma ce si-a luat angajamentul - prin contract castigat intr-o licitatie publica!!!- ca duce la bun sfarsit lucrarea, pana la administratorul fondurilor europene...toti au dat bir cu fugitii, lasand peste 200 de copii tristi, nevoiti sa se refugieze, inghesuiti si sufocati, in gazda unei alte unitati de invatamant - scoala 175. Dar in sediul scolii functiona si o cresa si o gradinita cu internat si program prelungit - pruncii aceia ce vina au mai avut?

Despre toate acestea puteti citi sau vizona materiale pe sit-urile TVR, PRIMA TV, REALITATEA TV sau al ziarelor Adevarul, Click, Romania libera, Evenimentul Zilei si altele, ce au sustinut campanii de sensibilizare a factorilor de decizie privind aceasta stare de lucruri.

pentru conformitate:








Protestul nostru a constat in a marca sfarsitul scolii si inceputul vacantei de vara a copiilor, prin organizarea unei serbari chiar in curtea fostei scolii, acum un alt santier abandonat...Astfel pentru doua ore au stat fata in fata puritatea copiilor si imediata lor nevoie de suport si sprijin, mai ales in aceasta rastriste spirituala, culturala si economica si spatiile unei mari unitati de invatamant lasate de izbeliste de catre cei care continua sa minta, sa insele si sa fure, de atata timp...

Multumesc public doamnei directoare Veronica Nicolae, celor peste 200 de copii, parintilor, cadrelor didactice - unele dintre ele anuntandu-si incheierea activitatii profesionale cu aceasta ocazie - personalului administrativ al scolii nr.173 si tuturor celor care sustinut acest protest, pentru lectia de demnitate si atitudine, pentru initiativa extraordinara de a spune public, afirmat si demn - nu barfind pe la colturi - ca exista oameni care inca lupta, chiar si din daramaturile celor care nu pot construi nimic...

11 iun. 2009

Povestea micului paznic de manuscrise...


Cam acum l-am pierdut şi pe Iulian. Dupa Raducu, Iulian imi aduce aminte cat de departe ma simt de primavara…


Venise la mine pe inserat, ca deobicei. Dupa o saptamana de apropuri mai mult sau mai putin subtile, dupa rugaminti fierbinti si insinuari de genul celor pe care le aud pe la colturile in care mai zabovesc inca in cautarea unui suflet viu, venise intr-o ultima si aproape nefirească incercare de a ma convinge sa urcam impreuna pentru “grad” Valea Zmeilor din masivul muntiilor Fagaras.

Se unise cu Lucica si isi tineau hangul cand unul cand altul: “Gataaa hai! Hai ca e timpul, hai, hai, ca ne-o iau altii inainte…nu vezi ce burta ai?”

Ma asaltau asa pana in zori cand ne alunga privirea chiorasa a lui Gabi care dupa ce ii zburlea pe amandoi, imi aplica si ea tratamentul ei special. De asta dată mai puţin “subtilă” decât prietenii mei mă izbea cu: ”Păi daaa! Lor le convine...! Materialele tale, banii tăi, echipamentul tău, cred şi eu…! Apoi vezi…? Ei nu au familie ca tine, eu ce fac ca am scoala, serviciu…ce doar nu vrei sa pleci fara mine?”

Si tot aşa…

Dar cel mai tare pe pozitii ramase-se Iulian. Nu il dezarma nimeni si nimic. Luase el o hotarare. Mai tarziu "mi s-a aratat" si mie… Cu mine, cu mine şi numai cu mine trebuie să urce el in iarna aia “Zmeilor”. Numai eu paream a fi soluţia lui.


Eram fascinat de el. Il cunoscusem in urma cu vreo 5, 6 ani in satul de pescari, acolo unde imi pun stana de pe la varsta de 14 ani. Confectiona espadrile de catarare din te miri ce ca sa isi completeze veniturile. Era un romantic, un suflet cald, curat si sincer. Canta…ma roga, apuca numai cvinta liniei principale, insa era unul dintre cei care participau efectiv, cu suflet si daruire. Toate cantariile noastre le stia pe de rost, dar mai ales cunoastea...simtea “timpul” fiecarui cantec. Pe munte in vreo regrupare, sau te miri pe ce coclauri ne cocotam, ma punea sa cant multe pana reusam sa gasim...CANTECUL!

