30 mai 2009

La multi ani cu sanatate Catalin!


Este ziua tanarului meu prieten Catalin Ionut Stelian. Un viitor actor pasionat de arta, in care curand va avea un cuvant de spus, de muzica uitata mai de toti dar care inca mai rasuna daca vrei sa o asculti, de spectacol, de viata si de lumina. Un tanar ce cultiva credinta in Dumnezeu, in prietenie si in cultura, aducand dovada vie ca Adevarul va fi spus si mai departe!

Catalin este speranta mea, a familiei lui si a exceptionalelor lui profesoare ca exista oameni tineri ce inteleg si lupta pana la capat cu onoare, avand Credinta, Nadejde dar mai ales Dragoste!


LA MULTI ANI CU SANATATE CATALIN!

FIE CA DUMNEZEU
SA ITI DARUIASCA CELE DE FOLOS!

29 mai 2009

Si a fost Nunta!











Si a fost Nunta! Am cantat si-am dansat cu totii de la mic la mare asa cum se cuvine. Mirii s-au bucurat caci au simtit dragostea tuturor. Nasu' Alexe, impreuna cu echipa VSU a reusit sa creeze o surpriza faina, la care sper sa va fac si pe voi partas curand caci am filmat-o. Asa ca ce mai...cu mic cu mare, cu prieteni vechi si noi, cu frati si surori impreuna am facut Nunta in toata regula!

Le multumesc public membrilor echipei VSU pentru toata munca asidua, suportul oferit si dragostea lor fara de care nu as fi putut reusi tot ceea ce mi-am propus. Sebastian Plamadeala, Catalin Stelian, Bogdan Constantinescu au reusit si de data aceasta sa ma uimeasca si sa ma bucure! Multumesc si familiei Casapu ce a acceptat sa ne ocupam de evenimentul lor si nu in ultimul rand lui Alexandru Munteanu, consacrat de acum in ipostaza de nasu' Alexe!

22 mai 2009

La Multi Ani la Miri!


Ei...treaba e clara! Nas' Alexe a confirmat asa ca vestim acum: Maria e a lui Bogdan. Si cum se cuvine imi tin si promisiunea.

Ia uite-i dragii de ei cum se bucura si pornesc acum la drum! Treaba-i buna si cu folos! Asa ca noi scoatem o tar' de fard si de tambal, facem cruce mare si inchingem inca odata hora-n CEATA!

La Multi Ani Maria si Bogdan Casap
Sa traiasca nasa Andreea si nasu' Alexe
Cu Dumnezeu Inainte!

21 mai 2009

Se marita Marioara!

Avem sarbatoare in CEATA! Se marita Maria!

Cum care Maria? Mandra domnisoara ce ne (re)cunoaste la focul de haiduci din satul de pescari in noptile de vara.

Gandeshu' il "peteste" pe Alexe drept Nas. Iar pe mine staroste menit sa anunte vestea! Vestea, veste cea mai veste!

Domnisorica noastra si-a ales mandru barbat! Lipovean de neam si fecior tare fain. Nu ti-e rau sa pleci cu el la lupta! Insa nume nu ii dau acum ca sa tiu departe ispita!

Abia maine pe-nserat are feciorul actu' in mana!

Pana maine doar o poza cu Nasu' Alexe! Vezi ceva din tabara de baza ce te primeste si te naseste cu bucurie de treci prin satul de la mare, de prin luna lui Cuptor poate chiar pana-n Rapciune.

Pana cand gasesc si eu bacita,

Eu doar staroste ramai'.

Doamne ajuta Marioara

si de-acum hai si cu copii!:))

19 mai 2009

In memoriam Dem Radulescu


Salut si eu cu bucurie aparitia in editia de colectie a publicatiei "Jurnalul National" din data de 18 mai 2009 a omagiului inchinat marelui artist Dem Radulescu. Profesorul nostru drag, dascalul fara egal are in sfarist pomenit numele dupa aproape 10 ani de tacere de la tragica si prematura sa disparitie. In afara de cei care ii multumim zilnic iata ca si cineva din media romaneasca, poate face un gest necesar!

Chiar daca lumea nu mai este la fel după ce a plecat, inca pot merge mai departe, mi-au ramas amintirile.

14 mai 2009

Apel către limbrici

Am primit acest apel si inteleg sa il sustin in acest spatiu si eu fiind unul dintre cei patiti intr-ale "culturii institutionalizate" din Romania.

Apel către limbrici* - marii artişti români Bucuresti, 06 Mai 2009 - Florin Chilian

*Ascaris lumbricoides (numit popular limbrici) este un vierme intestinal, cilindric, alb-gălbui, răspândit în toata românia, ascaridiaza fiind cea mai frecventă parazitoză socială. La capătul anterior, limbricul are orificiul bucal, înconjurat de trei buze groase necesare exprimarii iubirii de stapin, iar la capătul posterior-orificiul anal. Limbricul este primul din seria animală la care aceste două orificii sînt separate.Românul este singura gazda susceptibilă, acesta fiind primul din specia animală care încearcă să unească la loc cele două orificii întru crearea primului perpetuum mobile de speţa I. Modul de infecţie este prin transmitere fecal-orală.

"Artistul trebui să fie mai puternic decît arta lui, pentru că trebuie să o apere"' Matisse

Ştiu că, pentru cei mai mulţi dintre voi, acest moto nu are nici un fel de relevanţă, marea voastră majoritate fiind nişte bieţi imitatori, infractori de drept comun, nimic mai mult. Vă cunosc foarte bine micimea, spaimele, minciuna, impostura şi mediocritatea care „compensează” lipsa talentului...

Cum să puteţi fi vreodată creatori responsabili ai vreunei forme de artă, cînd toata viaţa aţi furat arta, creaţia şi destinul altora, copiind cu neruşinare şi profitînd de pe urma falsului grosolan, încasînd bani nemeritaţi, semnînd în fals copii nefericite ale adevăratelor creaţii?! Care artă?! Ce să apăraţi?!...

