14 mai 2008

Femeile, Florile si Caii




La 96 de ani, tot in primavara maiului lui 2008, pleaca si nea Colea.

De la “Desfăşurarea” primul film realizat in 1954, pana la „Cel mai iubit dintre pământeni” -1993, Colea Rautu, Actorul Roman, nascut in Imperiul Rus, activeaza in sabotatul Teatru Giulesti, apoi in Nationalul din Bucuresti si o scurta perioada in Teatrul din Pitesti.

Cu peste 70 de roluri in filme marcheaza o perioada, as spune de glorie a cinematografiei romanesti.
Il iubesc si il admir laolata cu toti colegii de breasla, pe maestrul Colea Rautu! Personal m-am bucurat de arta domniei sale, copil fiind si devenind ceea ce acum se cheam fan al primul film pentru Televizunea Romana intitulat „Toate Panzele sus!”, unde intruchipa, rolul temutului pirat Spanul.
L-am regasit in Mamulos din "Haiducii lui sapte cai" si dupa 1980 in „Zestrea domnitei Ralu”, „Actiunea Autobuzul”, „Duelul” si in cate si mai cate fantastice povesti realizate in Buftea, azi rusinea de pe obrazul filmului romanesc, producatoare de Adele fonfaite si telenovele hispanice cumparate pe bani grei.

Iubit de operatori, de cascadori, aduc marturie, cuvantul lui Grusa, din jurnalul sau de cascador, un artist si el prea repede disparut, apoi pe cel al profesorului nostru Soby Cseh , care celor cativa nebuni care ramaneam cu domnia sa si peste relatia elev-student, ne povestea de cealalta...Romanie.
Colea Rautu, ramane cu doar cateva mici exceptii, vezi Nicolaescu, Dragan si poate inca cativa, rebelul actor, nedistribuit suficient si ne "pus" in lumina adevaratei sale Forte creatoare de regizorul roman, fata de care, ramane doar un actor de coloratura...
La toate acestea, actorul a raspuns:
Din viata plec cu ce am iubit:
Femeile, Florile si Caii,
„Vizuina” artistica a unor regizori ma lasat rece.
Eu sunt Actorul, eu imi fac Rolul!
Drum bun Nea Colea,
Dumnezeu sa te ierte

IN MEMOMORIAM
COLEA RĂUTU
1912 - 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu va obositi sa comentati daca nu aveti o identitate clara, vizibila si verificabila.