Acela ! Ce devenea obsedant, imbold de toate. Si atunci tasnea efectiv intr-un salt de bucurie! O lua la pas in traseu de ajungea sa il parcurga de doua, trei ori…Era unul dintre putinii oameni pe care am avut privilegiul de a ii intalni, care reusea sa se incarca doar din muzica, din natura, din prietenie…neavand nevoie nici de mancare uneori.

Se batea cu Dana, de fapt…Dana il lua de o aripa si cu un gest dezinvolt il azvarlea afara din cort. Nu exagerz cu absolut nimic! Dana, fata ce urma sa ii devină nevasta aducea cu…nu stiu cum sa o descriu, poate doar cu nemtoaicele vazute prin valea Bavariei. Nici inalta, nici scunda, teribil de blonda dar mai ales solida. Foarte solida!!! Bietul Iulian, fluturas de vara, zbura efectiv prin aer cu braţele care plescaiau aerul, cautand in zadar un punct de sprijin.

Aproape ca eram gata sa cedez. Eram la un singur pas. “Da-ul” parea ca nu mai are rabdare şi abia aşteapta sa porneasca din piept, spre urechile ascutite ale mai tanarului meu prieten.

Stiam, vazusem cu ochii mei si simţeam inca in carne, fiorul ce ma strabatuse in faţa neputintei ce te cuprinde atunci cand Fagarasul vrea sa te incerce in momentele tale cele mai frumoase…

Locatia: Caldarea lacului Capra, langa Monumentul Alpinştilor, acolo unde au murit in avalanşa din 7 febr. 1963, medicul Marius Anitia, matematicianul Igor Popovici si studentii Ioan Silca si Constantin Zamfir, locul ce m-a apropiat şi pe mine cu un pas de moarte, imi revenea la fiecare pronunţare a magicului cuvant Fagaras.

Dupa o teribila furtuna ce ne-a facut vraiste pe toţi - nemti, romani, polonezi, cehi si mai ştiu eu ce natii ne treziseram deodata sporovanind speriati in ciudata pasareasca de “englezo-germano-franceza - Da-o in jos la adapost ca e groasa!!!” aproape alergam pe poteca de regruprare spre valea Balii, spre cabana minunatului Hono Breit.

Experienta de la lacul Capra si “nu se urca in Fagaras pana in Mai–Iunie”…decat ca pantofarii! Telecabine, sedinte foto, tropaiala in jurul cabanei, om de zapada si gata! Caldura si ceai de Rododendron! “Pericol de avalansa !!!” Cuvintele Tatei imi rasuna de fiecare data in urechi, la fel ca in noaptea cand Iulian imi strecura subtil a nu ştiu cata oara harta sub nas, ademenindu-ma cu programul etapelor din traseu si cu maldarul de echipament din lista intocmita de cu vara, pe plaja din satul de pescari.

Da. Iulian…Nu era deloc un aiurit. Fost parasutist, alpinist utilitar in gasca maestrului emerit al sportului in alpinism Dan Vasilescu. Era un tip cu care nu era bine sa te pui daca nu te puteai baza pe tine. Insa pe atat de bine pregatit sa faca fata oricarei provocari fizice, pe atat de elegant si de pedant.

Apoi…avea si unele argumente solide. Fizic eram in forma buna, in Fagars am semnat condica de prezenta de la varsta de 2 luni, intamplare teribila marcata de o cumplita deshidratare cauzata de absenta laptelui de mama.

Aveam la activ numeroase trasee de turism avansat, devenisem alpinist amator. Eram ghid montan pentru defuncta agenţie de turism pentru tineret “B.T.T”. Condusesem oameni si expeditii pe munte, schiam. Seara inainte de a porni in curse, caci noaptea lucram ca taximetrist in zona Garii de Nord, ma antrenam impreuna cu echipa in sala de forta improvizata in biblioteca Muzeului Literaturii Romane, acolo unde Iulian era angajat sa pazeasca noaptea manuscrisele lui Caragiale si a atator “schimbatori de lume” vorba Lianei.
Apoi lucram mult fizic, ziua eram student la teatru si toata ziua o petreceam facand efort fizic sustinut.