Anunţ pe această cale că nu voi mai participa nicidată la o acţiune caritabilă în scopul ajutorării vreunui artist, indiferent de situaţie, indiferent de domeniul de creaţie. Prea mulţi m-au intrebat cu ce este diferit copilul unei „vedete” de copilul unui om din Constanţa sau din Braşov care se prăpădeşte de cancer?! Cu ce este mai preţioasă viaţa unui „megastar” în comparaţie cu viaţa unui necunoscut?! Oare pentru familia sau prietenii unui necunoscut viaţa acestuia nu e importantă?!

Nu am înţeles atunci ce-mi spuneau oamenii şi am considerat că e încă o dovadă de „solidaritate” românească. Adevărul este însă că acei oameni au dreptate! Dacă artiştii români şi-ar fi apărat drepturile, nici unul dintre ei nu ar fi ajuns în situaţia de a cere sprijin şi atunci toate acele teledoane ar fi fost îndreptate către cei ce aveau cu adevărat nevoie de televiziuni pentru problemele lor.

Unul dintre copiii necunoscuţi pentru care am reuşit să strîngem banii necesari tratamentului a murit zilele trecute, învins de cancer, dar şi de refuzul imbecil al unui „vector de opinie”, mare om de presă, de a publica un text în care se dădeau şi conturile unde „anonimii” puteau face donaţii. În acel editorial, Dana Andronie semnala şi atitudinea unor „artişti”, colegi ai mei, care refuzau să participe la astfel de evenimente de strîngere de fonduri, pentru că aveau „cîntări electorale”...

În doi ani (2007 şi 2008) s-au strîns, la organismele de colectare şi gestionare a drepturilor de autor şi conexe, aproape 90 (nouăzeci) de milioane de euro. În ultimii 10 ani s-au colectat peste jumătate de miliard de euro la aceleaşi organisme. Daca artiştii ar fi avut acea demnitate pe care numai adevărata creaţie ţi-o dă, atunci disperarea nu ar fi ajuns sa-i scoată din case, apelînd la ajutorul comunităţii.

Sînt scîrbit şi sătul de umilinţa pe care o acceptă marii artişti ai neamului, cerşind la televizor dreptul de a munci pînă la o sută de ani! Sînt jenat de meschinăria lor ce îi face să se înjosească, pentru a mai lungi şmecheria ce le permite să cumuleze pensiile cu salariul şi să cerşească degradant 20 de euro, fără a se gîndi la generaţiile de actori, artişti ce stau să vină după ei. I-am întrebat de ce preferă degradarea unui astfel de demers şi mi-au răspuns, halucinant, că este sub demnitatea lor să se lupte pentru cîţiva firfirei! Demnitatea nu are nimic de-a face cu banii, ci doar cu PRINCIPIUL! De cînd este nedemn sa-ţi aperi demnitatea?!!! Toate acele 90 de milioane de euro SÎNT BANII LOR, ai artiştilor, şi sper ca măcar valoarea sumei să-i determine să revină la verticală. Destul cu tîrîşul în patru labe, fie şi numai de dragul banilor! Sînt 20 de ani decînd a murit Ceauşescu iar pe cei care ne conduc acum, după cîte se vede, nu-i interesează linsul în cur.

De trei ani sînt, pentru cei mai mulţi dintre voi, „scandalagiul” Chilian! Asta pînă v-am dovedit că se poate. E posibil, aşadar, şi în România, să nu accepţi umilinţa, să-ţi aperi drepturile şi în final să cîştigi, chiar dacă te lupţi cu guvernanţi oligofreni.

De trei ani încerc să vă scot din moartea cerebrală în care vă aflaţi. Se pare că banii intraţi pe cardurile CREDIDAM şi UCMR-ADA, în urma acţiunilor mele, au reuşit să facă asta. Nu au picat din cer acei bani, ci în urma „scandalurilor” mele, între care un memoriu adresat şefului SRI, Cristian George Maior, memoriu din care vă redau o mica parte:

'Degeaba vă luptaţi pentru transparenţa modului de colectare şi gestionare a sumelor cuvenite artiştilor români, pentru că o parte din aceşti bani merg la SRI şi la partidele aflate la guvernare.\'

Oricît de aiuritoare poate părea fraza asta, este spusă de unul dintre cei ce sînt puşi să ne apere, şi anume de Domnul Ştefan Gheorghiu, în calitatea sa de director general al CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi). Asta i-a declarat doamnei Mihaela Mihai, preşedinte al Uniunii Artiştilor Liber Profesionişti din România (U.A.L.P.R.), iniţiatoarea legii 109/2005, privind îndemnizaţia pentru activităţile artiştilor).

Nu pretind mulţumirile sau binecuvîntările voastre! Este nevoie însă de arta voastră şi asta da, v-o pretind! Pentru că, se pare, frica v-a transformat în limbrici, jalnice nevertebrate cu care securiştii se joacă după pofta inimii. Amintiţi-vă cine sînteţi şi, dacă pentru voi nu aveţi demnitatea de a lupta pentru ceea ce vă aparţine, şi nici pentru copiii sau nepoţii voştri, făceţi-o pentru bani! 90 de milioane de euro alină multe cocoaşe.

“Suveica” lui Adrian Iorgulescu

„Desenul” de mai sus reprezintă ceva ce n-au găsit procurorii DNA, şi anume o mica parte dintr-o schemă prin care sîntem furaţi de ani de zile. Inutil să vă spun că această „suveică” se întîlneşte cu o firmă din British Virgin Islands, adică un paradis fiscal. Prea mulţi „vectori de opinie” din presă se regăsesc ca acţionari prin zecile de firme care compun suveica asta şi de aici lipsa de acoperire media a problemelor legate de drepturile de autor.