Sambata de sambata cu trenul de 15.00 porneam impreuna cu echipa in care Gabi isi crease “nişa” ei, aducand-o pe Rodica şi pe "Bogo" pe munte. Alaturi de mine era “Tehaşu”, Boja, Iulian, conduşi toti de maestrul Lucica pe post de singurul “autorizat” de BTT, ONT dar mai ales de Federaţia Naţională de Alpinism sa ne luam gradele de ghizi montani in asa numitul “bulevard al Bucegiilor”.

Construind planuri, strangand cu eforturi uriaşe echipament de caţarare, campare şi prim ajutor, studiind cam tot ce se scrisese pana atunci, documentandu-ne permanent si muncind enorm, eram zi de zi mai aproape cu fiecare pas de atacarea “Supremului“! Visul nostru pe atunci, se numea gradul de "Maestru emerit al sportului in alpinism"!

Şi totusi am spus nu. Privindu-l in ochi si incercand poate pentru prima oara, voluntar, sa incerc sa scot un om din “ale lui”. A fost prima oara cand am constientizat ca a pornit fulger intuiţia mea. Ea, care i-a mirat pe multi…dar sau blestem - singura ce mi-a fost sprijin in momentele dramatice ale existentei mele.

Nu, Iuliene! Nu batrane, nu mergem acum! Ciudat, am spus nu mergem. Nu, “nu merg” cum ar fi fost normal.

Haide acum sa stam acasa. Iti cer 2 luni si pornim. Insa nu mergem acum…acolo!

Parca am deschis chepengul de la geam. Imi aduc aminte vag ca ningea bland. Impactul aleii ce se zarea din nenorocirea “parterului” meu de “apartament”, pline de zapada aia pufoasa ce se stranse-se intre blocuri, sau poate raceala ce sugruma brusc caloriferul electric sutit de pe nu stiu ce santier si predat noua cu acte in regula de "nea Jean"…nu mai stiu.Toate astea au instalat brusc o cu totul alta atmosfera. Liniste…

Acum as spune ca a fost clipa in care ne-am luat ramas bun. Se asternu-se o liniste calma si mie imi parea rau de tristetea ce se asternea pe chipul lui. Taceam amandoi…

Asa ne-a gasit Gabi care a spart totul razand cu gura pana la urechi, secondata necontenit de umbra ei, Rodica. Au intrat triumfatoare purtand tavii pline de celebra zacusa facuta de Mama (prietenii cunosc) si cu nu stiu ce farafastâc de suc ce ne pregatea tineretea pentru mult asteptata “Coke” de care eram “vaduviti” in acele timpuri…

Si ea a simtit ca "se petrecuse ceva" si in stilul “unic” a punctat daramand toate nelinistiile mele”: Iulicaaa gata! Am hotarat! Stam doua luni la caldurica. Abia bine iti iei şi tu “un rucsac de tura”, da firul ierbii şi mergem şi noi. Voi va cocotati pe coclauri pentru insigna aia nenorocita care nu va mai da pace, noi la cort ca fetele. Mergem toti baiii! Hai nu fi taran! Acuma e chin, corzii, suprapantalon, suprapufoaica, numai trusa medicala are 2 kile…”

Socul aparitiei si toate informatiile astea aruncate asa, parca intr-o doara insa gandite si rumegate de toti mai puţin de el...l-au blocat. Ar fi trebuit poate sa punctez si eu insa m-a busit rasul de precizia neveste-mi, dar mai ales de moaca blocata a lui Iulian care supus atator presiunii incepuse ca deobicei la emotii, sa porneasca balbaiala lui navalitoare pigmentata cu gesturi de pasare flamingo.

“Bbaaa, dda-imi dddai sssii mmmmm mmiee materialele, ccca eu vreau sss-a pplleccccc…”

A cazut in avalansa pornita din valea Urlii in ziua de 14 martie 1996. Acolo l-a gasit echipa Salvamont Victoria. Tragand de un capat al corzii ce fusese taiata las de un criminal. Unica marturie ramasa pe suprafaţa zapezii.

A aparut intai rucsacul meu albastru confectionat din folie impregnata, umplut cu materiale si echipament cu doar doua nopti inainte in casa mea…Apoi, betele de ski negre, rusesti, din dural, pe care i-le dadusem tot eu, dar care le ridica-se de la Mama de acasa, ultima dintre ai nostri care l-a privit in ochi sfatuindu-l sa mai astepte, sa se mai gandeasca .

Cu fata in jos desfigurat intr-un spasm de strigat, sufocat si vanat, asa l-au gasit…

Alertati de cabanierul de la cabana Urlea, singurul care s-a intalnit cu criminalul ce a taiat coarda parasind in zapada transformata in mormant pe tovaraşul meu, salvamontistii inimosi, au raspuns alarmei prompt si profesionist. Ne-au spus ca asta se numeşte crima si au urcat imediat o echipa de ancheta la locul accidentului…

“Esti singur? Ce cauti aici? De unde vii? Unde ai dormit? Ce e cu tine?” Aruncand cateva cuvinte razlete cabanierului ce urca cu provizii, aceasta fiinta a luat-o la fuga. Las s-a indreptat spre gara din oraşul Victoria de unde a telefonat catre Bucuresti familiei lui Iulian.

“Am sosit acasa, Iulian a mai ramas pe munte la o cabana ca…nu se simtea bine.”

Atat…

Acest…
dupa ce s-a ridicat din zapada si avalansa s-a potolit a taiat coarda ce il tinea lega de Iulian, neacordand macar cel mai elementar prim ajutor, desi s-a apropiat de locul in care Iulian murea. Au gasit urme de bocanci acolo!

Apoi a fugit de la locul accidentului, a dormit o noapte in cabana Urlea care era goala. S-a intalnit cu cabanierul care urca valea dis de dimineta! A ajuns in gara, nu a alertat nici o unitate de interventie, a dat un telefon la Bucuresti si a disparut…

De atunci nimeni nu l-a mai vazut, nimeni nu a mai auzit de el…Numele lui ?

Il vede Dumnezeu, noi ne rugam pentru sufletul lui.

De va veti avanta inspre taramul vulturiilor, in crestele de vis şi agonie ale Fagarasului altfel decat aruncaţi de autoturisme, daca veti apuca drumul spre cabana Urlea, pe un valcel mai sus de aceasta, veti gasi umbra prietenului meu ce nu si-a aflat odihna intre ai lui…

L-am coborat cu Akja Salvamont pana in gara, am pornit cu el si cu toti cei ce ne-au sarit in ajutor spre Bucuresti, inghesuiti intr-o Dacie imprumutata. Acasa l-am privegheat toti, apoi l-am ingropat la dorinta camarazilor impreuna cu rucsacul meu albastru gasit strans la pieptul lui.
Veti gasi in traseul spre creasta placuta incastrata in stanca de noi, toti cei carora micutul Iulian ne-a fost prieten si camarad, atat de iubit…

Iarta-ma Iuliane ca nu am putut sa te apar…

Odihneste Doamne si sufletul acestui copil cazut in infruntarea cu Maria sa Muntele.

9 iun. 2009

Cu timpul.


Dupa un anumit timp, omul invata sa perceapa diferenţa subtila intre a sustine o mana şi a inlantui un suflet si invata ca amorul nu inseamna a te culca cu cineva şi ca a avea pe cineva alaturi nu e sinonim cu starea de siguranta si asa, omul incepe sa invete...ca saruturile nu sunt contracte si cadourile nu sunt promisiuni, si aşa omul incepe sa-si accepte caderile cu capul sus si ochii larg deschişi si invata sa-şi construiasca toate drumurile bazate in astazi si acum, pentru ca terenul lui "maine" este prea nesigur pentru a face planuri...si viitorul are mai mereu o mulţime de variante care se opresc insa la jumatatea drumului.

Şi după un timp, omul invaţta ca daca e prea mult, pana şi caldura cea datatoare de viaţa a soarelui, arde şi calcineaza. Aşa ca incepe sa-si planteze propria gradina si-si impodobeste propriul suflet, in loc sa mai astepte ca altcineva sa-i aduca flori, si invaţa ca intr-adevar poate suporta, ca intr-adevar are forţa, ca intr-adevar e valoros, si omul invata si invata... si cu fiecare zi invata.