Chiria pe un metru pătrat la Magazinul Muzica este între 70 şi 100 de euro pe luna. Oare cît plăteşte Orange România şi cui, contractul de închiriere fiind făcut cu SC Muzica 2001?! Iorgulescu şi UCMR-ADA s-au asociat şi au început să ne fure banii prin firma Muzica 2001. Banii aceştia sunt încasaţi prin interpuşi, pentru că a avut grijă să se retragă din societăţi atunci cînd a fost numit ministru, lăsîndu-şi astfel slugile să-l servească. Procurorii DNA cunosc extrem de bine schemele acestea, dar sînt foarte sensibili la bolile infractorilor şi dau NUP-uri pe bandă rulantă. Noroc cu UE şi procurorii de la OLAF.


Toţi aceşti bani ni se cuvin pentru că sînt ai noştri, doar că laşitatea voastră permite unor infractori să mă fure şi pe mine iar eu nu am de gînd să accept asta! Cutremurătoare este situaţia domnului Cornel Constantiniu suferind de boala Parkinson. Deşi s-au făcut multe pentru a-l ajuta în această privinţă, a fost furat, pe de altă parte, de drepturile ce i se cuveneau (atît dînsul cît şi d-na Angela Similea) de la coloana sonoră a filmului \'4 luni 3 săptămâni şi 2 zile\', film regizat de Cristian Mungiu. Banii au fost înacasaţi de firma cu care se făcuse contractul pentru coloana sonoră: „Star Media Music” - firmă înfiinţată de Iorgulescu, fostul ministru PNL al Culturii.

Pînă la desfiinţarea FNI, asociaţia dreptului de autor, ADA, a depus în conturile acestuia uriaşe sume de bani încasînd dobînzi fabuloase în numele artiştilor români. Numai că aceste sume nu se regăsesc nicăieri, cu atît mai puţin în buzunarele artiştilor în numele cărora s-au efectuat aceste tranzacţii.

Cum este posibil ca un inspector UCMR-ADA, însărcinat cu colectarea drepturilor de autor, să încaseze venituri lunare în medie de 70.000 ron?! Marius Achim încasează toate aceste sume, plus uriaşe drepturi de autor şi conexe, pentru că este şi compozitor şi interpret (pe lîngă faptul că este soţul doamnei Ana Achim, directoarea UCMR-ADA). Fostul şofer Marius Achim, ajuns inspector UCMR-ADA pentru colectarea sumelor, incasează în medie peste 15.000 euro lunar ca venituri, în timp ce artiştii apelează la mila publică pentru ei sau pentru copii lor. Pentru unii dintre aceştia este deja prea tîrziu. Asta în timp ce Iorgulescu încasa ca preşedinte UCMR-ADA peste 820 de milioane din salarii şi alte 330 de milioane din drepturi de autor. Un miliard, o sută cincizeci de milioane anual, iar voi ... Limbrici!

Nu mă aştept ca marii artişti ai neamului să apară la televiziuni să-şi ceară drepturile. Au fost cumpăraţi ieftin, momiţi cu posturi de conducere în cadrul acestor organisme de colectare şi gestiune a drepturilor de autor şi conexe. Un exemplu de artist cere punea cîndva întrebări incomode este Marius Moga. A fost cooptat în conducerea UCMR-ADA şi acum doar se plînge că i-au scăzut veniturile din drepturi de autor. Dar, fiind în conducere, nu mai poate face nimic. D-nul Mihai Pocorschi a fost trimis la mine să-mi închidă gura, propunîndu-mi „onoarea” de a intra în conducerea UCMR-ADA, „acolo de unde se împart banii adevăraţi”... Eu am refuzat, aşa cum am refuzat şi alte „demnităţi” publice prin guvern, etc... Moga însă – nu. Iar acum regretă. Toţi marii actori ai neamului se mînjesc, primind sume infime de bani, menite să le închidă gura. Dacă ar şti aceşti limbrici ieftini că, de fapt, nu primesc nici măcar 0,5 procente din ce li s-ar cuveni de drept... Circa 70% din sumele colectate de UCMR-ADA şi CREDIDAM pleaca din ţară, chipurile, pentru plata ariştilor străini. Două conturi unde pleacă aceste sume sînt cel puţin suspecte. Unul este in Rusia („suveica” indică un potenţial deţinător al acestui cont), iar altul este în Buenos Aires, alt paradis fiscal.

În situaţia în care v-a mai rămas ceva demnitate, aveţi mai jos două formulare tip. Tot ce trebuie să faceţi pentru voi este să printaţi cîte două exemplare din fiecare, să le completaţi, să mergeţi cu ele la sediile UCMR-ADA şi CREDIDAM, să cereţi număr de înregistrare şi dată pentru fiecare. Un exemplar îl lăsaţi la registratuta respectivei instituţii iar cu cel rămas mergeţi şi-l lăsaţi la societatea de audit SC Vulpoi & Toader Management SRL, la adresa str. Henri Coanda nr. 27, Sector 1(lîngă restaurantul chinezesc pe Ana Ipătescu).

Nu mă aştept de la muzicieni membrii UCMR-ADA să semneze cererile de audit. Spaima lor cea mare este dată de semnăturile lor pe fişele de înscriere a pieselor. Ceva mai mult de 98% din muzica românească este furată şi şefii de la UCMR-ADA ştiu asta. Cum ridică vocea, cum li se bagă sub nas dovada imposturii, a hotiei. Fals, uz de fals şi încasare de foloase necuvenite... Asta înseamnă muzica românească.

De la actorii români, membri CREDIDAM, mă aştept să fie mai dornici de dreptate. Şi mă aştept în primul rînd de la tinerii cărora li se refuză arta, nu de la cei vîrstnici, mult prea obişnuiţi cu umilinţa.