Cu timpul inveti că a sta alaturi de cineva pentru ca iti ofera un viitor bun, inseamna ca mai devreme sau mai tarziu vei vrea sa te-ntorci la trecut. Cu timpul inţelegi că doar cel care e capabil sa te iubeasca cu defectele tale, fara a pretinde sa te schimbe, iti poate aduce toata fericirea pe care ţi-o doresti. Iti dai seama cu timpul ca daca esti alaturi de aceasta persoana doar pentru a-ţi intovaraşi singuratatea, in mod inexorabil vei ajunge sa nu mai vrei sa o vezi.

Ajungi cu timpul sa intelegi ca adevaratii prieteni sunt numarati, si ca cel care nu lupta pentru ei, mai devreme sau mai tarziu se va vedea inconjurat doar de false prietenii. Cu timpul inveti ca vorbele spuse intr-un moment de manie, pot continua tot restul vietii să faca rau celui ranit. Cu timpul inveţi că a scuza e ceva ce poate face oricine, dar ca a ierta, asta doar sufletele cu adevarat mari o pot face. Cu timpul înţelegi că dacă ai ranit grav un prieten, e foarte probabil ca niciodata prietenia lui nu va mai fi la aceeaşi intensitate. Cu timpul iti dai seama că desi poti fi fericit cu prietenii tai, intr-o bună zi vei plange dupa cei pe care i-ai lasat sa plece.

Cu timpul iti dai seama ca fiecare experienta traita alaturi de fiecare fiinţa, nu se va mai repeta niciodată. Cu timpul iti dai seama ca cel care umileste sau dispretuieste o fiinta umana, mai devreme sau mai tarziu va suferi aceleasi umilinte şi dispret, dar multiplicate, ridicate la patrat. Cu timpul inveti ca grabind sau fortand lucrurile sa se petreaca, asta va determina ca in final, ele nu vor mai fi aşa cum sperai. Cu timpul iti dai seama ca in realitate, cel mai bine nu era viitorul, ci momentul pe care-l traiai exact in acel moment.

Cu timpul vei vedea ca desi te simti fericit cu cei care-ti sunt imprejur, iti vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine si acum s-au dus si nu mai sunt... Cu timpul vei invata că incercand sa ierti sau sa ceri iertare, sa spui ca iubesti, sa spui ca ti-e dor, sa spui ca ai nevoie, sa spui ca vrei sa fii prieten, dinaintea unui mormant, nu mai are nici un sens.

Din pacate, acestea se invata doar cu timpul...

5 iun. 2009

O poveste.



Asta noapte...

surprins la intalnirea cu Seba si Catalin de multimea de Q-uri sapte, Ics cinci-uri si alte litere si cifre manate ostentativ de magraotzii nocturni prin dreptul inghetatelor noastre de "sta matza in cap" - 70 de mii de lei (vechi) bucata, achizitionate si consumate pe loc in celebrul "mec din Buzesti",

ingrijorat ca nici cortul nu voi mai avea unde sa il pun ca sa pot vedea si eu marea din tara mea, caci nu am nici cea mai mica dorinta de a vedea marea din Bulgaria, Turcia, Grecia sau alta "extra-super-mega-all-inclusiv oferta" mi s-ar oferi. Desi incerc de peste 25 de ani sa nu deranjez pe nimeni cu micuta mea tabara situata la vreo 3 km de frontiera de sud a Romaniei, caci si aici le-a reusit. Au "salvat Vama" cu piste de biciclisti, hoteluri si cluburi aduse din orasul gri, iar "satul de pescari" este deja plin de rulote ce platesc taxe de 700 de Euro...ca sa ramana goale! Pe plaja! De prin luna mai pana in septembrie,

constatand ca si GARA din Ploiesti Vest cere sa fie platita (cu 2800 RON fara TVA) daca ii este folosit peronul pentru o filmare de o ora...

saturat de a mai lupta, spera, ruga, cauta, astepta, sau..."nu-scestareofiasta" in legatura cu cei care mai ieri se declarau "frati", "parteneri", "colaboratori", "colegi" sau"prieteni",

satul de minciunile tip "pompiliu": "renastere nationala" "ong-uri, asociatii si fundatii", "suntem o familie", "facem echipa!", " "investim, mai stai putin" - culminand cu mai noile: "Pai ce tu vrei bani pentru asta ??? sau "Ce-ai facut tu pentru noi ???" si "Nu ai calitate umana, iti asumi meritele noastre!"

intelegand ca pana si codasul clasei noastre (fie scoala generala, liceu sau facultate) este "o persoana de succes" si si-a gasit adevarata vocatie - "ia uite ce copil frumos are"-"ce masina si-a luat",

ajungand sa muncesc dincolo de treapta "baietii cu muzica", la nunti si botezuri pentru a imi finanta proiectele, pentru a intretine o echipa stabila si de a nu ajunge si eu un alt neputincios cu mana intinsa cersind mila sau initiativa cuiva...

amenintat la tot pasul cu diverse teribile-fantastice-nemaiauzite si neintamplate "falimente fizico-morale-psiho-nonterapeutice-da-i la jioale-vezi tu pe dracu-" de nu ma incolonez cat de curand in cireada lor,

starnit de micuta Ma-da-li-na ce vine taman din Galati, cu flaut, cu iubit, cu tort tiramisu, cu partituri si atatea altele...Care intelege sa isi faca timp pentru studiu, nu se enerveaza ca repetitia dureaza peste 4 ore, sustine si stilul acesta de a canta, desi ii este greu, canta fantastic si in frig si pe canicula, cautand solutii intre Conservator, tren, Craciun, aeroport, Lisabona - Galati - 173...gasind uneori si puterea de a ma face sa zambesc cand ma vede pocit de vreo amintire despre neputinciosi,

mai citind o carte, m-ai vazand un film,

cautand o cale de a continua,

fara nici o legatura cu cele de mai sus sau poate dimpotriva...

m-am decis sa public cat de curand o poveste pe care am pornit-o in urma cu mai bine de opt ani de zile in urma, care se incapataneaza inca sa nu moara si este cunoscuta unora dintre voi sub numele de:

TRUPA
"CEATA lu' VURTEJANU"
un spectacol de
Cantece Traditionale Romanesti

2 iun. 2009

"Pompi"

Il stiti pe om. Il cheama, sa zicem, Pompiliu. Am ales numele acesta pentru ca e putin probabil sa existe cineva cadorisit asa de original de parinti. Bun, acum ca am lamurit, Pompie amicul vostru. Fie il stiti din copilarie, cind cintati la casa pionierilor, fie l-ati cunoscut printr-un alt amic, care isi aminteste ca si tu, si Pompiliu, aveati un radio pe lampi acasa in care bagati chitara. Sau, pur si simplu, v-ati cunoscut la o betie si ati decis sa faceti ceva si pentru sufletul vostru: sa cintati!

Purcedeti voi la treaba, idila merge struna vreo doua saptamini. Insa Pompiliu nu se mai simte in largul lui. E greu cu trezitul dimineata, in weekend. Hm, sa mearga la repetitie, sa nu mearga...Orele sint nepotrivite, oricum ar da-o. Dimineata e dimineata, cine dracu' se scoala de dimineata? La prinz e iar aiurea, ti se face somn dupa dejun si parca nu prea ai chef. Iar seara e de-a dreptul inoportun. Cum sa cinti seara? Esti obosit, nu te mai concentrezi, da-o-ncolo de treaba.

Nici in timpul saptaminii nu e cum. Pompiliu are o nevasta solicitanta, cu probleme de incredere in propria persoana. Daca nu-l are la celalalt capat al canapelei, sa poata comenta cu el subiectele stringente din emisiunea lui Capatos, nu e bine. Sigur e cu fufele. Auzi la el, om serios, bate spre 40 de ani si-i trebuie muzica, ha! Nu se admite nici o scapare, nici macar o seara pe saptamina,pentru ca se stie ca animalulului de barbat, daca-i dai un deget, iti ia toata mina. Asadar, Pompiliu e ocupat. Nu va puteti vedea. Ce nu intelegeti? Are treaba! Va povesteste el a doua zi cita treaba a avut. Va spune cite beri a baut, sau la ce meci din divizia A s-a uitat. Grea viata. Si voi nu-l intelegeti deloc...