Între artiştii ce şi-au exprimat acordul, sau au semnat deja aceste formulare privind cererea de audit, se numără: Angela Similea, Medeea Marinescu, Zoia Alecu, Ştefan Bănică jr, formaţia Mandinga, Ovidiu Popa, Florin Cojocaru(Class), Nicu Gigantu. De asemenea d-nul Cătălin Muraru, patronul casei de discuri Roton, şi-a manifestat intenţia de a trimite spre semnare aceste formulare tuturor artiştilor aflaţi sub contract.

Florin Chilian 3 mai 2009 Bucureşti

P.S. Nu mă aştept ca acest apel să fie preluat de media românească. Unul dintre motive este acela că în toate marile trusturi de presă este măcar un şef care fură din banii artiştilor, avînd legături directe cu acea „suveică”. Ca să nu mai pun la socoteală şi realitatea conform căreia toate furturile din cultura română s-au facut cu sprijinul nemijlocit al MAE, care de fapt înseamnă SIE, unde au rămas mult prea mulţi securişti de pe vremea lui Ceauşescu... Să fie oare întîmplător faptul că toate cazurile de mare corupţie din cultură anchetate de DNA nu s-au finalizat altfel decît cu NUP? Toate aceste cazuri au culminat cu îngheţarea proceselor iar directorii ORDA, Rodica Pîrvu director general, directorul adjunct Eugen Vasiliu şi şeful de serviciu Laurenţiu Oprea au scăpat de urmărirea penală, asemneni lui Gorbunov, pe motiv de boală…


Florin Chilian,
Artist
office@chilian.rooffice@artitude.ro


COPYRIGHT © 2004 COMUNICATE DE PRESA.RO

13 mai 2009

Spre a ramane vii


Vine vara, peste putin timp trebuie sa incep sa ma pregatesc de drum, asa ca am hotarat sa ma ocup putin si de aspectul acestui spatiu.

Am oprit zona de promovare din doua motive. Unul este ca acele produse culturale sunt de acum cunoscute publicului si doi, voi incerca sa deschid o alta zona pentru asa ceva.

Am postat o noua fotografie realizata de artistul si prietenul Calin Dumitrescu, pe care am realizat-o impreuna cu ajutorul lui Seba in vagaunile din jurul orasului gri.


Caut in continuare un dibaci saitist si un grafician priceput in toate cele ale "net-ului" pentru a incerca impreuna sa realizam platforme faine pentru idei ce par a prinde contur in tot mai multi dintre cei ce au trecut pe aici, insa inca nu ii gasesc. Dar nu e bai. Ceea ce trebuie facut, se va face. De mine sau de catre altul.

Una peste alta sper sa va placa, sper sa continuati sa vizitati zona aceasta sau orice alta zona coordonata de un artist ce va starneste dorinta de a ramane vii, de a va continua demersul personal sub ocrotirea si bucuria bunului Dumnezeu,

cu prietenie,
Victor Vurtejanu

Cristi Minculescu live





Fie ca bunul Dumnezeu sa ajute sa fi sanatos!

Curaj Cristi


Obiceiul asta nenorocit al neamului romanesc de a isi hartui valorile atat cat sunt in viata si apoi de a le plange ireparabil, se repeta acum si in cazul artistului Cristi Minculescu. Nici macar hartuit, nici macar "bagat in seama", amintit intr-un rand aruncat in una din marile "formatoare de opinie" acum cand are mai mare nevoie de suport in lupta dusa intre viata si moarte departe de casa.

Cristi Minculescu iubeste Romania. Aici a format caractere, a format public, ascultati orice vers scris sau cantat de acest artist. Pentru ca el a cunoscut puterea Dragostei ce nu sta in "a acumula" ci in a darui! Daruind Cristian Minculescu a capatat nemurirea.

Nimeni, niciodata de la parintii terorizati de pruncii din anii '80 care zbierau cat ii tinea bojocii' prin blocurile din "BCA": "Asta estee trenul nostruu"...pana la noua generatie de "robotei emo" de astazi care asculta "ceva" gen "tava de tabla aruncata pe casa scarilor" nu vor putea vorbi despre muzica facuta in Romania fara sa nu aminteasca numele Cristian Minculescu.

Si gestul celorlati artisti de a nu se uni intr-un concert de suport, de a nu initia un cat de mic demers cultural sau macar mediatic pentru Cristi Minculescu spune la fel de mult ca si indiferenta hienelor din media romaneasca. Nici teveul sau radioul oficial, nimeni, nicaieri nu aminteste de activitatea, de lupta si de succesul celui ce timp de peste 30 de ani a luminat scena, incendind de la mentalitati la inimi tinere.

Desi nimic bun nu mai soseste de pe nicaieri sper din toata inima, desi sunt realist si stiu ca scena nu va mai primi niciodata celebrul salut "Buna seara Prieteni!" sper sa il avem in tara sanatos, langa familia lui, langa oamenii pe care i-a condus pana peste capat, pe un artist unic si irepetabil!

Curaj Cristi Minculescu, vino intre ai tai!

12 mai 2009

Tragedia viziunii

Un eseu scris de Tudor, pe care cred ca este important sa il cititi:
http://tudorchirila.blogspot.com/2009/05/tragedia-viziunii.html


Atunci cand ai o viziune nu te astepta sa-ti fie impartasita de cei cu care lucrezi. Oamenii se simt confortabil in postura de executanti. Asta este tragedia liderilor. A regizorilor, a antreprenorilor, a directorilor de creatie in agentiile de publicitate, a celor care creeaza proiecte grandioase, a dirijorilor carora le-au incaput pe mana orchestre mediocre.

Talentul de a-i capacita pe oamenii din jurul tau este ceva rar. Cu mediocritatea se lupta greu. Sa-i faci pe oameni sa-si depaseasca simpla conditie de rotita dintata (atat de necesara, dealtfel, angrenajului) necesita talent si efort supraomenesc de comunicare. Oamenii nu sunt dispusi sa-si insuseasca viziuni, ci mai degraba sa execute, multumiti cu rasplata de la sfarsitul zilei. Foarte putini din cei care constituie masa de manevra a unui proiect se apuca sa gandeasca fata de acel proiect si altfel decat in calitatea de simplu instrument.