Pompiliu este uituc. Ati vorbit, in ziua Z, sa va vedeti in scopuri muzicale, in ziua Z+2. Ii subliniati ca nu va faceti nici un alt program, ca sa va puteti dedica intilnirii, iar el va confirma cu toata seriozitatea ca va fi acolo, atunci. Acolo si atunci trec, intre timp voi ati vorbit de 10 ori cu mesageria vocala a lui Pompiliu. La un moment dat primiti un SMS in care vi explica cu dezinvoltura ca fie: A) s-a imbatat si nu s-a putut trezi, s-a dus la o muiere si nu s-a putut trezi, C) a uitat sau D) toate variantele. Va enervati si-l bagati in origine, iar apoi aflati ca a fost, de fapt, vina voastra. Pentru ca nu l-ati sunat cu o zi inainte sa-i reamintiti. De un lucru care se intimpla relativ regulat, in aceeasi zi si la aceeasi ora, saptamina de saptamina.

Fire vizionara, Pompiliu nu priveste niciodata in prezent. Numai in viitor. El nu stabileste absolut nimic pe loc. Intotdeauna va fi "bine, vorbim, vedem, stabilim", sau "nu stiu acum, suna-ma poimiine si discutam". De ce sa-si faca astazi un plan cind miine s-ar putea sa dea peste altul? Daca-i pare rau? Poate sti acum daca poimiine va mai avea chef? N-ar fi pacat sa dea cu piciorul unei alternative tentante aparute intre timp? Voi oricum il mai sunati, ca aveti minute in retea, asa ca nu e nici o problema. Oameni suntem, ce dracu!

Saracul Pompiliu, e frustrat. Stie ca viata pe care o are nu e cea pe care si-a dorit-o. Ar face ceva pentru sufletul lui, dar nu poate. Nu e lasat. Are o fire artistica, dar nu-l intelege nimeni. Ehee, daca i se oferea si lui o sansa, ce departe ar fi ajuns! Cind se gindeste cum i se duc zilele una cite una, ii vine sa plinga de propria mila.

Daca il cunoasteti pe Pompiliu, oferiti-i cel mai bun ajutor: IGNORATI-L! Nu-i mai povestiti nimic din ceea ce faceti sau ginditi pe acest plan, nu-i mai cereti nici o parere. Nu-i mai solicitati concursul. Isi va gasi, in final, vocatia reala, in spatele tricoului cu burta, invirtind micii pe gratar, conformindu-se cu toate tiparele stabilite de oamenii atit de inzestrati ai acestei societati!

Cu gandul nu la fostii colaboratori asa cum s-ar putea crede. Nici la cei actuali. Ci la "cei ce vor fi"
P.S. Domeniul poate fi oricare...de la muzica la teatru sau...afaceri!
Dudu

Semnele.


Ce minune! Oamenii care isi spun "buna seara" si nu se mai sperie cand se intalnesc unii cu altii. Oameni ce asteapta chiar un semn de gentilete (acum cred ca ar fi faina faza lui Motu Pittis cand in plina iarna impartea ceai cald trecatorilor din fata blocului unde locuia)

Oameni ce isi zambesc. Oameni ce se privesc si incerca sa asculte. Sa simta. Telefoane ce suna nelinistite si in care "voci calme" te intreaba: "Esti bine? E ok la tine?"

Parinti ce isi amintesc de copii uitati "pe afara"...Copii ce se grabesc spre casa, nelinistiti de batranul uitat in fata unui amarat de teveu ce terorizeaza totul cu intoxicatii nefericite...

Ce mai. O frumusete de oras, o minune de capitala! Daaaa, exista reale sanse sa ne civilizam cat de curand! Probabil in secunda urmatoare vom fi si disparut...pentru ca cele de mai sus, se intampla doar pentru ca acum in Bucuresti s-a pornit o furtuna serioasa cu ploaie si rafale puternice de vant.

Prima dintr-un sir de teribile intamplari ce nu vor intarzia sa apara...