Oamenii isi insusesc doar micile lor tragedii sau vise. Sa-ti pui mintea la contributie pentru dezvoltarea visului altcuiva este o chestiune de orgoliu personal si de blazare. De ce sa-i indeplinesc viziunea? Ajunge ca lucrez pentru el. De ce-mi cere, oare, omul asta nebun sa ma preocupe proiectul si dupa orele de serviciu? Astfel ca marile viziuni se implinesc cu biciul si cu dictatura.

Liderii vor fi rar iubiti. Mai degraba respectati pentru o minte sclipitoare si putere de munca. Foarte rar ei vor reusi sa capaciteze mai mult de cateva persoane cu functii cheie in indeplinirea viselor. Marea masa va prefera sa execute, fara initiativa, visand cu ochii deschisi la propriul moment de leadership, la momentul lansarii propriei afaceri. Foarte putina lume a inteles de ce Napoleon a vrut sa ajunga la Moscova. Si pana la urma infrangerea de la Waterloo s-a datorat unei intarzieri. Cata lume a inteles oare beneficiile pe termen lung ale diverselor politici sau vizuni artistice?

Tragedia liderilor ramane aceea de a nu putea impartasi o viziune care in curand va sluji tutuor celor care, desi nu si-au asumat-o, au executat-o. Tragedia vizionarilor este aceea ca sunt singuri.

Victor Vurtejanu - Hora din inima mea





"Hora din inima mea" - o tema ce mi-a spulberat o noapte iar candva, sper un cantec cu gandul la voi: Catalin Stelian, Sebastian Plamadeala, Alexandru Munteanu si celor fara de care nimic, nu ar mai fi posibil de acum inainte.

11 mai 2009

Prospectii in Dobrogea






Cu sprijinul si generozitatea prietenului Calin Dumitrescu. Cu gandul cel bun al lui Seba, care a fost nevoit sa ramana in orasul gri, doar la monitorizarea expeditiei. Cu dragostea si jertfa partenerului Catalin Stelian, care a realizat fotografii, a facut si asistenta de productie, a fost si roady si actor, m-a gazduit si in casa natala si...multe, multe altele ce se vor regasi sunt convins de asta si in activitatea lui viitoare, asa cum inca de acum exista in exceptionala sa calitatea umana.

Avand cu noi scenariul fain scris de Alexe, am pornit singurei in lipsa de echipa (operator, documentarist, asistent de productie, sofer) sa facem o prospectie de zi si in zona Dobrogei.

Am poposit pe raul Borcea, apoi am coborat sub podurile de pe Dunare, am gasit drumul spre Manastirea Cocos si Pestera Sfantului Andrei, am aflat multe lucruri despre o zona pe care chiar daca o strabat des vara, am constatat ca nu stiu prea multe.

Curand sper sa gasesc forta de a aduna iar "CEATA" si de a porni in a realiza si acest plan pentru care deja, noi suntem gata.

9 mai 2009

Cu "Tenisi Albi" la Fratelli.







Invitat la clubul Fratelli de catre Ovidiu Niculescu ce sustinea o audite in vederea rezidentei in faimosul club mi-am luat camera foto si inima in dinti si am onorat invitatia.

Asa am facut cunostinta cu trupa actorului, intitulata ciudat "Tenisi albi". De ce...? poate aflati voi si imi spuneti si mie.


Pe mine m-au impresionat pe langa capacitatea fantastica a versurilor lui Ovidiu de a te trimite in "lumea aceea" si calitatea
oamenilor ce urca cu el pe scena. Cu mare experienta in meseria lor, colegii prietenului Ovidiu il sustin cu brio in demersul lor spre o muzica apropiata curentului "british pop".

Tragand seva din "trairile" noastre din satul de pescari...sau din iubite ce au disparut in bratele altora, la fel ca si colegul sau de banca din ATF - Tudor Chirila, Ovidiu Niculescu continua sa ma emotioneze si sa ma bucure prin calitatea demersului sau artistic.

Personal am ascultat multe trupe care mai de care mai dibace in a interpreta piese celebre ce te ridica de pe scaun. Ce mi-a ramas intr-adevar dupa ce am ascultat pret de peste 3 ore trupa "Tenisi Albi" sunt melodile compuse si aranjate de ei pe versurile faine ale lui Ovidiu. Ascult si acum cu placere piese ca "Ea", "Tigara" sau "Tenisi albi"

Va recomand sa ascultati o noua trupa condusa de un actor!

Trupa "Tenisi Albi"

Ovidiu Niculescu - Vocal /chitara acustica
Matei Damian Ulmu - Chitara solo / vocal
Cristian "Take" Dumitru - Bass / vocal
Dragos Mierlea - Tobe /vocal

Eva Cassidy - Fields of gold




Posibil suport in zilele in care ne vedem pe aici.

Peste 2000 de ani?






Asta in rosu e colegul lui "Dom' profesor", "Petrica" (nenea ala de are doctorate la Sorbona...stiti voi cu dama, de trece Dunarea inot, etc, etc.) A nu se confunda cu "Mircea fa-te ca lucrezi" Alaturi nu mai este nevoie de spus decat ca "victoriosul" este si primul disparut din combinatia "pestelui" si se numea Mazilu Dumitru.







Ce bine e sa iti inchizi uneori telefonul mobil si sa lasi lumea, asa cum vrea sa ramana...de 2000 de ani incoace.

Asa cum ne minteau aia de ne faceau "Pioner" printr-o cumplita si hilara vrajeala...sau cum mai tarziu tot ei "saltandu-te" la "stadiul superior", de UTC-ist, te improscau cu amenintari dintre cele mai cumplite si diverse de nu continuai pana la stadiul suprem de...viitor "cadavru neidentificat" al Revolutiei din decembrie 1989.

Si asa sa vezi ce se intampla. Fara tine...

Cum apar zeci de mesaje in e-mailul tau, ce te indeamna:

Sa iti faci un card gay-fest (pe romaneste iar ies curistii in strada) ca sa participi la "Arta TRAVESTIULUI şi primeşti un ceai /o cafea /un suc GRATIS dar si un zambet din partea vorbitorului, la fiecare 30 de secunde. GayFest este un eveniment cultural, un moment de afirmare a culturii LGBT, o manifestare care combină activismul politic (mars, dezbateri) cu activismul cultural (spectacole de teatru, proiecţii de filme, expozitii)."

Am incheiat citatul ce te informeaza exact ca sa nu ai nici un dubiu, prin "newsletter", "din prima" cum spune romanul, imediat ce accesezi mailul.

Apoi "Producatorul de termopane cel mai ieftin si mai durabilsi mai..." ce urla pe "repeat" "Deschide, deschideeee fereastraaaa..."

Nu se lasa nici "Agentia de Turism Icsscolivescu" care cu numai 200 de E te invita vara aceasta sa vizitezi "Toate Templele si Toate Muzeele din China" dar si "Celebrul Zid Chinezesc"

Sau vreun sarman ratacit de turma lui ce te chestioneaza cu final previzibil: "Auzi da de ce spui tu asta ?...si de ce scrii tu asta? Ca asta nu e asa, ca aia e pe dos, ca stai sa vezi, ca noi nuuu...samd"

Parea ca "Anul sobolanului" ce tocmai sa incheiat (cred) prin februarie, avea sa domoleasca setea de "Gripe Aviare", de "Cutremure", de "e Crizaaaaa"...in fapt o pofta nebuna si inascuta a romanului de a avea motive de bascalie mai tarziu.

Eroare. Acum in "Anul Taurului" (sa traiesti tanti Urania!) au inventat "Gripa Porcina" iar "fundatia Soros si British Council" adusa si de "nenea Caramitru" (era un domn in pulovar rosu pe tancurile de la TVR in 1989) care alaturi de "colegii lui" zbiereau prin megafoane la noi ("fostii pioneri, fostii utecisti si viitor...") in momentul acela doar bieti soldati in termen fara multa instructie aruncati pe strazile din orasul gri:

"Nu va temeti, este Ajunul Craciunului, se naste Hristos pe pamant !" si ca "Armata e cu noi !" si ca "Dumnezeu e cu noi !" si ca "Ori invingem ori murim !" si ca "Jos Comunismul" si ca "Li-ber-ta-te, Li-ber-ta-te!"

Intre timp alea..."fundatii" sunt mari sponsori la curisti (vezi pe saitul lor) doamna C. (invatatoarea ce ne lega cu cravate rosii de o "ideologie" de care si dansa radea cand o invoca pe locomotivele de la uzinele "Grivita Rosie" spalate si lustruite cu ceara...pentru noi) afli ca de fapt este o luptatoare anti-comunista autentica (ce o fi aia...?)

Apoi ca operatorii "cei mai cei" si-au facut companii si filmeaza pe la nunti, caci prin televiziuni nu mai au loc de "alternativi" sau "cablistii" ajunsi (sic) cameramani;

Ca marele Zamfir este dat afara de la catedra de folclor si apoi din Conservatorul bucurestean. Ca Tudor Gheorghe nu are nici o inregistrare in "Fonoteca de Aur", nici la radioul, nici la teveul oficial acolo unde mai toata ziua duduie tot secretara tatuliciului, "duduia almasan", ec-ce-te-ra, ec-ce-te-ra…

Cum imi spunea mai deunazi un tanar inteligent intr-o discutie lamuritoare, "am stat Victore cu gloantele infipte in peretii apartamentului, in interior, peste tot, in dormitoare, etc...si inteleg acum despre ce vorbesti tu. Am crescut in Timisoara."

Intre timp astia au dezbracat pulovarele, au darmat si uzinele unde mai carpeau batranele locomotive oltenesti si prosteau copii si pe parintii lor cei fricosi cu carpe rosii fluturate pe la ochi, sa ramana "fosti Pioneri, fosti Utecisti si viitor "cadavru neidentificat..." si s-au pus pe treaba. Eu vad ca mai au putin. In mare "se cam facu" cum se spune prin satul mamei din Tismana.

Simti intai asa...ca o gheara, apoi o amareala, un carcel intr-un spasm al integului tau corp ce incepe sa urce dinspre plexul solar si naste o arsura. Apoi nimic. Pornesti telefonul, deschizi e-mailul, treci pe langa teveu desi nu mai esti acolo. Ai luat-o in sus calm, zambitor, spre scoala parasita. Spre tara ta. Esti acasa!

„Ce pizda matii vrei tu de la tara, ma?”

8 mai 2009

EUROXPRO 2009 Round-up


Dupa vizionarea materialului filmat de echipa noastra la evenimentul "EUROXPRO 2009" organizat de asociatia AIESESC Bucuresti, vreau sa ii asigur pe toti membrii acestei asociatii, pentru a evita orice confuzie ce ar putea sa reiasa din interpretare gresita sau rautacioasa a relatarilor precedente (vezi nota) de respect si de toata consideratia noastra.

Echipa V.S.U. a intampinat greutati atat pe durata pregatirii acestui eveniment, perioada ce a durat timp de aproximativ cinci luni (timp in care Seba a realizat tot ceea ce inseamna Pachet Imagine, Grafica & Video) cat si pe durata celor 3 zile de munca continua la realizarea spectacolului "Ceremonia Oficiala de Deschidere EUROXPRO 2009" ce a avut loc la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti.

Am produs pentru AIESEC:

1. Pachetul Imagine, Grafica & Video al intregului Eveniment
(Global Village, World Student Cafe, Ceremonia Oficiala de Deschidere EUROXPRO 2009)

2. Rider Tehnic pentru Global Village (necesar Scena, Instalatii de Sunet & Lumini. Amplasamentul in locatie al scenei, al standurilor ridicate de asociatie, Punct de Prim Ajutor, Securitate, Acces Public, Catering, Parcare...)

3. Realizarea unui Scenariu, a unui Rider Tehnic si a unui Desfasurator pentru spectacolul "Ceremonia Oficiala de Deschidere EUROXPRO 2009"

4. Light Design al tuturor momentelor din spectacol.

5. Scenografia spectacolului.

6. Regia muzicala punand la dispozitie o parte din echipamentele tehnice, in parteneriat cu TNB

7. Regia artistica a spectacolului.

8. Backstage pentru cele peste 40 de persoane implicate in productia evenimentului (Cabine Artisti, Catering, am platit inclusiv necesarul de hrana, apa minerala, cafea, ceai, pentru artistii si tehnicienii ce au participat, Parcare, Curatenie, verificarea si predarea in bune conditiuni a intregii locati a TNB). Am asigurat instruirea studentelor ce au devenit Hostess, am preintampinat orice situatie compromitatoare imaginii asociatiei AIESEC pe toata durata evenimentului.

9. Am realizat filmari si fotografii profesioniste ale intregului eveniment, pe care dorim sa le punem la dispozitia asociatiei AIESEC, cat si a tuturor artistilor implicati in acest eveniment.

10. Am asigurat transport pentru toti membrii echipei de productie reunite sub numele "Echipa Plamadeala", solutii de comunicatie si telefonie.

Toate realizate fara nici un avantaj material sau de orice natura. Nici macar pe scena, la aplauzele din finalul spectacolului nu a fost invitat nici unul dintre cei care au fost implicati efectiv in buna desfasurare a intregului eveniment. Poate macar Lederul echipei, domnul Sebastian Plamadeala merita aceasta...

Insa in loc de un macar politicos sau oficial "Multumesc"...am fost rasplatiti doar cu jigniri si insulte. Cu telefoane primite in miez de noapte, tot cu insulte, tot cu minciuni si pufaituri...toate intr-o incercare orchestrata de a continua seria greutatilor intampinate in munca la acest eveniment.

Fapt pentru care asteptam scuze publice din partea urmatoarelor persoane:

Oana Sarbu - Presedintele de Organizare din partea AIESEC.
Sara Vaum - Vice Presedinte Logistica.
Diana Zaharia - Vice Presedinte Comunicare.

Dorim sa le multumim in mod deosebit pentru tot sprijinul si suportul acordat echipei Vurtejanu Stage Unit, tuturor celor de mai jos dar si celor pe care doar dintr-o posibila regretabila eroare s-ar putea sa nu ii fi mentionat.

Le multumim public si ii asiguram de intreaga noastra apreciere si consideratie celor care ne-au stat aproape, au vazut si simtit ce inseamna efortul de a construi efectiv un astfel de eveniment:

Madalina Kmen - Vice Presedinte Cooperare Internationala.
Alina Ciuca - Vice Presedinte Finante.
Andreea Mihalcea - Membru AIESEC.
Ioana "Ioane" - Voluntar AIESEC.
Oana Motea - Membru AIESESC.
Diana Lebediuc - Membru AIESEC.

Mircea Tudose - Vice Presedinte Relatii Externe.
Razvan Ragalie - Membru AIESEC.
Florin - Membru AIESEC.
George Teodorescu - Membru AIESEC.
Cristian Pencea - Membru AIESEC.
Tudor Bercea - Membru AIESEC.
Ionut Moldovianu - Membru AIESEC.
Titus Capilnean - Membru AIESEC.
Florin Dragusin - Membru AIESEC.

Noi,
Echipa V.S.U. pentru EUROXPRO 2009:

Sebastian Plamadeala
Catalin Ionut Stelian
Iulian Dumitru
Ion Dobre
Radu Nuta
Sorin Paun
Andrei- Victor Vurtejanu
va multumim!

NOTA:

6 mai 2009

Spectacol anulat.



Lasa-ma sa fiu trist astazi. Nu te supara daca nu voi zambi vazandu-te razand. Nu ma certa daca am sa tac mai mult decat de obicei. Azi vreau sa fiu trist. Imi doresc asta cu toata fiinta.

Permite-mi sa inchid ochii. Lasa actorul sa doarma. E obosit. Maine isi va respecta din nou contractul. Va rade conform scriptului. Azi insa, nu.

Azi nu o sa-ti raspunda la telefon. Stie ca replicile vor suna fals chiar si in urechile lui. Si mai stie ca e un amator, pentru ca astazi nu poate sa joace. Permite-i insa, sa inchida ochii.

Nu ne trezi astazi din scufundarea nostra. Nu cautam o stare de bine. Astazi cautam sa ne fie rau. Mai corect spus, caut sa-mi fie rau, pentru ca actorul doarme. Caut sa ma doara. Sa-mi amintesc cum e sa te doara si sa nu poti tipa. Sa-mi amintesc cum e sa tipi si sa nu auda nimeni. Vreau sa simt iarasi neputinta. Lasa-ma sa-mi caut privirea inexpresiva si zambetul tamp.

Permite-ne sa inchidem ochii.

Moldova, pamant romanesc.

unde sunt romanii?



Cum dormi tu noptile?

Ce simti cand te privesti in oglinda?

Cum poti merge cu capul sus?



Domnule presedinte, niciodata nu vei da ochii cu noi.

Niciodata?


Multumesc frumos Anca Moldovan!

4 mai 2009

De cine te temi Aiesec?


Buna Aiesec!

De cine te temi?
Vino sa vorbim, daca poti renunta la orgoliu...

Suntem oameni inteligenti. Sa incercam sa ne comportam ca atare.

Te invit la o cafea maine, marti 5.05.2009 in jurul orei 14. Alege tu locul.

Cu prietenie,
Echipa Plamadeala - EUROXPRO 2009

3 mai 2009

Frica


Ce este exact frica? Este ceva la care suntem obligati sa ne supunem? Este ceva de care trebuie sa scapam cu orice pret sau este ceva ce putem folosi in avantajul nostru ?

Toata lumea stie ce este frica, toti am simtit-o si totusi ne este foarte greu sa dam o definitie precisa, (de fapt aceasta este o parte esentiala a problemei: este greu sa infrunti ceva ce nu cunosti cu precizie).

Cu alte cuvinte, frica nu exista „in sine" ci numai in legatura cu o anumita situatie. In plus, nu se raporteaza la momentul prezent ci numai la viitor (viitor in sens de 10 minute sau de 10 ani, nu conteaza).

Cand ceva de care ne era teama se intampla intr-adevar, noi nu ne mai luptam cu teama ci chiar cu problema pe care trebuie sa o rezolvam, ceea ce este cu totul altceva.

Atat timp cat suntem capabili a ne dezvolta, frica va fi mereu prezenta. Frica este un sentiment natural si sanatos care ne obliga sa punem atentie in ceea ce facem si prin aceasta ne permite autoprotectia.


Unicul sistem de a anula sentimentul de frica este sa ne obligam a ne misca numai in domenii pe care deja le cunoastem, ceea ce este echivalent cu a ne autocondamna la „moarte" intelectuala si spirituala.

Independent de experienta si capacitatile pe care le deprindem, de fiecare data cand vrem sa infruntam un domeniu care pentru noi este necunoscut, o sa simtim frica. Numai atunci cand domeniul respectiv devine parte a experientei noastre, frica specifica va disparea…

Ce am vrut sa spun de fapt in aceste randuri? Frica este, pana la un punct, un sentiment sanatos care ne determina sa privim cu seriozitate consecintele actiunilor noastre, dar se poate transforma foarte usor intr-o capcana care ne va limita existenta impiedicandu-ne inaintarea catre obiectivele vizate si consumandu-ne inutil energia intr-o „lupta cu fantasmele". Daca vom reusi sa acceptam faptul ca unicul lucru in fata caruia suntem lipsiti de putere este moartea, ne va fi mult mai usor sa intelegem ca de fapt suntem in stare sa facem fata la orice ni se poate intampla.

Un vechi proverb spune: „Nu-i da, Doamne, romanului cate poate sa indure!" Cred ca aceste cuvinte pot fi interpretate si altfel decat intr-o cheie fatalista. Ce-ar fi ca din cand in cand sa ne punem intrebarea: ce castig daca in loc de a o infrunta aleg sa imi „conserv" frica?

Raspunsul ii puteti afla ACTIONAND!

©Victor Vurtejanu

2 mai 2009

La Multi Ani Liana!


Undeva la sfarsit de Aprilie si inceput de Mai...mai mult sfarsit de Aprilie si mai putin inceput de Mai este ziua ta Liana.

Nu stiu exact data pentru ca mereu eram departe de ziua ta si apoi niciodata tu nu ai dat de baut de...ziua ta (ai dat altadata)

Ma gandesc la tine si iti spun sa ai ani buni si frumosi asa cum esti tu. Sa iti fie bine si Dumnezeu sa iti daruiasca numai ce iti este de folos!

Iti multumesc ca m-ai tinut aici cu dragostea ta si m-ai invatat sa ma tin pe picioare amintindu-mi de mine.


La Multi Ani Liana Sega!!!

1 mai 2009

Totusi





“Totusi” cu trupa Totusi: Inregistrare cu Ioana Paunescu, Cristi Minculescu, Andrei Paunescu si regretatul Niki Dinescu

Pe langa Cantarea Romaniei cu Dolanescu si Maria Dragomiroiu, in anii 1980 in Romania, singurul loc unde se putea auzi un riff de guitare, asezonat cu "distorss" si tobe aducatoare de "heavy metal", a fost si a ramas "Cenaclul Flacara" condus de Adrian Paunescu. Am fost acolo si iti aduc marturie despre asta!

Sunt actor...

Am sa imi scot tot eu caruta din santul cu tristeti...

M-a oprit un politist de circulatie in trafic. Politicos, a consultat toate actele apoi s-a uitat lung la "dracovenia" imprumutata cu care curajos circulam si privindu-ma direct in ochi m-a intrebat:

"- Ce meserie aveti domnule Vurtejanu?
- Sunt actor, domnule politist."
Imediat il vad cum se schimba la fata si incepe sa urle:

"- Auzi ba? Eu te-am intrebat: CE MESERIE AI ???"

Mai departe...

Dor de Berinde.


"Spune-mi daca stii, cat de departe e iubirea,
Spune-mi daca stii ce inseamna nemurirea
Rasfoita de timp, pe tampla anilor ce vin ?

Spune-mi ce mai stii, unde sa-mi indrept privirea
Spune-mi daca stii, cat de aproape e orbirea?
Erai tot, pana ieri....
si nu te mai vad nicaieri."


Adrian Berinde este bolnav. Extrem de bolnav. Si eu nu pot face nimic...
Ii scriu, il propovaduiesc catorva tineri...Il ascult cum ma plange. Il plang, iar el imi urla sa zambesc caci:

draga Andrei, eu sunt aproape de capatul drumului meu si pana atunci sunt in "CEATA" din casa mea, din care nu am mai iesit de vreo 6 luni...M-am bucurat sa primesc semnalele de imbarbatare de la tine. Iti doresc succes si un gand cu soare, Adrian

Adrian Berinde este bolnav. Iar eu sunt neputincios. Din nou...

Ajute-ne Doamne, nu ne lasa.

Rating-ul cu gust de sange...





Ce trist...
OTV, PRO TV, TARAF TV, ETNO TV, ACASA TV, B1 TV, MTV, samd...


Si tu ma mai vrei...aici?